Milyen típusú házat tervezel?

Új otthonod tervezését – bármilyen meglepő is lehet elsőre – a tetővel kell kezdeni. A tető típusa határozza meg a belső terek alakját, a különböző tetőablak-megoldásokkal pedig az elképzeléseidhez és igényeidhez igazíthatod a helyiségeket. Íme a három leggyakoribb tetőtípus és az általuk kínált lehetőségek:

Magastető

A magastető számos lehetőséget kínál arra, hogy gyakorlati előnyökkel rendelkező, szemet gyönyörködtető teret alakíts ki! A magastető alatti tetőtérben kialakíthatsz egy egész lakrészt vagy egy-két igazán különleges szobát.

Az új tetőablak-megoldásokkal csak a fantáziád szab határt annak, hogy mit tudsz kihozni a magastető alatti szobákból, és hogyan tudod még jobban kihasználni ezt a sokáig elfeledett teret. Ebben szeretnénk segíteni néhány ötlettel.

  • Varázslatos és romantikus hálószoba – képzeld csak el, milyen lenne minden este ezernyi csillag látványára elaludni!
  • A legmenőbb gyerekszoba – játékos gyerekszoba vagy privát tinibarlang? A tetőtér mindegyikben verhetetlen!
  • Lakás a város felett – lakrész zavartalan kilátással a városra, ahová nem szűrődik fel az utcazaj. Terasszal vagy erkéllyel még hangulatosabb.
  • Extra helyiségek a tetőtérben – a sűrűn lakott városrészekben jobban kihasználhatod a rendelkezésre álló alapterületet, így mindened meglehet: kert, garázs és elég tér az egész családnak.

Lapostető

A lapostető napjaink népszerű építészeti megoldása, mivel számos előnyt kínál a ház lakóinak. A lapostetős házak jellegzetes formája a modern formatervezés egyik ismertetőjegye. Ezenkívül a lapostető növeli a használható szabadtéri terület méretét, a lapostetőbe építhető felülvilágítók pedig hozzájárulnak, hogy a tető alatti helyiségekbe bőséges napfény és friss levegő jusson. Ismerd meg a lapostetők néhány fontos előnyét:

Bőséges természetes fény, tágasabb térérzet és stílusos belső tér a felső szobákban – a lapostetős felülvilágítőkkal és fénycsatornákkal a tető alatti tér minden zegzugát bevilágíthatod, még a külső falaktól legtávolabb eső részeket is.

  • Ellenállás az időjárás viszontagságaival szemben – a lapostetők kevésbé érzékenyek a szélre, és megfelelő kivitelezés esetén a csapadék sem jelent gondot, így nem kell félni a beázástól.
  • Kisebb hőveszteség – a modern lapostetős házak energiahatékonyabbak.
  • Sokféleképpen kihasználható tetőfelület – a lapostetőn telepíthetsz napelemet, kialakíthatsz tetőteraszt, tetőkertet vagy természetes zöldfelületet.

Bungaló

A bungalóknak, vagyis a földszintes családi házaknak számos előnyük van, ugyanakkor megkövetelnek néhány kompromisszumot is. Ezekben a házakban nincsenek lépcsők, és a legtöbb helyiségnek közvetlen kertkapcsolata van, azonban ennek a háztípusnak jellemzően nagyobb az alapterülete is. Emiatt az ablakoktól távolabbi szobák megvilágítása rosszabb, sőt a ház középső részén lévő helyiségekben akár teljesen hiányozhat is a természetes fény. Ez komoly kompromisszum – vagy mégsem? Tetőtéri ablakokkal és fénycsatornákkal nem kell lemondanod a napfényről!

A megfelelő megoldásokkal még egy kisebb családi házból is tágas, kellemes és egészséges otthont varázsolhatsz, amelynek a szobái mindig elég napfényt és friss levegőt kapnak.

  • A bungalók vonzereje nagy belmagasságukban és tágas térérzetükben rejlik
  • Ha a tetőablakokat magasabbra és tetőgerinchez közelebb építteted be, a napfény a ház minden szegletébe eljut.
  • Az elektromos vagy napelemes működtetésű VELUX tetőablakokat távolról is nyithatod és zárhatod. A napelemes változatok ott is használhatók, ahol nincs lehetőség vezetékelésre.

Hogyan teheted még jobbá új otthonodat?

Világosabb és tágasabb helyiségek

Az egész házat elárasztó bőséges napfény nagyban növeli otthonod komfortérzetét. A tetőtéri ablakokkal rendelkező helyiségek jóval nagyobbnak tűnnek, így megadják a tágasság érzetét. A tetőablakokon beáradó fény minden sarkot hangulatos térré alakít, és a tetőtéri szoba gyakran válik az egész ház központi, kedvenc helyiségévé.

A világos és tágas terek szebbé varázsolják a házat, de a természetes fénynek számos egészségügyi és közérzetet javító előnyt is tulajdonítanak. A belsőépítészek nem véletlenül fektetnek olyan nagy hangsúlyt arra, hogy a szobákat lehetőleg a természetes fényhez igazítsák, és minél többet engedjenek be belőle.

Energiahatékonyság és hőszigetelés

Otthonod energiahatékonyságát számos különböző tényező befolyásolja: az épület elhelyezkedése és tájolása, a homlokzat típusa, a tető típusa és hajlásszöge, a szigetelés és a homlokzati, illetve tetőtéri ablakok száma és elhelyezése.

Az energiahatékonyság jelentősen javítható és az időjárási körülményekhez, illetve az évszakokhoz igazítható a különböző típusú tetőablakokkal, azok elrendezésével és az olyan kiegészítőkkel, mint a külső redőnyök, rolók és árnyékolók. Az ablaküveg típusa, bevonata és rétegeinek száma, valamint a keret szigetelése kiemelten fontosak, mivel ezek védik otthonodat a napsugarak hőjétől, ezek határozzák meg az üvegezés és az egész ablak hőátbocsátási tényezőjét, és ezek növelik hangszigetelő képességét.

Levegőminőség

A beltéri levegőminőség jelentős hatással van egészségünkre és komfortérzetünkre. A levegőminőség három legfontosabb indikátora a szén-dioxid-szint, az illékony szerves anyagok szintje (röviden a VOC-szint) és a páratartalom. Ha ezeket az értékeket biztonságos szinten tudod tartani, otthonod kellemes és egészséges lakókörnyezetet biztosít, amelyben javul a mentális teljesítményed, azaz jobban tudsz koncentrálni, és összeszedettebb leszel.

A kiváló levegőminőség fenntartásához nagyon fontos, hogy friss levegőt engedj be. Szellőztetni manuálisan, illetve távirányítóval vagy egy alkalmazásból automatikusan tudsz. Ha az utóbbi megoldást választod, a tetőtéri ablakok egyedileg beprogramozhatók arra, hogy nappal vagy éjszaka különböző időpontokban kinyíljanak. Egy esőérzékelővel pedig a tetőablakok automatikusan be is tudnak zárulni, ha szellőztetés közben netán esni kezd. Sőt arra is van megoldás, hogy a rendszer a beépített beltéri klímaérzékelők és az időjárás-előrejelzés alapján szellőztessen.

Egy ablakbeépítő új VELUX tetőtéri ablakot épít be egy fekete cserepes tetőbe.