A tökéletes nappali titka  

Lehelj új életet otthonodba, újítsd fel nappalidat! A nappali gyakran a lakás központi helyisége: itt pihenjük ki a fáradalmainkat egy hosszú nap után, itt fogadjuk a vendégeket. A helyiség átalakításának egyik kézenfekvő módja a tetőtéri ablakok beépítése.

Töltsd meg nappalidat természetes fénnyel!

Egy tetőablak teljesen új hangulatot tud teremteni a nappaliban. Az okosan elhelyezett tetőablak megtölti a szobát természetes fénnyel, és nagyszerű szellőzést biztosít. Senki sem szeret túl sok időt tölteni egy sötét szobában, ezért a jó megvilágítás kulcsfontosságú. 

Használd ki a természetes fény előnyeit!

A napfény ingyen van, de ha szeretnéd a legtöbbet kihozni belőle, figyelembe kell venni a ház tájolását, hogy minden napszakban a lehető legtöbb fény jusson be. A nappali természetes megvilágítása számtalan előnyt kínál, az elsők között említhetjük például, hogy így kevesebb mesterséges fényre van szükség, és a beltéri klíma is jobb lesz. 

Költöztesd be a természetet nappalidba!

A modern élet egyik szükséglete, hogy összekössük otthonunkat a természetes környezetünkkel. Általános trend, hogy az emberek több növényt szeretnének az otthonukba, de nem kell feltétlenül dzsungelt ültetnünk a nappaliba, hogy erősítsük a kapcsolatunkat a természettel. Egy tetőablak tökéletes összeköttetést jelent a külvilággal, és a friss levegő mellett a természetes megvilágításról is gondoskodik. 

Egészséges környezet kialakítása

Nagyon fontos, hogy egészséges beltéri klímát alakíts ki otthonodban! Ez különösen igaz a nappalira, ahol olyan sok időt töltünk el a családunkkal és a barátainkkal. 

Jobb levegő és szellőzés

A nappaliban elhelyezett tetőablakok egyik fő előnye a jobb szellőzés, hiszen itt jellemzően többen gyűlünk össze, akár pihenni, akár ünnepelni. A tetőablak elősegíti a légmozgást, ha pedig megfelelő magasságban helyezzük el a hideg huzatot is elkerülhetjük.   

Engedj be több napfényt!

A tetőablakokkal több természetes fényt engedhetsz be az otthonodba, mint a homlokzati ablakokkal. Kutatások bizonyítják, hogy hasonló körülmények között a tetőablakok legalább kétszer annyi napfényt engednek be, mint a függőleges üvegfelületek. Nemcsak jobb megvilágítást kínálnak, hanem a fényt sem tükrözik a szemünkbe.  

Tedd tágasabbá nappalidat!

Ritkán van lehetőségünk ténylegesen megnövelni a nappali alapterületét, de a tetőablakok segíthetnek! Világosabbá teszik a helyiséget, és mélységet adnak neki, ez pedig tágasabb tér érzetét kelti.  

Természetes hangulat tetőtéri ablakokkal

A tetőablakok megtöltik természetes fénnyel a nappalit. A napfényesebb lakókörnyezet mellett a szellőztetést és a légáramlást is javítják, magas elhelyezésüknek köszönhetően pedig biztonságosak.  

Vidd be a természetet otthonodba tetőtéri ablakokkal!

Tetőablakok használatával természetes módon kapcsolhatod össze lakótered a természeti környezettel. A nagy méretű ablakokból nagyszerű kilátás nyílik a természetre, így láthatod a különböző napszakok fényeit, és követheted az évszakok váltakozását. 

Használd az iránytűt!

Ha már megtervezted a nappali felújítását, és most a tetőablakok elhelyezésén gondolkodsz, vedd számításba át a szoba tájolását! Ha megfelelően helyezed el a tetőablakot, a lehető legtöbb fényt viheted be az otthonodba. 

  1. Észak: Ha nappalid északi tájolású, válassz melegebb árnyalatokat, és olyan tetőablakot, amely a lehető legtöbb természetes fényt engedi be. 

  2. Kelet: A keletre néző tetőablakkal a felkelő nap sugaraiban sütkérezhetsz. A falakat zöldes árnyalatúra festve lágyabb és hívogatóbb atmoszférát teremthetsz.  

  3. Nyugat: A nyugati tájolású tetőablakok jellemzően kevesebb fényt engednek be. Az otthonos hangulatért válassz földszíneket a falakhoz.  

  4. Dél: A dél felé néző helyiségek általában a ház legnaposabb terei. Ellensúlyozd az éles fényt lágyabb, zöldes, szürkés vagy világoskék árnyalatokkal. 

A természetes fény segít egyensúlyba hozni cirkadián ritmusunkat (azaz alvási ciklusunkat), amitől éjjel jobban alszunk, nappal pedig produktívabbak vagyunk. A napfény hatására testünk melatonint termel, és egyensúlyba jön a nappali-éjjeli ritmusunk.

A nappali átalakításának megtervezése

Érdemes részletes tervet készíteni, mielőtt belevágsz a nappali felújításába. A nappaliban fontos otthonos hangulatot teremteni, ezért a felújítás során érdemes szem előtt tartani néhány tényezőt:  

  • Milyen igényeknek kell megfelelnie a nappalinak?

  • Mi a helyiség középpontja/legfontosabb területe? 

  • Milyen színek dominálnak a ház többi részében? 

  • Mennyit szeretnél rákölteni? 

Kapcsold össze a konyhát a nappalival!

Ha szeretnéd tágasabbá tenni a nappalit, és egybenyitnád a szobákat, nagyszerű megoldás lehet az amerikai konyhás kialakítás. A nyílt és összekapcsolt elrendezésnek köszönhetően főzés közben sem kell kimaradnod a családi vagy baráti társaságból. A két helyiség egybenyitásakor azonban nagyon fontos a megfelelő szellőzés és megvilágítás. Mielőtt belevágnál az átalakításba, tájékozódj!   

A tetőtéri ablakokkal teljesen új hangulatot kölcsönözhetünk a nappalinak. 

Kapcsolódó cikkek

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.