Egészségesebb otthonok

Számos kutatásunk vizsgálta a köz- és lakóépületek állapotát, a beltéri körülményeket és ezek hatását egészségünkre. Eredményeink sok esetben nem kedvezőek és a legtöbben nem is vagyunk tisztában velük, de számos módja van annak, hogy ezen változtassunk.  


Magunkat mérgezzük négy fal közé zárva?

A négy fal közé zártuk magunkat életvitelünkkel: időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában. 

A The Healthy Homes Barometer felmérés sorozat az épületek állapota és a bennük élők egészsége közötti összefüggéseket vizsgálta. Leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz komoly problémát. A kiváltó okok között szerepel az épületek kora és természetes fény hiánya, a beltéri teregetés, a nem megfelelő szellőztetés, valamint a kémiai anyagokkal szembeni gondatlanság. Háromból két magyarországi ház 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket generációk sokasága birtokol egymást követően, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. Márpedig a külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.   
Otthonainkban ráadásul nem jutunk elegendő természetes fényhez és friss levegőhöz sem. Ez azért komoly probléma, mert a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél.  
Akik nem tudnak a lakásukban kellemes meleget teremteni, azoknál kétszer gyakrabban fordul elő rossz egészségügyi állapot, ugyanennyien nem is jutnak elég természetes fényhez, körükben háromszor gyakoribb a nyirkos beltéri levegő. Mindez számos betegség okozója lehet a krónikus fejfájástól, alvászavaron és a szemgyulladáson át az allergiáig. Magyarországon a rossz egészségügyi állapotúak közül 14 százalék él nyirkos, 15 százalék sötét otthonokban. A nyirkos, penészes környezetben 40 százalékkal nagyobb például az asztmás megbetegedések esélye is. 

A gyerekszoba és a háló a legegészségtelenebb 

A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért CO2 értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak. Ráadásul a gyerekszobákban jellemzően sok a plüss és a műanyag, utóbbit jobb a direkt napfénytől és a fűtőtesttől elzártan tárolni, mert a műanyag játékokból veszélyes, olykor betiltott kémiai anyagok oldódhatnak ki a hő hatására. A hálószobákban hasonló a helyzet, hiszen egy átlagos otthonban ez az egyetlen helyiség, amelyben akár 8 órán át megszakítás nélkül, gyakran ketten is tartózkodnak. A hálószobai helyzetet súlyosbítja, hogy a természetes szellőztetés a téli hidegben problémát jelenthet.

Az épületek felújítása egészségjavító lehet

Az épületek felújítással történő fejlesztése jótékony hatást gyakorolhat az egészségünkre és a jóllétünkre. Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma. A felújítás, a kellő mennyiségű természetes fényforrások kialakítása és a szellőztetés a legfontosabb lépések, de további megelőző intézkedéssel javíthatjuk a beltéri klímát.

A kutatások hátteréről

Healthy Homes Barometer

A VELUX Cégcsoport és a németországi Humboldt Egyetem 2018-as Egészséges Otthon Barométer 14 európai országra kiterjedő kutatás, mely az egészségtelen otthonok legfőbb ismérveit mérte fel. A felmérésben 1000 magyar otthontulajdonos vett részt. A felmérés 2016-os és 2017-es kiábrándító eredményeire reagálva a VELUX Cégcsoport és a NETATMO közös megoldást fejlesztett, melyet VELUX ACTIVE néven vezettek be a magyar piacra 2018 októberében. Az együttműködés által olyan táv- és hangvezérelhető okos megoldást találtak ki, mely beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás előrejelzés alapján a legoptimálisabb beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok kinyitásával. A rendszeres, ütemezett szellőztetéssel biztosítható a megfelelő hőmérsékletű levegő, a beltéri klíma nedvességtartalmának csökkentése és a szén-dioxid szint minimalizálása.

További részletek: Healthy Home Barometer 2016, Healthy Home Barometer 2017, Healhty Home Barometer 2018

Model Home 2020 kísérleti projekt

Model Home 2020 projekt keretein belül a VELUX Cégcsoport egy sor új módszert mutatott be arra vonatkozóan, hogy az épületek pozitív energiamérlege miként párosítható a fenntartható, egészséges életmóddal. Miután a projektházak mindegyikébe tesztcsaládok költöztek, műszaki és szociálpszichológiai vizsgálatok vették kezdetüket, melyek akár két évig is folytak. Az eredmények értékes bizonyítékul szolgálnak arra, hogy milyennek kell megtervezni és hogyan kell üzemeltetni az aktívházakat ahhoz, hogy a velük szemben az energiateljesítmény és beltéri klíma terén támasztott magas elvárásoknak megfeleljenek. A projekt 2008-ban kezdődött. Az indulást követő első három évben összesen hat épület – egy többfunkciós egyetemi épület és öt családi ház – került megtervezésre és megépítésre. Ezek öt országban – és így öt különböző éghajlaton – találhatók és a vonatkozó országos szabványok szerint készültek, a tervezésükben építészek és mérnökök egyaránt közreműködtek. Az eltérő éghajlat elleni különbségek ellenére Model Home házak eredményei több ponton is megegyeznek.

​__________

Házi praktikák

Mit tehet otthona beltéri levegőjének javításáért?

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a kültéri légszennyezés ártalmas az egészségünkre. Azt azonban tudta-e, hogy akár otthonában is lehet nagy baj a levegővel? Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kutatások szerint a beltéri levegőminőség gyakran 2–5-ször rosszabb lehet, mint a kültéri levegő.

A szennyezett levegőben szálló por mélyen a tüdőnkbe juthat, irritációt és gyulladást okozhat. Ennek következtében megnő az asztmás roham, a szélütés, a szívroham és más súlyos betegségek veszélye. A gyermekek, az idősek és a szív- vagy légzőszervi betegségben szenvedőket különösen érzékenyen érinti a beltéri légszennyezettség. Mivel időnk 90%-át a négy fal között töltjük, a tisztább beltéri levegő mindannyiunk számára fontos lenne.

Hogyan frissítheti hát fel a levegőt otthonában? Mindössze néhány apró változtatásra van szükség!

Egészségesebb otthonok
 • Odabent le a cipővel!
  A lábbelijén keresztül a rovarirtótól a pollenen és a kutyapiszokon át a porig mindenféle nemkívánatos anyagok juthatnak be az otthonába. Ami kintre való, maradjon is kint, ezért hagyja a cipőjét a bejárati ajtó előtt, vagy ha van, a tornácon. Szerezzen be egy strapabíró lábtörlőt, hogy minél kevesebb port és szennyező anyagot hordjon be a lakásba. 
 • Engedje be a friss levegőt!
  Az alapos szellőztetés elengedhetetlen a beltéri levegő megtisztításához, ráadásul gyors és ingyenes megoldást kínál. Amikor csak lehet, nyissa ki az ablakokat, hogy a friss levegő átjárja az otthonát. A természetes huzatot kihasználva egyszerűen, gyorsan és hatékonyan kiszellőztetheti a lakást, és még szellőzőberendezésre sincs szüksége. Ehhez nyisson ki egy magasabban lévő, például tetőtéri ablakot és egy alacsonyabban elhelyezkedő ablakot, mivel így hatékonyan „beszívhatja” a friss levegőt az otthonába. A meleg levegő felemelkedik és kiáramlik a fenti ablakon, a helyére pedig hidegebb friss levegő áramlik. Ez különösen akkor hatékony megoldás, ha rendelkezik tetőtéri ablakkal, például azért, mert a konyhát hozzáépítéssel bővítette, így ugyanis gyorsan megszabadulhat az ételszagtól és a párás levegőtől. Ugyanez az elv érvényesül, ha az egész házat kiszellőzteti úgy, hogy az alsó és a felső szinten is kinyitja az ablakokat, a belső ajtókat pedig tárva hagyja, hogy szabadon járjon a levegő. Még ha csak néhány percre is tesz így a legnagyobb téli hidegben, akkor is hatalmas különbséget fog érezni.
 • Szerezzen be szobanövényeket!
  A szobanövények kitűnően elbánnak a légszennyező anyagokkal. Nemcsak életet és színt visz velük otthonába, de természetes levegőszűrőként is működnek, mivel megkötik az olyan káros anyagokat, mint a benzol, a formaldehid és az ammónia. A NASA-nál dolgozó nagy koponyák összeállítottak egy listát a legjobb légtisztító növényekről,, amelyek között szerepel a vitorlavirág, a zöldike, a bambuszpálma és a kislevelű fikusz is. 
 • Gondozza házi kedvencei bundáját!
  Az állatok is nagyban felelőssé tehetők a beltéri légszennyezésért, ugyanis lehulló szőrük és elhalt hámsejtjeik (az úgynevezett állati korpa) erősen növelik a levegőben lévő allergén anyagok mennyiségét. Rendszeresen gondozza kedvencei szőrzetét, hogy kevesebb szőr jusson a levegőbe, a szőnyegekbe és a bútorszövetekbe.
 • Sikálja ki a zuhanyzót!
  A penész nagyon gyorsan megtelepedhet a zuhanyzó csempéjén vagy a rettegett műanyag zuhanyfüggönyön. Rendszeresen takarítson, hogy a spóráknak esélyük se legyen elszaporodni! Gondoskodjon a fürdőszoba jó szellőzéséről, mivel a túlzottan párás levegő ideális környezetet biztosít a penészgombák és a poratkák számára. 
 • Tartsa tisztán a lepedőt!

  A poratkák egyik kedvenc rejtekhelye az ágynemű, ezért hetente mossa a huzatokat. Ha allergiás, használjon jó minőségű, atkamentes párnát és matrachuzatot. A vastag szőnyegek és az olyan bútorok, mint egy régi pamlag is ideális otthont teremtenek a baktériumoknak és a poratkáknak. 

 • Legyenek makulátlanok a padlók!
  A poratkák a szőnyegben is jól érzik magukat, ezért elengedhetetlen a rendszeres porszívózás. Érdemes eldobható porzsákos, erősen szívó, nagy hatékonyságú porszűrős (HEPA-szűrős) porszívót használnia. A hatékony szűrőkön a mikroszkopikus és a nagyobb részecskék is fennakadnak, így nem jutnak a levegőbe a porszívó kifúvónyílásán keresztül. Szintén jó ötlet alkalmanként kárpittisztító szakemberrel megtisztíttatni a szőnyegeket, hogy a porszívó számára elérhetetlen, mélyen ülő portól és spóráktól is megszabaduljon.
 • Használjon környezetbarát tisztítószereket!
  Számos tisztítószerből ártalmas illékony szerves vegyületek és gázok szabadulhatnak fel. Napjainkban viszont a piacon hatalmas választék áll rendelkezésre hatékony, környezetbarát, nem mérgező tisztítószerekből. A Pinteresten is érdemes körülnéznie, rengeteg ötletet találhat természetes tisztítószerek készítéséhez. A lélegzete is eláll majd, ha meglátja, micsoda eredmények érhetők el csupán egy kis ecettel, szódabikarbónával, illetve citrommal!

​__________

Smart home megoldás

Egészségesebb beltéri klíma egy gombnyomásra

Az okosotthon egyik fő előnye, hogy megkönnyíti Önnek az egészségesebb beltéri mikroklíma kialakítását, ahol kedvezőek az alvási körülmények, kellemes a beltéri hőmérséklet, friss a levegő, kellő természetes fény árasztja el a helyiségeket, valamint megfelelő a páratartalom.

A VELUX ACTIVE with NETATMO termékekkel könnyen tehető egészségesebbé a beltéri klíma. Az intelligens érzékelők folyamatosan ellenőrzik otthonában a hőmérséklet, a páratartalom és a CO2 értékét, és a VELUX INTEGRA® elektromos tetőtéri ablakok, rolók és redőnyök kinyitásával és becsukásával egészségesebb beltéri klímát teremtenek.

 • Érzékelőalapú szellőztetés: Az intelligens érzékelők folyamatosan ellenőrzik a hőmérséklet, a páratartalom és a CO2 értékét, és ennek megfelelően nyitják ki vagy zárják be a tetőtéri ablakokat.
 • Tartsa kézben a dolgokat: A VELUX ACTIVE alkalmazással és egy okostelefonnal a VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakok, árnyékolók és redőnyök bárhonnan működtethetők.
 • Könnyen üzembe állítható: A VELUX ACTIVE beltéri klíma szabályozó szakértő segítsége nélkül is telepíthető.
 • Széleskörű alkalmazási lehetőség: A legtöbb utólagosan motorizált VELUX terméket is vezérelni tudja.

 

Már rendelkezik VELUX tetőtéri ablakokkal? 

A legtöbb VELUX tetőtéri ablak, árnyékoló, külső hővédő roló és redőny csatlakoztatható a VELUX ACTIVE beltéri klíma szabályozóhoz. Az útmutató segítségével megállapíthatja, hogy az Ön által használt termékek kompatibilisek-e.

VELUX ACTIVE kompatibilitás útmutatóNYUGTALANÍTÓ TÉNYEK A BELTÉRI GENERÁCIÓRÓL

Időnk 90%-át négy fal között töltjük, elegendő napfény és friss levegő nélkül. Nem is gondolunk rá, de tudományos tény, hogy ezzel veszélyeztetjük egészségünket és jóllétünket.

A NAPFÉNY HIÁNYA AZ EMBEREK 15%-ÁT LEHANGOLTTÁ TESZI

A napfény erejét nem lehet mesterségesen reprodukálni. Napfényre van szükségünk, hogy energikusnak, egészségesnek érezzük magunkat.