De Poorters van Montfoort, Hollandia

Az aktívházak előnyei nem korlátozódnak az új épületekre. Egy holland lakópark tökéletes példája annak, hogy ugyanazon elvek – a lakók nagy örömére – már meglévő épületekre is alkalmazhatók.

Az aktívházak elveit követő felújítás növeli a lakások értékét és meghosszabbítja a meglévő épületek élettartamát.

A felújítás – ami vonzóbb opció, mint a lebontás – egyre sürgetőbb kérdéssé válik Európában, mivel a lakóépületek fele 1945 és 1980 között épült. Hollandiában, csakúgy mint Európa más részein a legtöbb épület elöregedett és kényelmük, belső klímájuk színvonala nagy mértékben elmarad az újépítésűektől. 2012-ben azonban a GroenWest, egy holland lakásszövetkezet a változás mellett kötelezte el magát.

A GroenWest Montfoort lakóövezetében, Poorterstraatban 92 családi ház tulajdonosa, megfizethető otthonokat biztosítva ezáltal helyi családoknak.

A házak azonban 40 év használat után kényelmetlenné és elavulttá váltak a mai igényekhez mérten. A főbb hiányosságok a huzatos, komor belső terekben, magas fenntartási költségekben és az általános térhiányban nyilvánultak meg.

A GroenWest és a VELUX Cégcsoport közös projektjeként indult a nagyszabású felújítás, amely tíz 131 m2-es, háromemeletes családi házat érintett. A cél olyan épületek létrehozása volt, amelyek energiát termelnek, biztosítják a magas életminőséget és maximalizálják a természetes fény kihasználását. Ez egyet jelentett a meglévő épületek aktívházzá való átalakításával.

A BouwhulpGroep építészei első lépésként az eddig kihasználatlan tetőtér beépítésével nyitották meg a teret és engedtek utat a fénynek. A padlások méretét megnövelték, létrehozva ezzel egy további szobát és tetőteraszt. A központi lépcsőházban az új tetőtéri ablakok biztosítják a természetes fény és a friss levegő egyenletesebb eloszlását. A földszintet, az első emeletet és a lépcsőházat szintén átalakították, hogy a fölülről jövő fény és friss levegő az egész épületet átjárhassa.

Előtte

Utána

Peter Korzelius, a GroenWest akkori vezérigazgatója saját szemével győződött meg arról, hogy a több fény valóban megnyitja a teret Portetstraat lakói számára:

„A lakók nagyon elégedettek, mivel a tetőn keresztül beáramló természetes fénynek köszönhetően az új szobák bármilyen célra felhasználhatók. Az átalakítás előtt a padlás nem volt több egy sötét tároló helyiségnél” – emlékszik vissza Korzelius.

A felújított otthonokban a megfelelő szellőzés több módon is biztosított. A homlokzati és az automata tetőtéri ablakok helye az egész épületben tudatos tervezés eredménye.

Egyrészről a horizontális keresztszellőzés minden szinten zavartalanul megtörténik, másrészről a tetőtéri ablakokkal létrehozott vertikális kéményhatás lehetővé teszi, hogy az elhasználódott levegő az alsóbb szintekről a lépcsőházon keresztül a tetőtéri ablakokon át távozzon.

A természetes fénnyel, friss levegővel és stabil beltéri klímával különösen elégedettek Porterstraat lakói. Edwin Hamelink, aki két évtizede él a lakóparkban, így nyilatkozott:

Nem túlzás azt mondani, hogy a felújítás előtt a kényelem teljes egészében hiányzott a házból. Ez most már másként van. A tetőtérben kialakított többlettér egyszerűen lenyűgöző. A bővítésnek köszönhetően most már 4 hálószobánk van, amire a 4 gyermekünk miatt nagy szükség is volt. Ez valóban egy új kezdet.


VELUX INTEGRA®  távvezérelt tetőtéri ablakok

  • Távirányítás kényelme érintőképernyős vezérlővel
  • Komfortprogramok a jó hő- és fényviszonyokért, a jó levegőért
  • Beépített esőérzékelő automatikusan zárja az ablakot
  • Többféle üvegtípus
  • Esőzajcsökkentés

Ha páratlan kényelemre vágyik, a távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak a megoldás.
A legújabb technológiájú érintőképernyős vezérlővel szállítjuk, mellyel az összes ablakot, külső és belső árnyékolót vagy redőnyt működtetheti a lakás bármely helyiségéből. A beépített esőérzékelő biztosítja Önt afelől, hogy az ablakok automatikusan bezáródnak, ha elered az eső.

VELUX tetőablak kombinációk


Több VELUX tetőtéri ablak alkalmazásával nagyszerű, fényben úszó szobákat alakíthat ki, melyekben úgy érezheti magát, mintha odakint lenne.

VELUX INTEGRA®  termékcsalád


A VELUX INTEGRA® rendszer elektromos hálózatról illetve napenergiával működő tetőtéri ablakok, árnyékolók, redőnyök és tartozékok portfóliója, melyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a VELUX ablakokat.