AMIRE SZÜKSÉG VAN: A BELTÉRI ÉLET MÁS MEGKÖZELÍTÉSE


Sikeresen kizártuk világunkból a természet okozta kényelmetlenségeket és bizonytalanságokat, de ez sajnos túl sok szempontból bizonyult mindössze jelképes győzelemnek.


Életünk 90%-át a négy fal közt töltjük, otthonaink pedig olyan jól szigeteltek, hogy nem jut be elég napfény és friss levegő. 84 millió európai ma is olyan nyirkos, penészes épületben él, amely potenciális veszélyt jelent a fizikai és a mentális egészségre. Az ilyen rossz minőségű beltéri levegő számos betegséget okozhat, a fejfájástól kezdve a begyulladt szemen és az allergián át az asztmáig; a lista riasztóan hosszú. Nyirkos, penészes környezetben 40%-kal nagyobb az asztmás megbetegedések esélye.

A közvetlen napfény hiánya olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a D-vitamin hiánya, amely hozzájárulhat a kimerültség, a fáradtság és lehangoltság érzéséhez. Szakértői becslések szerint a világ népességének közel 30%-a szenved a szezonális affektív zavartól (SAD – Seasonal Affective Disorder, vagyis „téli depresszió”). Az SAD pontos oka jelenleg még nem egyértelmű, de gyakran kapcsolják össze a napfény hiányával.
Ha nem cselekszünk, a problémák csak súlyosbodni fognak. Ezért olyan fontos, hogy mindannyian átgondoljuk, hogyan éljük életünket a négy fal között. Legyen szó az utca emberéről vagy építészekről, vállalatokról vagy kormányzatokról, közös felelősségünk annak biztosítása, hogy épületeink egészséges környezetet jelentsenek számunkra. El kell kezdenünk máshogy építkezni, és el kell kezdenünk máshogy élni.

Némelyik megoldás egyszerű, mások több erőfeszítést igényelnek, néhány közülük pedig alapvető változást követel meg az egész társadalom szintjén. De van esély – ha cselekszünk, együtt, most.

AZ EGÉSZSÉGESEBB BELTÉRI KÖRNYEZETHEZ VEZETŐ ÚT

A VELUX hivatása több mint 75 éve az, hogy segítsen az embereknek elég fényt és levegőt biztosítani munkahelyükön, iskoláikban és otthonukban, ezáltal javítva életminőségüket. A jótékony egészségügyi hatások tudományosan igazoltak, de még hosszú utat kell megtenni, mire a köztudatban rögzül: a napfény és a friss levegő alapkövetelmény, és nem csak „jó, ha van".
Szerencsére a hosszú úton nem kell egyedül járnunk. Az építőipar más, globális piacvezető szereplőivel együttműködve azon dolgozunk, hogy jobb otthonokat teremtsünk. A megoldásaink nem oldják meg a beltéri generáció összes gondját, de meg tudják mutatni mindazt, amit a legjobb útnak gondolunk.


A BELTÉRI LEVEGŐ ÖTSZÖR SZENNYEZETTEBB IS LEHET A KINTI FRISS LEVEGŐNÉL

Bárhol is lakunk, ablakot nyitni és beengedni a friss levegőt szinte mindig jobb, mint a benti, állott levegőt belélegezni.

A NAPFÉNY HIÁNYA AZ EMBEREK 15%-ÁT LEHANGOLTTÁ TESZI

A napfény erejét nem lehet mesterségesen reprodukálni. Napfényre van szükségünk, hogy energikusnak, egészségesnek érezzük magunkat.