Állami pályázatok

Folytatódik az Otthon Melege Program 

Első lépésben családi házak és társasházak fűtéskorszerűsítését, kazán- és konvektorcseréjét, illetve a kiegészítő elemek, például kémények felújítását, cseréjét támogató pályázati kiírással (ZFR-KAZ/2017) folytatódik az Otthon Melege Program. A támogatási kérelmeket június 6-tól elektronikus úton lehet benyújtani a pályázati portálon keresztül ügyfélkapus regisztrációval, egy pályázó legfeljebb 700 ezer forintot kaphat, a vissza nem térítendő támogatás összege nem haladhatja meg a felújítás teljes költségének a 40 százalékát.

A pályázatba a "Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program" (GINOP) lakóépületek energiahatékonyságát támogató, visszatérítendő támogatását (0% kamatozású és költségű hitel) is be lehet vonni legfeljebb 50 százalékos arányban, 10 százalékos önerő mellett.

A részletes Pályázati Útmutató megtekinthető a futeskorszerusites2017.nfsi.hu oldalon, a pályázattal kapcsolatos további kérdésekre a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) Ügyfélszolgálata ad bővebb tájékoztatást.

A program várhatóan májusban újabb, 700-800 millió forintos keretösszegű pályázat kiírásával folytatódik.


Lakóépületek energiahatékonyságát támogató, visszatérítendő támogatás (VEKOP-5.2.1-16, GINOP-8.4.1A-16)

Megjelent a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram az egész országban. A hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is igényelhetik. Természetes személyként maximum 10 millió forint, társasház vagy lakásszövetkezet esetében maximum 7 millió forint lehet a 0 %-os igényelhető kölcsön lakásonként. A hitelkérelmeket 2017. április 24-től lehet benyújtani. 

Támogatható ingatlanok: 

  • családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház 
(amennyiben az ingatlan rendelkezik a hitelkérelem benyújtását legalább 180 nappal megelőzően jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel).

Támogatott tevékenységek:

  • nyílászárócsere
  • kondenzációs -, faelgázosító -, biomassza -, pellet kazán beépítés
  • hőszigetelés: homlokzati, födém vagy lakott tetőtér szigetelés
  • napelem (elektromos áram termelő), napkollektor (melegvíz termelő) beépítése
  • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése, VRF típusú hűtési rendszer kiépítése
  • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása (kizárólag másik felújítással együtt támogatható)

A felvehető hitel összege minimum 500.000,- Ft maximum 10 millió forint lehet, a futamidő pedig legfeljebb 20 év. Az önerő elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének minimum 10%-a.

Hitelkérelmet 2017. április 24-től lehet benyújtani, a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. –val szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz. https://www.mfbpont.hu/

Energiahatékonyság javításához válassza a 3-rétegű üvegezéssel rendelkező Standard Plus tetőtéri ablakokat megfizethető áron: Standard Plus tetőablakok


Családok Otthonteremtési Kedvezménye

Sokat lehet olvasni a témában, de mi itt most elsősorban a tetőtér-beépítés vonatkozásában elérhető lehetőségeket gyűjtöttük össze.

Ha új lakás építéséhez, vásárlásához kapcsolódóan szeretne CSOK-hoz jutni:

A meglévő épület tetőtér-beépítéséhez is lehet CSOK-ot kapni, ha a tetőtér-beépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező újabb lakás jön létre.


Ha használt lakás vásárlásához, bővítéséhez szeretne CSOK-hoz jutni:
A meglévő épület tetőtér-beépítéséhez is lehet CSOK-ot kapni, ha a lakás alapterületét legalább egy lakószobával növelik és nem jön létre önálló lakás.
Fontos, hogy a lakhatási körülményeknek javulniuk kell. A bővítéssel létrejövő új teljes alapterületnek el kell érnie a használt lakásokra érvényes minimumkorlátokat.
A bővítésről igazolt számlák 50%-ára jár csak a támogatás. Folyósítása készültségi fokonként utólag történik az adott készültségi foknak megfelelő költségek legalább 70%-át kell számlával igazolni.
Itt fontos figyelni az alapterület előírásokra, illetve a számlák összegyűjtése se maradjon majd el. 

Részletek a minisztérium honlapjáról letölthető kiírásban:

CSOK leírás

Ha tovább olvasna a részletekről: CSOK blog