A beltéri levegő minőségének javítása 

Életünk 90%-át zárt térben töltjük. A levegőszennyezésről és a súlyosbodó szén-dioxid-szennyezésről sokat hallunk, de gondoltál már arra, hogy milyen a levegő minősége az otthonodban? A beltéri levegő minősége is komoly hatással lehet az egészségünkre. Egy átlagos ember mintegy 10 ezer liter levegőt lélegzik be naponta, ennek legnagyobb részét az otthonában. Ez rengeteg levegő! Hiszünk benne, hogy a tetőablakok nemcsak esztétikusak, de minden lakásba elhozhatják a természetes fény élményét, emellett a beltéri klíma javításával egészségesünkre is jó hatással vannak.

3 fontos dolog, amit mindenkinek tudnia kell a beltéri klímáról

A kéményhatás

A kéményhatás az a jelenség, melynek során a meleg beltéri levegő alulról felfelé áramlik. Télen a hideg levegő az alsó szinten jut be a házba, majd ahogy felmelegszik, egyre magasabbra emelkedik, végül a padláson vagy a felső szinten keresztül szökik ki. A levegő az épület apró repedésein és nyílásain keresztül távozik. A huzaton kívül ezt a közüzemi számlákon is észreveheted. Egy átlagos otthon akár a felhasznált energia 40%-át is elvesztegetheti. És ez még nem minden! A légszennyező anyagok is bejutnak otthonodba, és rontják a levegő minőségét. 

Páratartalom

Otthonodban gondoskodnod kell a megfelelő páratartalomról. Télen 30–40%, nyáron 50–60% páratartalom az ideális. A túlságosan száraz levegő kiszárítja ajkaidat, hajad és ruháid feltöltődnek statikus elektromossággal. Nyáron a magas páratartalmú levegő az asztmás és allergiás tüneteket súlyosbítja, főleg azért, mert kedvez a poratkák szaporodásának. Otthonod páratartalmának ismerete jó kiindulási pont a beltéri klíma javításához. A magas páratartalom csökkentése kedvezőbb körülményeket teremt otthonodban. 

Beltéri levegőminőség 

A beltéri levegő minőségét akkor tekinthetjük jónak, ha nincsenek benne irritációt, kényelmetlen érzést vagy egészségügyi problémákat okozó szennyező anyagok. A beltéri levegőminőség jelentősen befolyásolja életünket, még mentális egészségünkre is jó hatással van, ha jó minőségű levegőt lélegzünk be.  

Tanulmányunkból többet is megtudhat a levegőminőségről. 

A tetőablakok javítják a beltéri klímát

Jobb levegő otthonodban 

Tetőablakaiddal úgy biztosíthatod a legjobb beltéri klímát, ha az elektromos és napelemes VELUX ablakokhoz csatlakozó VELUX ACTIVE with NETATMO rendszert használod. Ez a megoldás automatikusan figyeli a levegőminőséget és a hőmérsékletet, és frissen tartja a levegőt. Érzékelőalapú szellőztetőrendszere figyeli a beltéri szén-dioxid-szintet. Az elektromos és napelemes VELUX tetőablakok beépített esőérzékelővel is el vannak látva, így automatikusan becsukódnak, ha esni kezd. 

Szellőztetés

A levegőben lévő káros szennyező anyagoktól legegyszerűbben szellőztetéssel szabadulhatsz meg. Ha ablakot nyitsz, az gyorsan megoldhat egy sor kellemetlenséget. A szellőztetés során távozhat a párás levegő, ezzel megakadályozhatja a nedvesség lecsapódása miatti szerkezeti problémákat, a penészedést és az épület másfajta károsodását – ezzel együtt pedig a belőlük fakadó egészségi problémákat is. A gyakori szellőztetés elengedhetetlen az egészséges otthonhoz. Automatikusan nyíló és csukódó tetőablakokkal könnyedén biztosíthatja a megfelelő szellőzést és az egészséges beltéri klímát.  

A friss levegő egészségügyi előnyei otthonodban

Komfort: A friss levegő egyszerűen kellemes! Ezt egy jól kiszellőztetett szobába belépve azonnal érezheted. 

Egészség: A rossz levegő belélegzése egészségünknek sem tesz jót. A házi poratkák párás környezetben érzik magukat a legjobban. A jó levegőminőséggel megelőzheted az allergia és az asztma kialakulását. 

Teljesítmény: A jó minőségű levegő jót tesz a közérzetünknek, és segít összpontosítani. Ha otthonról dolgozik, ügyeljen a napközbeni rendszeres szellőztetésre. 

Naponta átlagosan 10 ezer liter levegőt lélegzünk be, melynek nagy rész otthonunk levegője. Ez azért elég komoly mennyiség!

Kapcsolódó cikkek

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.