A konyha a lakás szíve

Felújítod konyhádat, de nem tudod, hogyan fogj neki a tervezésnek? A konyha a közösségi élet színtere, a lakás szíve, ahol a családtagok egy hosszú nap végén elmesélik, hogy mi történt velük, ahol összeülünk a barátokkal beszélgetni. A felújítás kezdetén érdemes alapos terveket készíteni, hogy konyhánk minél nagyszerűbb új köntöst kapjon. Segítségre van szükséged az induláshoz? Ne aggódj, itt megkaphatod! 

Kezdd felkészülten a konyhafelújítást! 

A konyha felújítását érdemes a különféle szakaszok áttekintésével kezdeni. De mielőtt belevágsz a tervezésbe, engedd szabadjára a képzeleted!  

Hagyj elegendő időt a tervezgetésre: keress inspirációt a Pinteresten és az Instagramon, meríts ötletet barátaid konyhájából, és készíts vizuális ötletplakátokat és kívánságlistákat! Ha elég elképzelést gyűjtöttél össze, válogasd ki őket, és határozd meg, melyekre van feltétlenül szükség, és melyek azok, amelyekről, ha kell, le tudsz mondani. Ezen a ponton érdemes elkezdeni gondolkodni a költségekről. 

Gondold át, hogy mennyi pénzt szánsz a projektre, és határozd meg ennek megfelelően a prioritásokat!

Először gondold ki, hogy mire vágysz, és mire van szükséged, majd döntsd el, hogy mit engedhetsz meg magadnak – így a folyamat végén nem fog csalódás érni. Később megtérül, ha a kezdeteknél elegendő időt szánsz a költségvetés-készítésre, majd ennek megfelelően osztályozod a szükségleteidet. És ezzel el is jutottunk a következő ponthoz! 

Dolgozd ki okosan a költségvetést! 

Gondold át részletesen, hogy mire mennyit szánsz – így elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket, és tarthatod magad az eredeti tervekhez! Bizonyára hallottad már, hogy az idő pénz: ez a konyha felújításakor is igaz. Az ilyen projekteknél a késések komoly többletköltségeket okozhatnak.  

A költségvetés felvázolásakor rögzíts minden lehetséges kiadást, így garantáltan nem fog elfogyni a pénzed a munkálatok vége előtt. Ha vállalkozókat bízol meg, tervezzétek meg együtt a projektet, és tűzzétek ki a határidőket. Így felelősen gazdálkodhatsz a pénzeddel, és a mesterek is tudni fogják, hogy mikor kell elkészülniük a rájuk bízott feladatokkal.  

Találd ki a konyhafelújítás határidőit! 

A nagyobb projektek, például egy konyha felújítása során fontos, hogy szilárd idővonalat határozz meg, hogy ne csússz ki az időből. Oszd fel különböző szakaszokra a munkálatokat, és készíts egy táblázatot a számítógépeden. Oszd meg a terveket a vállalkozókkal, hogy biztosan egy hullámhosszon legyetek, de kérd ki a véleményüket is, és ha szükséges, ennek megfelelően módosítsd a terveidet. 

A bontás és az újjáépítés megtervezése

A konyhafelújítás során ne felejtsd el, hogy a bontásra is időt kell szánni. Ez mindig nagy munka, ami gondos tervezést igényel: el kell döntened, ki végezze el, és a hulladék elszállításáról is gondoskodnod kell. 

Ezt követően megkezdődhet a konyha újjáépítése. Ha mindent lebontottál, a munkálatok során nyílászárókat kell beépíteni, és a falak mögötti, padló alatti fontos munkákat is el kell végezni: bekötni a vízvezetékeket, behúzni a villanykábeleket, kialakítani a fűtési és a hűtési rendszert, valamint a szigetelést. Ezután jön a vakolás, a padló lerakása, a festés és a szekrények és más bútorok, valamint a konyhai gépek beépítése. Az utolsó lépés a burkolatok és a dekoráció. 

Ötletek a konyha átalakításához – tervezz napfényt konyhádba! 

A konyhafelújítás megtervezésekor nézz fel – igen, fel, a tetőre! Az átalakítás egyik leghatásosabb módja, ha tetőablakokat választasz a konyhába, amelyek napfénnyel árasztják el a teret.  

Amikor azon gondolkodunk, hogyan tehetnénk jobbá a konyhát, akkor általában csak szemmagasságban gondolkodunk: számba vesszük az elavult gépeket, az egymáshoz nem illő bevonatokat, és megjegyezzük, hogy nincs elég hely a szekrényekben és a pulton. De az talán eszünkbe sem jut, hogy több napfényt engedjünk be. Azért írtuk ezt a cikket, hogy emlékeztessünk erre a nagyszerű lehetőségre. 

Tekintsd meg felújított konyháját teljesen új, természetes fényben! 

A tetőablakok segítségével nyitottabbá teheted a konyhát oly módon, amire sem a világ összes villanyégője vagy festéke nem képes. Természetes fényt hozhatsz be a konyhába, így elláthatod a megérdemelt csillogással.  

A tetőablakokon át természetes fény ömlik be a konyhába, ami modern megjelenést kölcsönöz a térnek, ami ráadásul nagyobbnak is tűnik. Teljesen új fényben láthatod otthonod, amely azonnal jóval hívogatóbbá válik majd. 

3 ok, amiért odáig leszel a tetőtéri ablakokért a konyhában

Alább bemutatunk három okot, amiért a konyha felújítása során érdemes tetőablakokat beépíteni. 

  1. Helytakarékos megoldás: Ha tetőablakot építesz be a konyhába, azzal helyet szabadítasz fel a szekrényeknek ott, ahová normál esetben homlokzati ablakokat helyeznél el.  

  2. Hatékonyabb szellőzés: A konyhákban könnyen megülnek a szagok, a pára és az apró ételrészecskék. A VELUX napelemes és elektromos tetőablakok ideálisak a konyha kiszellőztetésére, és villámgyorsan elvezetik a füstöt és a főzés gőzeit.  

  3. Több fény: A természetes fény pozitív hatással van az egészségünkre, a közérzetünkre és a hatékonyságunkra. A napfénynek köszönhetően még több örömöt lelhetsz a konyhádban.

A konyha az otthon szíve, ezért minden támogatást megérdemel: ajándékozd meg például tetőtéri ablakokkal!

Kapcsolódó cikkek

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.