Hogyan válasszunk tetőablakot, ha fényárban úszó tetőteret szeretnénk? 

Szeretnél kihasználatlan, poros tetőteredből életteli és vidám helyiséget varázsolni, mely napfényben úszik? Ismerd meg a tetőtéri ablakok különböző típusait, és olvasd el tetőtér-felújítási útmutatónkat! 

Tetőablakokkal nemcsak a természetes fényt engedheted be, illetve a szellőzést javíthatod, hanem a szigetelést is hatékonyabbá teheted, és az ingatlan értékét is növelheted! A tetőablakok minden helyiséget hívogatóbbá varázsolnak.  

Kezdjük a legfontosabbal: a VELUX termékek számos megoldása közül kiválaszthatod a legmegfelelőbb tetőablakokat és kiegészítőket – az elektromos működtetésű tetőtéri ablakoktól az újrahasznosított anyagokból készült árnyékolókig a VELUX kínálatban mindent megtalálsz. A tetőablakok élettartama jellemzően több évtized, ezért érdemes mindent alaposan megtervezni: ahogy a régi mondás tartja, „kétszer mérj, egyszer vágj”. Kövesd útmutatónkat, és ismerd meg, hogyan teheted a lehető legotthonosabbá a kiszemelt helyiséget! 

Ebből a cikkből nem csupán a tetőablakoktat, hanem azokat a kiegészítőket is megismerheted, amelyek elengedhetetlenek a maximális kényelemhez: kiegészítő termékeink három fontos kategóriájának darabjai hőszigetelést biztosítanak, szabályozzák a helyiségbe jutó fény mennyiségét, valamint kint tartják a szúnyogokat és más ízeltlábúakat. 

Kézi és elektromos működtetésű tetőtéri ablakok 

A tetőablakok kétféleképpen nyithatók: manuálisan vagy elektromos működtetéssel. Bár a kézi működtetésű ablakok jó megoldást jelentenek a mindennapokra, érdemes elektromos működtetésű ablakokat választani, hogyha a házban idősek is laknak, és fontos szempont az akadálymentesítés, vagy  hogyha okosotthont építesz – vagy csak kényelmesebbé szeretnéd tenni otthonodat. Képzeld el, milyen lenne a kanapéd kényelméből szabályozni, hogy mennyi fényt és friss levegőt engedsz otthonodba! 

A tetőablakok típusai 

Amikor tetőablakot keresel, felső és alsó kilincses ablakok közül választhatsz. A felső kilincses ablakok gyakoribbak, alsó kilincses ablakot leginkább magas térdfal esetén érdemes választani. A VELUX kínálatban mindkét típusú ablak megtalálható, méghozzá nagyszerű ergonómiával és a billenő tetőtéri ablakokkal megegyező áron.  A felső kilincses ablakok később a kényelem jegyében átállíthatók motoros működésre: képzeld csak el, milyen egyszerű lehet tetőablakodat és redőnyödet egy mobilodon futó appból vezérelni!  

Ha a tetőablakot alacsonyra (a padlószinttől 90–120 cm-re) építed be, válassz felső kilincses, billenő tetőtéri ablakot. Mivel az ablak kilincs felül található, bútorokat is elhelyezhetsz alatta. Ha az ablakot 80–100 cm magasra építed be, ülő helyzetben is nagyszerű kilátás nyílik a külvilágra – akárcsak a vertikális ablakok esetében. 

Ha a tetőablak alsó ablaktokja 130–150 cm-re van a padlószinttől, válassz alsó kilincses, billenő tetőtéri ablakot. Ebben az esetben nem ajánlott bútorokat helyezni az ablak alá. Mivel az ilyen elhelyezésű tetőablakok felső része általában nehezen érhető el, a külső hővédő kiegészítők csak napelemes vagy elektromos megoldással működtethetők kényelmesen. 

Ha a tetőablak alsó ablaktokja 90–120 cm-re van a padlószinttől, egy felnyíló tetőablak is optimális megoldás lehet. Az ilyen ablak nyitott állapotban zavartalan panorámás kilátást biztosít. Ez a típus könnyedén nyitható és zárható az alsó fogantyú segítségével.   

Tervezd meg tetőtered!

Fa vagy poliuretán? 

Mind a fa, mind a poliuretán a tetőablakok bevált anyaga, és optimális elem a tetőtérben. Karbantartási igényük minimális vagy nincs is. A klasszikus fa minden otthonhoz kiválóan megy: a teljesen fából készült, színtelen lakkal bevont változat a hagyományos lakóterekhez illik a legjobban (ez a változat tetszőleges színre festhető), míg a fehér, karbantartást nem igénylő, poliuretánbevonatos változat a modern és minimalista enteriőrökhöz passzol.  

A VELUX fehér, karbantartást nem igénylő ablakok poliuretánbevonattal vannak ellátva, így ellenállnak a nedvességnek, ráadásul nincsenek látható illesztések. A poliuretánbevonatos tetőablak jó választás magas páratartalmú helyiségekbe – például fürdőszobákba és konyhákba –, praktikus és letisztult megjelenésének köszönhetően pedig ideális a nehezen elérhető helyekre és irodákba, valamint egyéb munkahelyekre is. Minden tetőablakunk igen hosszú élettartamú, így évtizedekig megelégedéssel használhatja őket.  

2 és 3-rétegű üvegezésű a tetőablakok

Minél több rétegből áll az üveg, annál jobban szigetel: a 3-rétegű üvegezéssel ellátott tetőablakok jobb hang- és hőszigetelést kínálnak, mint a 2-rétegű üveggel felszereltek. Ne feledd, hogy a jobb szigeteléssel hosszabb távon többet spórolsz!  

Mielőtt elszánnád magadat a döntésre, gondold át, hogy az alábbi opciók közül melyek illenek legjobban a tetőteredhez.  

Néhány szó az üvegezési opciókról 

A 61-es kódú üvegtáblák az energiatakarékosság jegyében készülnek. Ezek a háromrétegű üvegtáblák kiváló hőszigetelő képességet kínálnak elérhető áron. Megakadályozzák a hőveszteséget, és hatékonyan szűrik ki az utca zaját. 

A 64-es kódú üvegtáblák készítésekor az energiatakarékosság mellett a kényelem is fontos szempont. Nagyszerű hőszigetelést és jobb zajcsillapítást kínálnak (többek között az esőzajt is kiszűrik). Az üveg külső rétege egyszerűen tisztítható bevonatot kap, így a külső oldal kevesebb tisztítást igényel. 

A 68-as kódú üvegtáblák nagyobb kényelmet kínálnak. Háromrétegű kialakításuknak köszönhetően rendelkeznek a VELUX üvegektől megszokott összes prémium jellemzővel, ám jobb energiahatékonyságot biztosítanak. Ha ilyen üveget választ, télen sem fogja azt érezni, hogy az ablak felől hideg árad. 

A 66-os kódú üvegtáblák tervezésekor a maximális jóllét lebegett a szemünk előtt. Háromrétegű felépítésük minimálisra csökkenti a hideg érzetét, és kizárja a zajt, hogy odabent mindig kellemes meleg és otthonos nyugalom várja. A könnyen tisztítható és párataszító bevonat gondoskodik róla, hogy semmi se zavarja a kilátást. 

A 62-es kódú üvegtáblák csökkentik a zajt, és kényelmesebbé teszik a lakóteret. Háromrétegű felépítésük akár 42 dB-es zajcsökkentést is jelenthet, kiemelkedő hőszigetelés mellett. Nagyszerű választást jelentenek olyan otthonokhoz, amelyek jobban ki vannak téve a külső zajnak és a hidegebb időjárásnak. 

A 70-es kódú üvegtáblák a kényelmet szolgálják. Kétrétegű kialakításuk magas szintű komfortot biztosít, és az üvegeinktől megszokott összes standard jellemzőt hozza: tompítja az eső zaját, laminált biztonsági üvegből készül, véd az UV-sugaraktól, edzett anyaga pedig extraerős. 

Árnyékolók és redőnyök 

Az új VELUX tetőablakokhoz számos kellék kapható. Széles választékban kínálunk árnyékolókat számtalan, a természet ihlette színben, melyek kiválóan kiszűrik a napfényt, és teljesen sötétítést kínálnak a délutáni sziesztához. A redőnyök megvédik tetőteredet a perzselő nyári naptól, télen pedig segítenek bent tartani a meleget. Árnyékolóink és redőnyeink elektromos és napelemes működtetésű verzióban is kaphatók.  

Egy vagy több tetőablak? 

A tetőtér felújítása során akár több tetőablakot is beépíthetsz. Ha ezt a megoldást választod, még több napfényt engedhetsz be, amely javítja a közérzeted és hozzájárul egészséged megőrzéséhez, ráadásul egy fényárban úszó helyiség nagyobbnak is érződik! A VELUX szakértők az egyszerűen beépíthető erkélyekről és teraszokról is több információval tudnak szolgálni. Szeretnél beszélni velük? 

Olvasd el további cikkeinket

A VELUX tetőablak-megoldások extra előnyökkel járnak

Nézd meg ez mit is jelent!

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.