Tetőtér-beépítési tudnivalók

Hogyan készüljünk fel a tetőtér-beépítésre?

1. Keressük fel a helyi illetékes hatóságokat és a helyi főépítész irodáját, hogy képbe kerüljünk, a helyi rendelkezések mit tesznek lehetővé és mit zárnak ki. 

2. Általánosságban az mondható ki, hogy ha az építkezés során statikai, tartószerkezeteket nem változtatunk meg, akkor nincs szükség építési engedélyre. 

3. Ha a jogszabály nem is teszi kötelezővé építési terv készítését, akkor is egyeztessünk építésszel. Túl azon, hogy az építész sok ötlettel szolgálhat, kapcsolatban áll olyan szakemberekkel, mint például talajmechanikus, statikus és faanyagvédelmi szakértő, akik pontos képet adhatnak házunk jelenlegi állapotáról, a ház adottságaiból fakadó korlátokról. 

4. Gyűjtsük össze igényeinket, fogalmazzuk meg, milyen életvitelre tervezzük a tetőteret. 

5. Építésszel közreműködve terveztessük meg a tetőteret. Az építési terv az alapja az összes hátralevő munkának. Az építész adja a szakmai ismereteit, korábbi tapasztalatait, ötleteit, a megrendelő pedig az igényeit és finanszírozási korlátait.

6. A tervek alapján készítsünk költségbecslést, a kivitelezés egyes munkálataira vagy a teljes kivitelezésre kérjünk árajánlatokat kivitelezőktől. Az előre nem kalkulált munkákra vagy váratlan kiadásokra is készüljünk fel, ezek akár 10-20%-kal is megdrágíthatják a végső bekerülési árat. 

7. Döntsük el, hogy mi magunk keresünk az egyes munkafázisokra szakembereket és szerződünk le velük vagy egy generálkivitelezőt bízunk meg. Az utóbbi drágább, de egyáltalán nem kell foglalkoznunk az egyes szakemberek kiválasztásával, a munkálatok ütemezésével és ami talán a legnehezebb, a csúszások kezelésével.

Kattintson további
tetőtér-beépítési tippekért

A VELUX Padlásból tetőtér pályázat nyertes családja összegezte gyakorlati tapasztalatait.

Ingatlan kiválasztás előtt

Amennyiben éppen ház vásárlása előtt állunk, gondoljuk végig, hogy a kiszemelt ingatlan mérete és elosztása megfelel-e pillanatnyi illetve jövőbeni igényeinknek. Ha úgy találjuk, hogy nem elég nagy az alapterület, attól még nem feltétlenül kell tovább keresgélni. Az alapterület megnövelésére több alternatíva is létezik. Ezek közül talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb a tetőtér beépítése lehet. Ilyenkor viszont vizsgáljuk meg az ingatlant, hogy alkalmas-e tetőtér beépítésére. Ha kell, vonjunk be szakembereket is, mert ezzel sok későbbi meglepetéstől is megkímélhetjük magunkat.

Ne költözzön el! Költözzön fel!

Ha otthonunk mérete már nem elegendő, mert például bővül a család, vagy csak az eddig, egy szobában lakó gyermekeinknek már külön-külön szobát szeretnénk biztosítani, akkor nem az ingatlan eladása és új vásárlása az egyetlen megoldás. Ebben az esetben szóba jöhet még a bővítés is. A bővítés mellett szól az is, hogy ilyenkor nem kell elhagynunk a már megszokott és szeretett környezetünket, illetve a gyerekek óvodába, iskolába járása sem fog megváltozni és meglévő barátaiktól sem kell búcsút venniük.
Ha házunk bővítése mellett döntöttünk, akkor arra, az adott ingatlan jellegétől és tulajdonságaitól függően több megoldásunk is lehet. Az egyik ilyen lehetőség lehet például a földszinti alapterület megnövelése. A másik, és talán legpraktikusabb megoldás a korábban kihasználatlan tetőtér beépítése. 

Miért is praktikusabb a tetőtér-beépítés? 
Mert maga a lehetséges lakótér már általában adott (kivéve lapos tetős házak), hiszen ott van a fejünk fölött, csak éppen nincsen megfelelően leszigetelve, nincsenek ablakok és hiányzik belőle a gépészet. Sok helyen a ház külső szigetelésével együtt a tető szigetelése is elkészül, úgyhogy már az is adott. Az egyik legjelentősebb érv a tetőtér beépítése mellett az, hogy nem csökkenti a rendelkezésre álló kertet, zöld területet. Hiszen legtöbbünk azért akar családi házba költözni, hogy élvezhesse a saját kert nyújtotta örömöket.

Tetőtér-beépítésben jártas építész

A helyi illetékes hatósági rendelkezések ismeretében, mindenféleképpen olyan építészt válasszunk, akinek nagy tapasztalata van tetőtér-beépítésben és ami talán még ennél is fontosabb, hogy nyitott felénk, türelmes, meghallgatja igényeinket, hiszen az építési terv az alapja az összes hátralevő munkának. Maga a terv is egy hosszas egyeztetés, módosítás és közös gondolkodás eredménye kell, hogy legyen. Az építész adja a szakmai ismereteit, korábbi tapasztalatait, ötleteit, mi, a megrendelők pedig az igényeinket és persze finanszírozási korlátainkat.

Kivitelezés

Miután elkészültek a tervek, készítsünk költségbecslést. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy a kivitelezés egyes munkálataira árajánlatokat kérünk kivitelezőktől. Fontos, hogy ne csak egy kivitelezőt kérdezzünk meg, hanem kettőt-hármat. Így a kapott árajánlatok átlagából már viszonylag jól előkalkulálható a kivitelezés valódi költsége. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kivitelezés közben gyakran merülnek fel előre nem kalkulált munkák is. A biztonság kedvéért az alábbiak szerint osztályozzuk az egyes munkálatokat és beépített anyagokat. 

  • Időzítés: A mostani kivitelezés során kell elvégezni a munkát, vagy azt később is megtehetjük? Ha klímát szeretnénk a tetőtérbe, akkor annak gépészeti csövezését már most ki kell alakítani, hiszen célszerű azokat az újonnan épített válaszfalakban elrejteni és ott vezetni.  Ezzel szemben maga a klímaberendezés akár később is felszerelésre kerülhet. 
  • Anyagválasztás: Hol kell mindenféleképpen első osztályú anyagot használnunk? Például, a tetőtér beépítése során semmiféleképpen sem célszerű a tető szigetelésén és a beépített tetőtéri ablakok minőségén spórolni. A későbbiekben, a szigetelést és a tetőtéri ablakokat már csak rendkívül körülményesen lehet lecserélni vagy módosítani.


A kivitelezésnek alapvetően két módja lehet. Az egyik esetben, mi magunk keresünk és szerződünk le az egyes munka fázisokra a szakemberekkel. Ennek egyértelmű előnye lehet az alacsonyabb ár. Viszont azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy ilyenkor a munkálatok ütemezése, a csúszások kezelése is a mi feladatunk. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. Előzetes ütemezésünket és terveinket egyszerűen romba döntheti a munkálatok során bekövetkezett csúszás, hiszen az a hátralevő, ütemezett feladatok csúszását is eredményezheti és lehet, hogy azok a szakemberek, akikkel már korábban megállapodtunk, a csúszás miatti, későbbi időpontra már más munkára szerződtek le. A másik lehetőség, hogy egy generálkivitelezőt bízunk meg. Ez jóval drágább, de egyáltalán nem kell foglalkoznunk az egyes szakemberek kiválasztásával, munkálatok ütemezésével és ami talán a legnehezebb, a csúszások kezelésével.

Valóban igaz az a közhely, miszerint minden kivitelező illetve szakember az alábbi három tulajdonság közül csak LEGFELJEBB kettőt tud teljesíteni:

  1. gyorsaság, a munka mihamarabbi elkezdése,
  2. alacsony ár,
  3. magas minőség,

Nekünk magunknak kell eldöntenünk, hogy számunkra melyik kettő a legfontosabb. Mi, a magunk részéről az utolsót tartottuk a legfontosabbnak a generálkivitelező kiválasztása során. Véleményünk szerint a tetőtér beépítése, az építkezés egy olyan, speciális fajtája, amely nagyfokú tapasztalatot és felkészültséget igényel.


tetőtér-beépítés nappalija
gyerekkor a tetőtérben

További tetőtéri-beépítési tippek 


Hőszigetelés

Ne elégedjünk meg a szarufák közötti hőszigeteléssel. A hőhíd miatt mindenképpen hőszigetelni kell a szarufák alatt vagy felett is. Ne spóroljunk a hőszigetelés vastagságán és minőségén sem. Ügyeljünk a megfelelő párazárásra és annak folytonosságára. A fólia felerősítéséhez öntömítő szegező szalag használata javasolt. A konnektorok dobozait is gondosan alakítsuk ki, hogy ott se tudjon a pára bejutni a hőszigetelésbe. A cserepek alatti eresz-tetőgerinc átszellőzést mindenképpen biztosítani kell. 

A lépéshang csillapítás nagyon fontos, főleg fafödém esetén. Ne spóroljunk vele. Ez a falépcsőkre is érvényes. 

Természetes fény

Tetőtéri ablakok elhelyezése során ügyeljünk a megfelelő parapet magasságra. Egy olyan tér, amiből nem lehet kilátni rossz közérzetet,”gödör effektust” kelt. Tehát az ablaküveg alsó éle lehetőleg ne kerüljön egy ülő ember szemmagassága fölé.
A tetőtéri ablakok méretének kiválasztásakor, válasszunk minél nagyobbat, később már nem fogjuk kicserélni, ha kicsi. 
Ha lehetőségünk van rá, ne csak egy égtáj felé helyezzünk el ablakot. Ez fontos a jó szellőztethetőség miatt is, de például, ha a nyári időszakban egy déli ablakot leárnyékolunk a meleg miatt, attól még a többi ablakon be tud jönni a természetes fény.
A megfelelő tetőtéri ablak árnyékolók kiválasztására is fordítsunk gondot. Ezzel kapcsolatban a gyártók is tudnak tanácsokkal szolgálni. Ne féljünk tőlük kérdezni. Megfelelő árnyékolók kiválasztásával akár elkerülhető a légkondicionáló készülék használata is.
Ha van rá lehetőségünk, rendeljünk a tetőtéri ablakhoz külső árnyékolót. Fontos tudni, hogy a meleg ellen igazán hatékony árnyékolónak mindig az ablak külső felülete előtt kell lennie. A kézzel el nem érhető magasságban lévő ablakokat célszerű motoros, sőt ha tehetjük, akkor esőszenzorral ellátott motoros vezérléssel ellátni.
Egyes gyártók már olyan speciális bevonatot is tudnak ajánlani ablakaikra, amelyek az ablaküvegek automatikus öntisztulását segítik elő, ez pedig jelentősen megkönnyíti a háziasszonyok munkáját.

Mesterséges fény

A világítás megtervezésénél alkalmazzunk trükköket.  A ferde mennyezeti síkok miatt gyakran nem lehet a hagyományos mennyezeti világítást alkalmazni. Használjunk falikarokat, billenthető-süllyesztett lámpákat, vagy rejtett LED világítást. Éljünk a tetőterünk nyújtotta speciális lehetőségekkel. Például, akár a tetőtér látszó fa szerkezetét is felhasználhatjuk a világítás elhelyezésére.

Tetőtéri fürdőszoba

Legyünk körültekintőek a fürdőszoba helyének meghatározásakor. Legcélszerűbb az új fürdőszobát egy már meglévő vizesblokk fölé helyezni. Ezzel sok vésést és gépészeti szerelést spórolhatunk meg. Fafödém esetén, gondoljunk arra, hogy a födém mindig is egy kicsit mozogni fog, így használjunk rugalmas ragasztót, fugát és a padlóra viszonylag kisméretű burkolólapot. Nem utolsósorban, a fafödémes tetőtér-beépítés esetén, a vizesblokk kialakítása során gondoskodni kell megfelelő vízszigetelésről is.