Tetőtérfelújítás: stílusos tetőtér kialakítása 15+1 lépésben 

Új ingatlan választásakor érdemes minden igényt figyelembe venni – nem csupán a jelenlegieket, hanem azt is érdemes átgondolni, hogy a későbbiekben milyen szükségleteid merülhetnek fel. Ha a kinézett ház alapterülete nem elég nagy, vagy úgy gondolod, hogy hamarosan szűkössé válhat, nem kell feltétlenül másik lehetőség után nézned. Lehet, hogy egy kis átalakítással tökéletes lesz. 

A megoldás a tetőtéri szobák kialakítása 

Lakóteredet sokféleképpen növelheted. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás talán a tetőtér beépítése. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha te is ezt az utat választanád. Olvasd el ezeket a hasznos tudnivalókat, amelyek alapos útmutatásokkal szolgálnak, és segítenek elkerülni a jövőbeli kellemetlen meglepetéseket.

Minden részlet fontos 

1. Ha kinőtted otthonodat (például gyarapodott a család, vagy az eddig egy szobán osztozó gyerekek külön szobába költöznének), nem az ingatlan nagyobbra cserélése az egyetlen megoldás. A tetőtér beépítése gyakran jó alternatíva. Ha ezt a megoldást választod, nem kell elhagynod szeretett otthonodat vagy kedvenc környékedet, nem kell búcsút mondanod helyi barátaidnak, és gyermekeidnek sem kell iskolát váltaniuk. 

2. Hagyj elég időt a tetőtér-beépítés megfelelő előkészítésére. Elsőként érdeklődj a helyi hatóságoknál a megengedett lehetőségekről. Érdemes felkeresni a helyi főépítész irodáját is, ahol szintén hasznos információkat kaphatsz.  

3. Ha törvényileg nincs is előírva az építési terv engedélyeztetése és egy építész bevonása, ha van rá lehetőséged, mindenképp érdemes konzultálni egy építésszel. A különböző lehetőségek ismertetésén kívül egy építész más szakemberekkel is kapcsolatban lehet, ajánlhat például talajmechanikai szakértőt, statikust vagy épp faanyagvédelmi szakembert, akik pontosan fel tudják mérni ingatlanod állapotát. Ez azért is fontos, mert érdemes előre tisztában lenni a tetőtér beépítésének korlátaival. Mindenek előtt azonban arról kell megbizonyosodni, hogy egyáltalán beépíthető-e az épület tetőtere. Ehhez sorra kell venni az olyan alapvető kérdéseket, mint hogy a tetőtér belmagassága legalább 2 méter-e.  

4. Ha ismered a helyi építési előírásokat, és felmérted házad állapotát és jellemzőit, elkezdheted ténylegesen formába önteni ötleteidet.  A legegyszerűbb ezt egy építész segítségével végezni – ezt gyakran törvény is előírja. Mindenképp olyan építészt válassz, aki tapasztalt a tetőterek beépítésében, és – ami még fontosabb – nyitott az ötleteidre, és figyel az igényeidre.

5. A tervek kidolgozása után költségbecslést kell készíteni. Ennek legegyszerűbb módja, ha ajánlatot kérsz építési vállalkozótól minden szükséges munkára. Fontos, hogy több vállalkozót is megkeress. A kivitelezés költségeinek előzetes becsléséhez átlagold a kapott ajánlatokat.

6. Ha elkészültél a piaci alapú költségbecsléssel, és az belefér a költségkeretedbe, belevághatsz a bővítésbe. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a tervek megvalósítása során a tapasztalatok szerint gyakran van szükség előre nem tervezett munkákra, amelyek akár 20%-kal is növelhetik a költségeket. A többletköltségek felmerülésének esélyét egy jól előkészített és részletes kivitelezési tervvel minimálisra szoríthatod, de a váratlan helyzeteket így sem lehet 100%-os biztonsággal elkerülni.

7. A kivitelezés tekintetében két lehetőséged van. Kereshetsz és szerződtethetsz külön-külön vállalkozókat az egyes munkafázisokra. Ennek a megoldásnak a nyilvánvaló előnye az alacsonyabb ár. Emellett azonban neked kell összehangolnod a munkákat és kezelned az esetleges csúszásokat. A másik megoldás egy generálkivitelező megbízása. Ez ugyan drágább, de nem a saját értékes idődet kell a szakemberek keresésére, a munkák összehangolására és – ami talán a legnehezebb – a csúszások kezelésére pazarolnod.

8. Közhelyesen hangzik, ám igaz, hogy minden kivitelező és szakember a gyors munka, az alacsony ár és a magas minőség közül egyszerre kettőt tud biztosítani.
Neked kell eldöntened, hogy melyik kettőt tartod a legfontosabbnak. Mi úgy gondoljuk, hogy a magas minőség mindenek felett áll. A tetőtér beépítése speciális munka, amelyhez nagy gyakorlatra és hozzáértésre van szükség.

9. Elrendezés – Jó sakkjátékos módjára mindig gondolkodj néhány lépéssel előre. Ha már elsőre úgy helyezed el az ajtókat, ablakokat és lámpákat, valamint úgy alakítod ki az elektromos bekötéseket, hogy igazodjanak a jövőbeli igényekhez, később egyszerűbb lesz áthelyezni a falakat és a bútorokat. Érdemes a tárolóhelyeket is alaposan átgondolni, mert a tetőtér ferde falai ezen a téren is tartogathatnak kihívásokat.

10. A tetőtér megközelítése – Gondosan válaszd meg a lépcső helyét. Ügyelj rá, hogy ne kelljen átvágnod az egész házon, ha fel szeretnél menni a tetőtérbe. Ne alakíts ki felesleges folyosókat. Tervezz kényelmes lépcsőházat. Gondolj az idősebb és a fiatalabb családtagokra is. A lépcsőfokok ne legyenek magasabbak 17 cm-nél, de a legjobb, ha 16 cm körüli magasságúak. Ne feledkezz meg a korlátokról sem! 

11. A tetőablakok pontos helyének megtervezésekor ügyelj rá, hogy megfelelő mellvédmagasság álljon rendelkezésre. Arra is fontos figyelni, hogy a tetőablakon ülő helyzetben és álló helyzetben is kényelmesen kiláss. Ha az alsó ablaktok túl magasan van, csak felfelé nézve látsz ki az ablakon, ez pedig olyan érzést kelt, mintha egy gödörből vagy egy kút fenekéről próbálnál kinézni. A tok felső eleme sem lehet túl alacsonyan, különben csak lefelé nyílik kilátás. Érdemes a lehető legnagyobb tetőablakot választani, vagy több ablakot is beépíteni, mert később valószínűleg már akkor sem fogod lecserélni, ha a meglévő kicsinek bizonyul. 

12. A tetőablakok nagyszerűen megvilágítják tetőteredet, éppen ezért fontos előre megtervezni a tetőtér fény- és hőszabályozását is. Ügyelj rá, hogy megfelelő árnyékolót válassz ablakaidhoz – a VELUX redőnyök például automatizálhatók és elektromos, illetve napelemes megoldással is működtethetők. Ha jól választasz, akár a légkondicionálást is megspórolhatod. Ne feledd azonban, hogy hatékony hővédelmet csak a külső árnyékolók biztosítanak, a belsők nem. 

13. Alkalmazz néhány trükköt a világítás megtervezésekor. Egyrészt a ferde tetőfelületek miatt elkerülheted a hagyományos mennyezeti világítás felszerelését, és fali konzolra szerelt, dönthető, süllyesztett lámpákkal és/vagy rejtett LED-es lámpákkal oldhatod meg a helyiség világítását. Másrészt az ablakok révén kiaknázhatod a természetes fény előnyeit – arról nem is beszélve, hogy árnyékolókkal igen hatékonyan szabályozhatod és tompíthatod a bejutó fényt. A lényeg, hogy megtaláld és kihasználd a tetőtered által kínált egyedi lehetőségeket. Például a tetőtér látható gerendáira is rögzítheted a lámpákat. 

14. A tetőterek egyik jellegzetessége, hogy sok bennük az alacsony tér és a beugró, amelyek első látásra kihasználhatatlannak tűnnek. Érdemes ezeket tárolóhelyként hasznosítani, hogy a fennmaradó részek szellősebbek maradhassanak. Nem kell mindenáron eltakarni a tetőszerkezetet. A fából készült, látható szerkezeti elemek különleges hangulatot adnak a helyiségeknek, akár meghagyod eredeti, természetes felületüket, akár lefested őket. 

15. A mosdó helyét is fontos gondosan megválasztani. Ha lehet, érdemes az alsó szint mosdója felett elhelyezni, mivel így sok kőműves- és vízvezeték-szerelési munkát spórolhatsz meg. 

 Nem vagy egyedül! 

Túl soknak érzed az információt? Teljesen megértjük. Ha segítségre van szükséged, keresve sem találnál jobbat a VELUX vállalatnál. Több mint 80 éve viszünk napfényt és friss levegőt az emberek otthonába, és számtalan terméket és kiegészítőt fejlesztettünk ki, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt. Ha szeretnél látni néhány új ötletet, kattints az alábbi linkre!

Olvasd el további cikkeinket

A VELUX tetőablak-megoldások extra előnyökkel járnak

Nézd meg ez mit is jelent!

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.