padlás
Tetőtér beépítési tanácsok
tetőtér ablakbeépítés
padlás átalakítás

Megvalósult a pályázat nyertesének tetőtéri álma

A videóban megmutatjuk hogyan alakult át a VELUX Padlásból tetőtér pályázat nyertesének háza a tetőtér szakértőjének segítségével.

+ 71 nm hasznos lakótér növekedés


+ időben rugalmasan használható, tágas terek


+ több természtes fény 


+ közel kétszeres ingatlan érték 


+ minőségi anyagok, legmodernebb megoldások 


+ magasabb energiaosztály besorolás, kevesebb hőveszteség

VELUX Padlásból Tetőtér pályázat 

2015. március elején hirdettük meg Padlásból Tetőtér pályázatunkat, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a padlásra, mint a lakótér bővítésének kiváló lehetőségére.
A nettó 5 millió forint nyereményértékű pályázatra közel 200 regisztráció érkezett, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga. A nyertesek kiválasztásakor, a kiírásban meghatározott megvalósíthatósági vizsgálatot több ház esetében lebonyolították. A zsűri összetett szempontrendszer alapján végül egy budapesti, kétgyermekes család házát választotta a minta tetőtér-beépítés megvalósítására.  


Padlásból Tetőtér pályázat


A család

család
Éppen a tetőtér-beépítéssel kapcsolatban keresgéltem az interneten, amikor felfedeztem a VELUX cég pályázatát, és rögtön azt gondoltam, ez talán segíthetne nekünk” – mondja Ferenc, a családfő. 

„Amikor 2010-ben megvettük ezt az 1920-as években épült házat, már akkor szerettük volna a padlást is beépíteni. De akkor a ház felújításával csak a födémig jutottunk. Mostanra, hogy bővült a család, már a két lányunk miatt is célszerű lett a lakótérnövelés, de a telkünk már így is a beépíthetőség határán van, csak felfelé terjeszkedhetünk. A pályázatban kiírt önrész érthető és célszerű, mivel így még jobban sajátunknak érezzük a beépítés folyamatát. Évekkel ezelőtt kétféle lakáscélú elő-takarékosságba kezdtünk, ezek mostanra járnak le, így megvan a szükséges önrészünk.”

„Azért is örültünk a VELUX pályázatnak, mert így a határidő miatt kénytelenek voltunk másfél hónap alatt egy kerek egész tervet összerakni” – mondja Zsuzsa, a két kicsi lány édesanya. „A bonyolult tervezési, költségbecslési munkák mellett jó volt, hogy a fotók, videók elkészítésében a gyerekek is részt vettek, és még az alaprajzot is segítettek kiszínezni.”


Tetőtér-beépítés előtt


Tetőtér-beépítés után

A szakértő csapat

építész

Építész

Páricsy Zoltán

Építész tervező . Lakóházak, középületek, belsőépítészeti és egyéb munkák tervezője, tervező munkatársa. 

értékbecslő

Értékbecslő

Leveleki Tünde


Több mint 10 éve  foglalkozik ingatlan értékbecslés készítésével.

energiatanusító

Energia-
tanúsító

Ott Ádám

A tanusitunk.hu üzemeltetője

ötletek

Szakértőink mondták

Az értékbecslő tanácsolja:

"Amennyiben földszintes, magastetős épületről beszélünk, és a tető hajlásszöge megfelelő a tetőtér-beépítéséhez, úgy az épület a lehető leggazdaságosabb módon bővíthető a tetőtér-beépítése által oly módon, hogy az átalakítás a lehető legkisebb mértékben módosítsa az épület megjelenését. A bővítés során a komfortfokozat is javítható, további hálószobák kerülhetnek kialakításra, mely által három-, vagy többgyermekes család is kényelmes, jól kihasználható és szeparálható terekkel rendelkező családi otthont teremthet, vagy akár több generáció szeparált, mégis együtt lakhatását biztosíthatja."


Az energiatanúsító javaslata:

"Feltétlenül végeztessék el a hőkamerás vizsgálatot. A házról kívül és belül készült fotókon jól látszik, hogy a szigetelés hol hiányos, illetve nem megfelelő. A hőkamera „belelát” a falakba, a födémbe és megmutatja a tényleges állapotot. Így lehet ellenőrizni a légtömörséget a tetőnél, és a résszigetelési hiányosságokat is kimutatja. A zárt szerkezetekben a hőszigetelést csak így lehet kontrollálni. A falak szigetelésénél, például az áthidalóknál, betonkoszorúknál, pilléreknél ellenőrizhető a szigetelés hiánya. Ez azért nagyon fontos, mert így elkerülhető a későbbi penészedés, páralecsapódás és lokalizálható a hőveszteség."


Az építész meglátása:

"A tetőterek mind méret, mind elrendezés és szerkezeti kialakítás tekintetében is nagyon különbözőek. Sajátosságuk, hogy a megszokott nem tetőtér beépítéshez viszonyítva jellemzően alacsonyabb terűek és ferde síkokkal határoltak. A tetőterekben kialakított helyiségek méretét ezek figyelembe vételével kell meghatározni. Nem elég csak a szerkezetre, annak megóvására, értelmes átalakítására figyelni, a tetőtérben kialakítani kívánt helyiségeket önmagukban, egymáshoz valamint a korábbi épületrészhez viszonyított helyzetükben is vizsgálni kell."


Fontos a megfelelő kivitelező csapat

A munka pontos időzítése és szervezése is nagyon komoly feladat. Akkor tud jó munkát végezni a kivitelező, ha folyamatosan képzi magát, ismeri a legújabb technológiákat és megfelelő biztonsággal alkalmazza is ezeket. Emellett lényeges a rugalmasság és a rutin, hogy gördülékenyen, a tulajdonosok megelégedésére haladjon a munka - mondja Németh Mónika.


További részletek szakertőinkkel készült beszélgetésekből: VELUX Szakértői tanácsok


Előzmények