Osram Ház Koppenhága

Az eredetileg egy villanykörtegyár raktáraként épült Osram Ház tökéletes példája annak, hogyan képes a természetes fény egy sötét ipari épületet kulturális központtá változtatni.

A múlt épületei kiváló alapot biztosíthatnak a ma szükségletei és ötletei számára. A koppenhágai Osram Ház megmutatja hogyan.

Az Osram Ház 1953-ban épült raktárként és a hozzá tartozó irodaként. A csiszolatlan beton külső és a hatalmas belső terek az ipari kor építészetének tipikus jegyei. Koppenhága önkormányzata 1980-ban vásárolta meg az ikonikus épületet. A város egyik legsokszínűbb negyedében, Nørrebroban található, és ma már kulturális és közösségi központként funkcionál. 

Az átalakítás 2009-ben indult a belső klíma, fényviszonyok és az energiahatékonyság javításának céljával. A VELUX Cégcsoport nyújtott segítséget a városnak, hogy az épület új közműveket kapjon és fenntartása minimális energiát igényeljen.

„A legfőbb motivációnk az átalakítás során az volt, hogy olyan embereket is bevonzzunk az épületbe, akik általában nem vesznek részt a kulturális programokon, mert nem engedhetik meg maguknak vagy egyszerűen nincsenek hozzászokva” – mondta Ole Henriksen, az Osram Ház tulajdonosa, a Koppenhágai Városi Ingatlankezelő mérnöke.

Henriksen projektvezetőként irányította a felújítást. „Az Osram Ház nyílt kisugárzásával és megközelíthetőségével szerettük volna elérni, hogy mindenki jól érezze benne magát” – tette hozzá a mérnök.

A látogatók számából és a programok sokféleségéből ítélve a projekt nagy sikernek örvend. Színházi csoportok, játszóházak, vállalkozók és privát rendezvények töltik meg a tágas, fényben úszó termeket.

Az épület nyitottságot sugároz és a legkülönfélébb tevékenységeknek ad otthont. Az egyik legnagyobb változás, hogy ma már reggel 8-tól este 10-ig mindig történik valami

– mondta Birgitte Kortegaard, a projekt ügyvezető titkára.

Természetesen az átalakítást gondos tervezés előzte meg. 

„Mivel műemlékről van szó, ezért a felújítás során a szerkezetet eredeti formájában kellett megőrizni. Az új ablakok alatt még mindig a régi szarufák találhatók, ami a látogatókban az eredeti tető benyomását kelti” – mondta Ole Henriksen.

Az Osram Ház funkcionalitását tekintve is átalakításra szorult: „Az épület számos fizikai tevékenységnek is otthont ad, ezért elengedhetetlen a megfelelő szellőzés mind az épület, mind a látogatók számára” – tette hozzá a mérnök.

Az OSRAM Kulturális Központ természetes szellőzését az intelligens, szoftvervezérelt szellőztetőrendszer látja el és biztosítja a maradéktalan légcserét és az éjszakai hűtést. A rendszer központilag vezérli mind a 28 tudatosan elhelyezett VELUX tetőtéri ablakot és a 4 VELFAC homlokzati ablakot is. A belső hőmérséklet optimalizálása automatikusan a belső és külső hőmérséklet, illetve az éppen végbemenő tevékenység típusától függően történik.

Még akkor is kellemes a légkör, ha kint nagyon meleg van

– mondta Joy Skoygaard tánctanár.

Több mint 20 év tapasztalattal igazán fontosnak tartja a megfelelő körülményeket, melyeket az Osram Ház biztosít: „Előfordul, hogy egyszerre harmincan táncolunk, és még akkor sem lesz meleg, állott a levegő.”


VELUX INTEGRA®  távvezérelt tetőtéri ablakok

 • Távirányítás kényelme érintőképernyős vezérlővel
 • Komfortprogramok a jó hő- és fényviszonyokért, a jó levegőért
 • Beépített esőérzékelő automatikusan zárja az ablakot
 • Többféle üvegtípus
 • Esőzajcsökkentés

Ha páratlan kényelemre vágyik, a távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak a megoldás.
A legújabb technológiájú érintőképernyős vezérlővel szállítjuk, mellyel az összes ablakot, külső és belső árnyékolót vagy redőnyt működtetheti a lakás bármely helyiségéből. A beépített esőérzékelő biztosítja Önt afelől, hogy az ablakok automatikusan bezáródnak, ha elered az eső.

VELUX fényzáró roló

 • Teljes fényzárás
 • Fokozatmentesen fel-le húzható
 • Vékony vezetősínes, diszkrét kialakítás, tökéletesen illeszkedik a tetőtéri ablakra
 • Alumínium fényvisszaverő réteg a külső felületen
 • Az egyedülálló Pick&Click® rendszernek köszönhetően percek alatt felszerelhető
 • 24 különböző szín és minta

VELUX INTEGRA®  termékcsalád


A VELUX INTEGRA® rendszer elektromos hálózatról illetve napenergiával működő tetőtéri ablakok, árnyékolók, redőnyök és tartozékok portfóliója, melyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a VELUX ablakokat.

VELUX külső hővédő roló

 • A besugárzó hő akár 76%-át kiszűri
 • 5 fokkal hűvösebb lehet a szobában nyáron
 • Áttetsző anyag, a kilátás biztosított
 • Belülről, egyszerűen felszerelhető
 • A szobából működtethető

VELUX beépítőtermékek


A VELUX burkolókeretek és beépítőtermékek gyorsan, egyszerűen és biztonságosan teszik beépíthetővé a tetőtéri ablakokat. Minden eredeti VELUX termékkel kompatibilisek, így biztosított a tetőtéri ablak vízzáró és biztonságos csatlakoztatása a tetőszerkezethez, illetve a tökéletes belső megjelenés.