Tetőtér-felújítás saját kezűleg

Saját kezűleg alakítanád át tetőteredet? Nos, a tetőtér beépítésének vagy felújításának sok lépése önállóan is elvégezhető. Ez elsőre egész jól hangzik – és másodikra is! Számos előnnyel kecsegtet – azon kívül is, hogy saját magadnak és családodnak is bizonyíthatod, hogy vérbeli ezermester vagy. 

Ne félj belevágni! 

A lakás (vagy csak a tetőtér) felújítása során várt és váratlan akadályok sorába ütközhetsz, melyeket néha nehéz lehet kezelni pénzügyileg, fizikálisan, sőt sokszor mentálisan is. Nem kevés frusztrációt tud okozni, ha közeledik a határidő, de a munka még sehol sem tart. Azt is nehéz lehet elfogadni, ha a végeredmény fényében le kell adni a kezdeti minőségi elképzelésekből. Ahhoz, hogy a projekt fel tudjon nőni az elvárásokhoz, fontos a felújítások két kategóriáját megkülönböztetni.  

Az első kategóriába tartoznak azok a feladatok, amelyekhez nem kell feltétlenül szakembert hívni, hanem elegendő elszántság és megfelelő utánajárás után önállóan is elvégezhetők. Szeretnénk segíteni megtervezni saját tetőtér-felújítási vagy -beépítési projektedet, ezért összegyűjtöttünk egy sor olyan lépést, amelyet önállóan, szakember megbízása nélkül is elvégezhetsz.  

Ha valami újat szeretnél építeni, meg kell szabadulnod valami régitől

Az első lépés a rombolás. . . Ez egyáltalán nem hangzik jól, azonban a bontás elengedhetetlen ahhoz, hogy valami új születhessen. (Gondolj arra, hogy még a legszebb virágok is elhervadnak, mielőtt új virágot hoznának.) 

Bármilyen viccesen is hangzik, az előkészületek is igényelnek némi előkészületet. Válassz olyan ruhákat, amelyeket nem sajnálsz összekoszolni, majd kezd el lefejteni a régi tapétát, ha van. Használj spaklit (spatulyát), vagy húzd le a tapétát kézzel, miután benedvesítetted vízzel vagy speciális tapétaleoldó folyadékkal. Bár a különböző típusú padlók felszedésére nincs univerzális módszer, egy kalapács és egy véső mindenképp jól fog jönni a munkához. Fontos, hogy minden lépés után takaríts fel, hogy ne piszkold össze a lakás többi részét. És ami még fontosabb, viselj megfelelő védőfelszerelést, ha a munka szükségessé teszi. Mindig legyél tisztában az egyes munkákkal járó veszélyekkel. Amikor például felesleges anyagot távolítasz el a különböző felületekről csiszolópapírral, por keletkezik, amelyet nem szabad belélegezni. Ha már itt tartunk: a csiszolópapír nemcsak a felesleges anyag eltávolítására alkalmas, hanem a festendő felületek előkészítéséhez is.  

Ha végztél a szoba lecsupaszításával, és minden felcsiszolandót felcsiszoltál, jöhet a tetőtér saját kezű felújítása. 

Gipszkartonozás

A tetőtér gipszkartonozása próbára teheti barkácstudományodat, de érdemes elsajátítani, mivel a gipszkarton lapok beépítése számos előnnyel jár. Nemcsak egyszerűbb és gyorsabb, mint szakemberre bízni a kőművesmunkát, hanem viszonylag kevés építési hulladékkal is jár. A megoldás rugalmassága és kis súlya is praktikus, ráadásul könnyebb is dolgozni vele a lejtős tető alatt. A gipszkarton falak mögött könnyedén elvezethetők az elektromos kábelek. A gipszkarton alkalmas válaszfalak és homlokfalak kialakításához is. Kiváló az íves vagy más módon nem kívánatos falrészek beborításához, sőt a plafon burkolására is tökéletes. Az álmennyezet jó megoldás, ha a belmagasság túl nagy, vagy kiegészítő dizájnelemeket, esetleg különleges világítást szeretnél. 

Festés

Amikor a festésre kerül sor, a képzelete a legjobb barátja. Ne feledd: nem kötelező mindent egyszínűre festeni.  

Mielőtt azonban fejest ugranál a színek kavalkádjában, fontos átgondolni, milyen szerszámokra lesz szükséged és kiszámolni, mennyi festék fog kelleni – aminél érdemes 10%-kal többet vásárolni a biztonság kedvéért. Ne vásárolj be rögtön a kiválasztott színből, hanem kérj mintát, amit kipróbálhatsz. Így nem megy kárba az összes festék, ha a megálmodott szín mégsem illik az adott területhez. Gondold át azt is, hogy milyen terekhez milyen színek illenek: a világos színek például jól illenek a döntött falakhoz. 

Laminált padló 

A laminált padló lerakása a felújítás azon része, amit manapság sokan önállóan oldanak meg. Népszerűségének egyik oka az egyszerűsége. Nem kell várnod, hogy mikor hív vissza a mester, ha bízol barkácstudáspdban, önállóan is belevághatsz. A munka néhány lépése nem teljesen magától értetődő (például a padlólapok vágása vagy a terület mérése), ezeknek érdemes alaposabban utánanézni, vagy segítséget kérni hozzájuk.   

Nem saját kezűleg végzett munkák

Ebbe a kategóriába a tetőtér felújításának olyan munkái tartoznak, amelyeket ideális esetben nem saját kezűleg végzünk, hanem mesteremberre bízzuk. Ilyen a villanyszerelés, a vízvezeték-szerelés, a fűtés kiépítése és az ablakok beépítése. Ha ezekbe önállóan vágsz bele, azzal több kárt okozhatsz, mint hasznot. Ha nagyobb felújítást tervezel, érdemes inkább arra fordítani az energiáit, hogy kitaláld, hogyan dobhatod fel a tetőtéri helyiségek hangulatát több fény beengedésével.

Ha a felújítás részeként szeretnéd beépíteni a tetőteret, vagy egy régi tetőteret újítasz fel, mindig tervezd meg előre a lépéseket. Bár a tetőablakok nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy új dimenziót adj a tetőtérnek, a beépítésüket már a felújítás kezdetekor meg kell tervezni. Így megkímélheted a frissen festett falakat vagy a makulátlan új padlót az ezzel járó szennyeződésektől.

Tudnod kell azonban, hogy a tetőablakok cseréje és beépítése túlmutat a saját kezűleg végezhető munkákon, hagyja hát a szakértőkre. Hogy kik a szakértők? Itt van például a tetőablakok specialistája, a VELUX vállalat. Cégünk több mint 80 éve segít átformálni a tereket, és visz napfényt és friss levegőt az emberek otthonába. Termékeink és kiegészítőink széles választéka mellett javasolt ablakbeépítő szakemberekkel is kapcsolatban állunk, akik készségesen segítenek felújítási projektje megvalósításában. 

Szeretnél látni néhány példát? 

Milyen sorrendben érdemes elvégezni a különböző munkákat?

A felújítás lépéseinek sorrendje nagyon is sokat számít. Semmiképp nem jó ötlet egy komplett festéssel kezdeni, majd a tetőablakok cseréjével folytatni. A helyes sorrend pont ennek a fordítottja. Bárhogy is fest felújítási projekted, mindenképp ügyelj a feladatok megfelelő sorrendjére.   

Olvasd el további cikkeinket

A VELUX tetőablak-megoldások extra előnyökkel járnak

Nézd meg ez mit is jelent!

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.