Active House Centennial Park

A Centennial Parkban található aktív családi ház könnyen fenntartható, környezetbarát és barátságos otthont nyújt a benne élő, meglehetősen nyüzsgő életmódot folytató család számára.

A világ első hitelesített aktívháza

A Torontó nyugati szélén található Great Gulf’s Centennial Park Residence arra hivatott, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítva javítsa a benne élők közérzetét. A letisztult, modern külsőhöz olyan energiatakarékos és környezettudatos megoldások párosulnak, mint a külső és belső LED-világítás és a kisnyomású hálózati vízrendszer és könnyen karbantartható felületek. Ám még ennél is vonzóbbá teszi az épületet az, hogy az egyedülálló tervezői koncepciónak köszönhetően sikerült maximálisan kihasználni a természetes fényt és szellőzést biztosító lehetőségeket. A projekt, amely egy megfizethető és energiatakarékos termék létrehozását megcélzó, folyamatorientált megközelítés eredménye, dán és kanadai építéstudományi szakértők, a díjnyertes torontói építésziroda, a superkül, valamint az aktívház-koncepció Kanadán belüli népszerűsítésében élen járó kivitelező cég, a Great Gulf közös munkájának köszönhetően valósulhatott meg.

Élet egy aktívházban

Hogy fény derüljön arra, milyen is valójában a Centennial Park Residence-ben élni, Russel Ibbotson, a VELUX Kanada építőipari műszaki vezetője fél évre beköltözött a házba családjával. „Az emberek tisztában vannak azzal, hogyan kell egy aktívházat felépíteni, de csak azután tudják mélyebben megérteni és egy szélesebb közönség számára élhetővé tenni azt, ha a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen ott élni” – magyarázza Russel Ibbotson. Családjával közösen a ház minden energiatakarékos funkcióját dokumentálja, ahogy azt is, milyen hatása van ezeknek közvetlenül a család életére mind szellemi, mind fizikai értelemben. Megfigyeléseiket egy blogban, rövid videókkal és a közösségi oldalakon örökítették meg – ezek mindegyike elérhető az activehouse.ca weboldalon. Egy a természetes fényre, energiára és beltéri klímára specializálódott független kutatócsoport segítségével Russell folyamatosan bővülő beszámolója számos tudományos kísérlettel is kiegészül. Az ezek alapján végzett kvantitatív elemzések nemcsak a ház megfigyelési és vizsgálati folyamatában adnak útmutatást, hanem az aktívházak tervezési folyamatainak tökéletesítését is segítik, hogy egyre több egészséges otthon szülessen.

Az emberek tisztában vannak azzal, hogyan kell egy aktívházat felépíteni, de csak azután tudják mélyebben megérteni és egy szélesebb közönség számára élhetővé tenni azt, ha a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen ott élni.


Nyitott kialakítás

Az első dolog, amit a látogatók észrevesznek, az a fényárban úszó ívelt udvar, mely az épület architektúrájának a vázát képzi. A ház felépítése lehetővé teszi a teljes keresztszellőzést, ha az ablakok nyitva vannak, ezáltal a légkondicionáló lényegesen kevesebb szerephez jut. A földszinti nappali, étkező és konyha nyitott kialakítása miatt a fény semmilyen akadályba nem ütközik. A dupla magasságú terek vertikálisan összekötik a szinteket, erre példa az emeleten lévő nappali. A terek közötti vizuális kapcsolatteremtés e módja biztosítja a tiszta kilátást minden szobából anélkül, hogy a magánszféra sérülne.

Lámpák helyett természetes fény

A természetes fény tudatos alkalmazásának köszönhetően a Great Gulf Aktívházban nappal szinte egyáltalán nincs szükség mesterséges megvilágításra. A dán tervezőcsapat számítógépes szimulációkkal bizonyosodott meg arról, hogy a fény az épület minden zugába eljut.

Természetes szellőzés

A Centennial Park Residence az otthoni automatizálás fejlődésének egy meghatározó mérföldköve. A cél egy olyan vezérlőrendszer kialakítása volt, amely felhasználóbarát, nem igényel sok figyelmet és megbízható. A légkondicionáláshoz szükséges energia visszafogása érdekében a Centennial Park Residence olyan funkciókat tartalmaz, amelyek növelik a levegő minőségét, miközben csökkentik a ventilátor által felhasznált energia mennyiségét. A nagyméretű, nyitható ablakok és tetőablakok megkönnyítik a természetes légáramlást, hogy a melegebb hónapokban hűvös legyen a házban, miközben a hatékony szellőzés egész évben biztosított.

A programozható VELUX tetőablakok intuitív módon tervezett intelligens érintőképernyős vezérlővel irányíthatók, amely szükség esetén kinyitja és bezárja a tetőablakokat. A természetes szellőztetéshez szükséges automatikus és/vagy távműködtetés mellett a tetőablakok is rendelkeznek szúnyoghálóval és integrált esőérzékelővel, amely szükség esetén automatikusan becsukja őket.

Aktívház – Életre tervezve

Mivel a technológia és a formatervezés nagymértékben integrált, a Great Gulf Centennial Park Residence-t létrehozó innovációs és tervezési stratégiák holisztikusan működnek. Ennek köszönhetően pedig – mint ahogyan az utóbbi időben az elektromos autók is töretlen népszerűségnek örvendenek – az aktív házak technológiája érzelmi kötődést is kialakít az ott lakókban, nemcsak a tudományos érdeklődést kelti fel. A fogyasztói elvárások is hasonlóak, mint az elektromos autók esetében: a megbízhatóság, teljesítmény és vonzó formatervezés egy termékben összpontosuljon, amely a környezettudatos technológia mellett az életminőség növeléséhez is hozzájárul.

Partnerek:

Kivitelező: Great Gulf

Tervező:

superkül Inc. (építész), Building Knowledge Canada Inc., Brockport Home Systems Ltd., Danish Technical Institute, VELUX A/S Building Industry

Termékek:

ROXUL, Home Technology, Rogers, Lennox, Huber Engineered Wood