Langebjerg iskola, Dánia: a napfényes jövő háza

Az átalakítás előtt a tantermek sötétek, a levegő mindig állott volt, és a régi tetőlemezek repedésnek indultak a Langebjerg Iskolában. A tetőtéri ablakok beépítése azonban kényelmes és korszerű megoldásnak bizonyult.

Az idő vasfoga az 1980-ban épült iskolaépületet sem kímélte. Az épület külsőre modern megjelenésű, de a belső tér már nem alkalmas arra, hogy hosszabb tanítási napokat töltsenek benne. Ráadásul 2013-ban a szálcement tetőlemezek repedésnek indultak.

A tanárok és a diákok is egyre elégedetlenebbek lettek az iskolaépülettel. Lene Mossin, történelem, dán nyelv és zene szakos tanár különösképp aggódott a levegő rossz minősége miatt. A hosszú tanítási napokon a tantermek levegője száraz és állott volt. Lene Mossin a homlokzati ablakok nyitásával próbálkozott, de bevallása szerint a gyerekek gyakran panaszkodtak a hideg és száraz levegő miatt.

A közeli Endrup Iskolának sikerült megoldania a belső klímával kapcsolatban felmerült hasonló problémáit. Az iskolaelőkészítő osztály termeit intelligens szellőztetőrendszerrel rendelkező tetőablakokkal szerelték fel, amelyekkel a tanárok és a diákok is nagyon elégedettek. 

Hans Frøslev, a Langebjerg Iskola igazgatóhelyettese ellátogatott az Endrup Iskola felújított termeibe, hogy inspirációt nyerjen az átalakítás előtt:

Egyértelműen javult a termek megvilágítása és a levegő minősége is. Ezeket a tényezőket tartom a legfontosabbnak, különösképpen a hosszú tanítási napok miatt.

Hans Frøslev, a Langebjerg Iskola igazgatóhelyettese

A Langebjerg Iskolában is egy nagyobb átalakítás mellett döntöttek. Az északi épület tetőcserét követően plusz hőszigetelést kapott. Az új tetőbe 59 VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakot építettek be. 

Előtte

Utána

Az Integra ablakok távvezérlővel irányíthatók és be is programozhatók, hogy a belső tér szén-dioxid-szintjétől függően automatikusan nyíljanak ki és csukódjanak be. A külső hővédő rolók megakadályozzák, hogy a napfény betűzzön a forró nyári napokon és túlmelegítse a termet, míg a hideg napokon bent tartja a hőt.

Az átalakítás után a jobb fényviszonyokat értékelték a legjobban a diákok: „Korábban, amikor még sötét volt a termekben, gyakran bezártságérzésünk volt” – mondta a tízéves Erik, majd Nasrin, egyik osztálytársa hozzátette: „Most már sokkal könnyebb jó helyet találni a tanuláshoz.”

Lena Mossin tanár egy általánosabb elégedettségről számol be: „Amikor először beléptem az átalakított terembe, azt gondoltam, hogy »Hű, ez fantasztikus!«”

Tények

A Langebjerg Iskola Fredensborgban, Koppenhágától körülbelül 40 kilométerre északra található. 

Az iskola felújítása az önkormányzat együttműködésével 2014-ben kezdődött, 6 tantermet, a közösségi teret, mosdókat és az aulát érintve.

Bevilágítási tényező

Ha a bevilágítási tényező átlagban 2% alatt van, akkor a belső tér sötétnek mondható és csaknem állandó mesterséges megvilágításra van szükség. 5% felett azonban már jelentősen több külső fény érvényesül, ezért jól megvilágítottnak számít egy belső tér.

Az átalakítás előtti szimulációkhoz a VELUX Daylight Visualizer 2 szoftver segítségét vették igénybe, melynek segítségével pontos elemzés készíthető a fényviszonyokról a tervek alapján. További információért és a letöltéshez kérjük az alábbi oldalra látogasson el: http://viz.velux.com.


VELUX INTEGRA®  távvezérelt tetőtéri ablakok

 • Távirányítás kényelme érintőképernyős vezérlővel
 • Komfortprogramok a jó hő- és fényviszonyokért, a jó levegőért
 • Beépített esőérzékelő automatikusan zárja az ablakot
 • Többféle üvegtípus
 • Esőzajcsökkentés

Ha páratlan kényelemre vágyik, a távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak a megoldás.
A legújabb technológiájú érintőképernyős vezérlővel szállítjuk, mellyel az összes ablakot, külső és belső árnyékolót vagy redőnyt működtetheti a lakás bármely helyiségéből. A beépített esőérzékelő biztosítja Önt afelől, hogy az ablakok automatikusan bezáródnak, ha elered az eső.

VELUX fényzáró roló

 • Teljes fényzárás
 • Fokozatmentesen fel-le húzható
 • Vékony vezetősínes, diszkrét kialakítás, tökéletesen illeszkedik a tetőtéri ablakra
 • Alumínium fényvisszaverő réteg a külső felületen
 • Az egyedülálló Pick&Click® rendszernek köszönhetően percek alatt felszerelhető
 • 24 különböző szín és minta

VELUX INTEGRA®  termékcsalád


A VELUX INTEGRA® rendszer elektromos hálózatról illetve napenergiával működő tetőtéri ablakok, árnyékolók, redőnyök és tartozékok portfóliója, melyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a VELUX ablakokat.

VELUX külső hővédő roló

 • A besugárzó hő akár 76%-át kiszűri
 • 5 fokkal hűvösebb lehet a szobában nyáron
 • Áttetsző anyag, a kilátás biztosított
 • Belülről, egyszerűen felszerelhető
 • A szobából működtethető

VELUX beépítőtermékek


A VELUX burkolókeretek és beépítőtermékek gyorsan, egyszerűen és biztonságosan teszik beépíthetővé a tetőtéri ablakokat. Minden eredeti VELUX termékkel kompatibilisek, így biztosított a tetőtéri ablak vízzáró és biztonságos csatlakoztatása a tetőszerkezethez, illetve a tökéletes belső megjelenés.