Endrup Iskola
Dánia

Az Endrup Iskola két tantermének újjáépítése lehetőséget biztosított arra, hogy új és energiahatékony technológiákkal egy egészséges és kellemes belső környezetet hozzanak létre gyermekek számára. A dizájn kialakítása során elsősorban a tanulás számára ideális környezet megteremtése és a természetközeliség volt fókuszban.

Az Endrup Iskola egy állami kézben lévő iskola Fredensborgban, Kelet-Dániában. A 70-es évek elején készült, néhány emelet magasságú épületegyüttes összesen 7000 m2 belső területtel rendelkezik. Az iskola 450 diák és 52 tanár befogadására alkalmas, akik nap mint nap élvezhetik a vidék szépségét és feltöltődhetnek a Fredensborg kastély melletti csendes parkban. 

Az iskolaelőkészítő osztály által használt két tanteremből mostanáig mind a természetes fény, mind a friss levegő hiányzott. Mindkét tényező elengedhetetlen a koncentráció és – ebből adódóan – a tanulás szempontjából. A homlokzati ablakok miatt kellemetlen hőmérséklet-változások alakultak ki, és a levegő rossz minősége fáradékonnyá tette a tanárokat és a diákokat is. Az iskola Fredensborg önkormányzatától kért segítséget.

A város a VELUX Cégcsoporttal együttműködésben találta meg a megoldást. Szoftveresen vezérelt tetőtéri ablakokat építettek be, amelyek az automata működtetés mellett az oszcilláló szellőztetést is lehetővé teszik, így friss levegő jut a tantermekbe, de a drasztikus hőmérséklet-változások elkerülhetők. „Egy olyan megoldást szerettünk volna, amely biztosítja a termek szellőzését, csökkenti a hőmérsékletet és jelentős mértékben javítja a megvilágítást” – magyarázza Knud Jensen építész.

Előtte

Utána

A tanárok és a diákok bevallása szerint is jelentősen javult a termek légköre, és nemcsak a természetes fényt és a friss levegőt élvezik, hanem közelebb érzik magukat az iskolát körülvevő természethez is. Az Endrup Iskola projektje inspirálta a Langebjerg Iskola felújítását is 2014-ben.

Már észrevesszük, ha süt a nap és figyeljük, hogyan változik az időjárás. Korábban csak a sötétséget tapasztaltuk a termekben. A napsütés egyszerűen jó kedvre derít, és ezt a diákjaimnak is szeretném átadni.

Kirsten Hansen, általános iskolai tanár, Endrup Iskola

Fénnyel átváltoztatott terek

Vitathatatlan, hogy a természetes fény fontos szerepet játszik az emberek bioritmusában, közérzetében és teljesítőképességében, ezért az átalakítások tervezésének középpontjában a természetes fény állt.

A belső tér természetes megvilágításának mértékét a széles körben használt és egyszerűen kiszámolható „bevilágítási tényező” mutatja. Ez nem más, mint a belső, sík felületen mért fénymennyiség és a felhős időben mért külső fénymennyiség hányadosa. Minél nagyobb ez a hányados, annál több természetes fény érvényesül a belső térben. 2%-os vagy annál magasabb érték esetén már természetesen megvilágítottnak, 5% felett pedig nagyon jól megvilágítottnak számít a belső tér.

Az Endrup Iskola termei megvilágításának tervezése során a VELUX Daylight Visualizer 2 szimulációs szoftver tette lehetővé a részletes elemzést és a tökéletes dizájn kialakítását.

Az átalakítás előtt a bevilágítási tényező szintje kritikusan alacsony szinten, 0,8% és 1,1% között mozgott, így egész nap mesterséges megvilágításra volt szükség. A VELUX tetőtéri ablakok beépítése 3,7% és 5,7% közöttire emelte a természetes fény érvényesülését és a fény eloszlása is lényegesen egyenletesebb lett.

A projektnek köszönhetően a belső tér teljesen átváltozott, aminek Kirsten Hansen és Annette Lehmann tanárok is nagyon örülnek: „A termek világosak és barátságosak lettek” – magyarázza Anette, majd Kirsten hozzáteszi: „Eddig majdnem mindig fel kellett kapcsolnunk a lámpát, de most már alig van rá szükségünk. Sőt, a tetőablak még a belső teret is megnyitja.”

A természetes fény tudatos és optimalizált használata 30%-kal csökkentette az átalakított termekben a mesterséges fény használatát. A beáramló fény megnövekedett mennyisége az épület energiafelhasználásának csökkentéséhez is hozzájárul, különösképpen a téli hónapokban.

Szellőzés

Az új VELUX tetőtéri ablakok megoldást nyújtottak a levegő gyenge minőségének problémájára is. Annette és Kirsten tanárok nagyon elégedettek az intelligens szellőztetőrendszerrel. A tanároknak a 28 fős osztálylétszámok mellett nem jut idejük manuálisan szellőztetni és az ablakok beszerelése előtt gyakran egyszerűen elfeledkeztek róla.

„Ma már a szoftver gondoskodik a szellőztetésről a szünetekben vagy bármikor, amikor szükség van rá. A tanteremben lévő széndioxidmérő jelzi, ha szellőztetni kell, és az ablakok automatikusan kinyílnak. A szellőztetés megtörténtével pedig a készülék érzékeli, ha teljesen kicserélődött a levegő a teremben, és az ablak becsukódik, illetve akkor is, ha esik az eső” – magyarázza Annette.

„Sokkal jobb lett a légkör a termekben most, hogy a szellőztetés a tetőablakokon keresztül történik, és nincs is annyira hideg, mint amikor a homlokzati ablakokon keresztül szellőztettünk” – egészíti ki Kisrten. 

Új kapcsolat a környezettel

A tetőtéri ablakok beépítésére elsősorban a levegő minőségének javítása miatt volt szükség, de számos más előnnyel is járt. Az ablakok lehetővé teszik a tanárok és diákok számára, hogy egészen új módon élvezhessék a napsütést és az iskolát körülvevő természet látványát. „Egy nyüzsgő osztályteremben hamar észre lehet venni, mekkora örömet jelent a diákok számára a természet közelsége. Kikapcsolódásképpen bármikor figyelhetik a vadvilágot a tetőablakokon keresztül, ha elfáradnak a tanulásban. Ez nagyon fontos az öt- és hatévesek számára” – mondta Kirsten, az iskolaelőkészítő osztály tanára.


VELUX INTEGRA®  távvezérelt tetőtéri ablakok

 • Távirányítás kényelme érintőképernyős vezérlővel
 • Komfortprogramok a jó hő- és fényviszonyokért, a jó levegőért
 • Beépített esőérzékelő automatikusan zárja az ablakot
 • Többféle üvegtípus
 • Esőzajcsökkentés

Ha páratlan kényelemre vágyik, a távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak a megoldás.
A legújabb technológiájú érintőképernyős vezérlővel szállítjuk, mellyel az összes ablakot, külső és belső árnyékolót vagy redőnyt működtetheti a lakás bármely helyiségéből. A beépített esőérzékelő biztosítja Önt afelől, hogy az ablakok automatikusan bezáródnak, ha elered az eső.

VELUX fényzáró roló

 • Teljes fényzárás
 • Fokozatmentesen fel-le húzható
 • Vékony vezetősínes, diszkrét kialakítás, tökéletesen illeszkedik a tetőtéri ablakra
 • Alumínium fényvisszaverő réteg a külső felületen
 • Az egyedülálló Pick&Click® rendszernek köszönhetően percek alatt felszerelhető
 • 24 különböző szín és minta

VELUX INTEGRA®  termékcsalád


A VELUX INTEGRA® rendszer elektromos hálózatról illetve napenergiával működő tetőtéri ablakok, árnyékolók, redőnyök és tartozékok portfóliója, melyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a VELUX ablakokat.

VELUX külső hővédő roló

 • A besugárzó hő akár 76%-át kiszűri
 • 5 fokkal hűvösebb lehet a szobában nyáron
 • Áttetsző anyag, a kilátás biztosított
 • Belülről, egyszerűen felszerelhető
 • A szobából működtethető

VELUX beépítőtermékek


A VELUX burkolókeretek és beépítőtermékek gyorsan, egyszerűen és biztonságosan teszik beépíthetővé a tetőtéri ablakokat. Minden eredeti VELUX termékkel kompatibilisek, így biztosított a tetőtéri ablak vízzáró és biztonságos csatlakoztatása a tetőszerkezethez, illetve a tökéletes belső megjelenés.