Great Gulf Aktívház
Kanada

A lenyűgöző kanadai táj szépsége kéz a kézben jár a természet könyörtelenségével. Egy háznak ebből adódóan az időjárás minden viszontagságának ellen kell állnia. A sikeres tervezés egy kényelmes és egyben fenntartható házban ölt alakot.

A modern, minimalista formatervezésével, valamint kevés karbantartást és alacsonyabb fenntartási költségeket eredményező, környezettudatos kialakításával a Great Gulf Aktívház kívül-belül a kényelem és az életminőség javítására hivatott. A tervezési folyamat során igyekeztek kihasználni azt, hogy a természetes fény jótékonyan hat a mindennapi életre.

A Great Gulf Aktívházat elsősorban a természetes fény tudatos használata határozza meg, amely bizonyítottan hozzájárul az életminőség javításához, elősegíti a koncentrációt, hatékonyságot és hozzájárul a jó közérzethez. A nagy mennyiségű természetes fény napközben szükségtelenné teszi a mesterséges megvilágítást.

A tervező csapat természetes fényt vizsgáló tanulmányokat használt fel arra, hogy az egyes helyiségekben lemodellezze a fényviszonyokat, ezzel biztosítva, hogy minden tér elegendő fényt kapjon. Az építészek ezen elemzések alapján döntötték el azt, hogy hatékonyság szempontjából melyek a megfelelő tetőablak-méretek, és hová érdemes őket elhelyezni. Az eredmény lenyűgöző. A tervezőknek ugyanis a közvetett és a közvetlen fényt is sikerült maximalizálniuk: a nagy nyitott tereknek és az üvegezett védőkorlátoknak köszönhetően az egész házban szétáramlik a természetes fény.

Habár időnk nagy részét ma már a négy fal között töltjük, még mindig megvan bennünk az igény a fény, a friss levegő és a külvilág nyitottsága iránt. Így vagyunk mi emberek kódolva. A napsütés, a friss levegő és a lenyűgöző tájak mérhető hatást gyakorolnak testünkre és lelkünkre

– mondta Tad Putyra, a Great Gulf Homes divízióvezetője.

A vizuális akadályok lebontásával a ház sokkal nagyobb épület benyomását kelti, mint a valós 300m2‑es alapterület. A nyílt alaprajz két egymást keresztező tengelyen alapul, amelyek maximalizálják a kereszt- és a természetes szellőzést, minimálisra csökkentve a klímaberendezés szükségességét.

A déli homlokzatra szerelt napkollektorok hozzájárulnak a melegvíz előállításához, míg a ciszterna és az esővízgyűjtő rendszer csökkenti az öntözéshez és a WC-k öblítéséhez szükséges vízmennyiséget.

Ahogyan a csapat is remélte, a kísérleti házban alkalmazott megoldásokat már a Great Gulf számos másik otthonába is átültették.