Tetőtér-felújítás: energiatakarékosság 

Energiahatékonyság. Ez is csak egy újabb felkapott szónak tűnhet, amivel valami drága dolgot próbálnak eladni. De mi van akkor, ha ebben a most „divatos” szóban mégis több van, mint egy újabb agresszív értékesítési trükk? Nos, az energiahatékonyság mögött valóban van tartalom, és érdemes rá törekedni. Nézzük meg, miért! 

De mi is az az „energiahatékonyság”? 

Az energiahatékonyság azt jelenti, hogy kisebb energiabefektetéssel érjük el ugyanazt a célt. Egy energiahatékony otthon kevesebb energiát használ a fűtéshez, a hűtéshez és a háztartási gépek működtetéséhez. Fogyasztói szempontból az energiahatékonyság növelése az energiaköltségek csökkentésének legjobb és leghatékonyabb módja, amely lehetővé teszi a kellemes beltéri klíma fenntartását, egyben az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárul. 

A falak szigetelése

A lakásfelújítás során elsődleges szempontnak kell lennie a falak szigetelésének vagy a meglévő szigetelés javításának, mivel a hatékony szigetelés nemcsak a téli hőveszteséget csökkenti, hanem nyáron is segít, hogy otthona ne melegedjen túl. A falak felelősek az otthonában fellépő hőveszteség 15–20%-áért.1 Ebből kifolyólag egy megfelelően szigetelt ház beltéri klímája is jobban szabályozott – azaz nem kell folyton figyelni a termosztátot. Még ha be is kell kapcsolni a fűtést vagy a légkondicionálót, a megfelelően szigetelt falak sokat segítenek. A kevesebb elpazarolt energia pedig kisebb rezsiköltséget jelent.  

A tetőtér szigetelése 

Tudod, hogy költségeid mekkora hányadát teszi ki a fűtés és a hűtés? Mire tippelsz? 30 százalékot? 40-et? A felmérések szerint még ennél is többet: körülbelül 50–70 százalékot.2 A hőveszteség télen és a megszökő hűvös levegő nyáron energiapocsékolás. A tetőtér szigetelésével jelentősen csökkentheted energiafogyasztásodat (és ezzel a kiadásaidat), mivel a megfelelő szigeteléssel mérsékelheted a hőszabályozáshoz szükséges energia mennyiségét. De milyen is a hatékony szigetelés a tetőtérben? Nemcsak a falak szigetelése fontos, a megfelelő – ideális esetben legalább XXX mm vastagságú – tetőszigetelés is rengeteget számít.  

A tetőtér szellőztetése

Tetőtér-szellőztető ventilátorokkal megfelelő légáramlás alakítható ki a legfelső szinten. Ezek kifújják a tetőtér levegőjét, mely így a kinti friss levegőre cserélődhet. A levegőcsere nemcsak a tetőtérben megülő meleg ellen hatékony, hanem a páratartalmat is csökkenti. A forró nyári napokon is jól jön, amikor a tetőtér jobban felmelegszik, mint a külső környezet. Ezeken a napokon különösen hasznosak a külső árnyékolók és redőnyök is, melyek segítenek elkerülni a légkondicionáló használatát, így hozzájárulnak az energiatakarékossághoz. Télen a tetőtér szellőztetése ugyanilyen elvek alapján működik, csupán a célja más. Amikor a kívülről beáramló hideg levegő keveredik a benti meleg levegővel, páralecsapódás keletkezhet. A lecsapódó nedvesség pedig kedvez a penész megjelenésének, és egyéb kellemetlen problémákat okozhat.

Az ablakok cseréje

Az energiahatékony tetőablakok csökkentik az energiaszámlákat és a karbonlábnyomot. A legismertebb opciók a két- és háromrétegű üvegezéssel ellátott termékek, melyek ára nagyban függ a felhasznált anyagoktól és a kialakítástól. Ha ablakcserében gondolkodsz, a 80 éves tapasztalattal rendelkező VELUX termékekkel nem foghatsz mellé. 

A tetőablakok energiamérlege a fűtési szezonban jellemzően kedvezőbb, mint a normál ablakoké. Az energiamérleg az ablakok fontos jellemzője: ez adja meg a napenergia-nyereség és a hőveszteség egyensúlyát. A tetőablakokkal spórolhatsz a fűtésen a napsütéses téli napokon, mivel az üvegen át bejutó napsugárzás ingyen fűti a helyiséget.  

A VELUX tetőablakok gondoskodnak a tetőtér hőszigeteléséről, hőnyereségéről és energiahatékonyságáról. A tetőablakok a függőleges ablakokhoz képest kétszer, a manzárdablakokhoz képest pedig háromszor több napfényt engednek be. Az európai lakóházak 40%-a azonban az 1960-as évek előtt épült, amikor az energiahatékonyságot még alig szabályozták. Ezekre az épületekre igencsak ráfér az energiatakarékosságot szolgáló felújítás! 

A globális energiafogyasztás csökkentése

Válassz VELUX tetőablakot, ha maximális kényelmet és több napfényt szeretnél, miközben a bolygót is véded! Egy tanulmány szerint az épületek felelősek az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 40%-áért.3 Nem csoda, hogy a normál és a tetőablakok nagy hatással lehetnek az épületek energiafelhasználására. 

Olvasd el további cikkeinket

A VELUX tetőablak-megoldások extra előnyökkel járnak

Nézd meg ez mit is jelent!

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.