Solhuset (Napház)Dánia

Solhuset (Napház) arra hivatott, hogy példát mutasson a jövő fenntartható gyermekfelügyeleti épületei számára. A vízió egy olyan épület megteremtése volt, ahol a gyerekek a természettel szoros kapcsolatban tanulhatnak és tölthetik mindennapjaikat. Fontos, hogy az épület pozitív hatást gyakoroljon mind a környezetre, mind használóira.

A jövő alapjait már gyermekkorban el kell kezdenünk lerakni. Az épületnek tehát, melyben a gyermekek felnőnek, és ahol a pedagógusok dolgoznak, megfelelő támogató és egészséges környezetet kell biztosítani ehhez. A dániai Hørsholmban található Solhuset gyermekgondozási központ is ezt a célt tűzte ki.

Az 1300 m2-es belső tér 100 gyermek és 30 gondozó befogadására alkalmas és zökkenőmentes átmenetet biztosít a bel- és szabadtér között.

Az intézmény saját utcáival, ösvényeivel, kis tereivel és falmélyedéseivel leginkább egy kis falura hasonlít. A létesítmény 3  zónából áll: érkezési zónából; a legkisebbek zónájából, ahonnan elérhetők a csoportszobák, szabadtér és fedett kültér; a nagyobbak zónájából, ahol az ő csoportszobáik és külső tér található. A közös tornaterem és étkezde az épület középső részében van, amely mindenhonnan könnyen megközelíthető.

A gyermekgondozás nagy felelősséggel járó, kimerítő feladat. Solhusetben a technológia megteremti az ideális munkakörnyezetet ahhoz, hogy a gondozók a játékok megtervezésére és a gyerekekre koncentrálhassanak.

A tetőn lévő időjárásállomás a hőmérséklet- és szén-dioxid-szenzoraival gondoskodik az összes szoba megfelelő belső klímájáról, véd a túlmelegedéstől, friss levegőt enged be és az időjárástól függően szükség esetén felkapcsolja a lámpát. Mindezen túl az energiaigényt is csökkenti.

Ha több gyermek hosszabb időt tölt el egy szobában, a szoba rögtön zajos, a levegő állott lesz. Solhusetnek ezért jól bevált, bizonyítottan működőképes megoldásokra volt szüksége.

Az intézmény különleges dizájnja, a számtalan helyiség és a zajcsökkentők használata biztosítja a kiváló akusztikát.

A Solhusetben használt minden anyag teljes életciklusában újrahasznosítható a gyártástól a beépítésen, használaton és fenntartáson át a hulladékkezelésig. Mindemellett az felhasznált anyagok nincsenek hatással a belső tér klímájára sem.

A homlokzat időjárás-rezisztens faburkolattal van ellátva bármilyen nehézfém vagy oldószer felhasználása nélkül. A napkollektor és napelem között a varjúháj zöldtető elnyeli az esővizet. Minden lehetséges helyen újrafelhasználható anyagot választottak, amelyek a Nordic Ecolabel vagy Danish Indoor Climate Label megjelöléssel vannak ellátva, például a felületek és festékek esetében.

A Solhusetben a jelenlegi előírások szerinti fénymennyiségnél 3,5-szer több fény áramlik az épületbe. Az ablaknak köszönhető passzív szoláris nyereség, a napkollektorok, a napelemek és a geotermikus szonda teszi lehetővé, hogy az épület energetikai szempontból teljesen önellátó és szén-dioxid-semleges legyen. 


VELUX INTEGRA®  távvezérelt tetőtéri ablakok

  • Távirányítás kényelme érintőképernyős vezérlővel
  • Komfortprogramok a jó hő- és fényviszonyokért, a jó levegőért
  • Beépített esőérzékelő automatikusan zárja az ablakot
  • Többféle üvegtípus
  • Esőzajcsökkentés

Ha páratlan kényelemre vágyik, a távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak a megoldás.
A legújabb technológiájú érintőképernyős vezérlővel szállítjuk, mellyel az összes ablakot, külső és belső árnyékolót vagy redőnyt működtetheti a lakás bármely helyiségéből. A beépített esőérzékelő biztosítja Önt afelől, hogy az ablakok automatikusan bezáródnak, ha elered az eső.

VELUX fényzáró roló

  • Teljes fényzárás
  • Fokozatmentesen fel-le húzható
  • Vékony vezetősínes, diszkrét kialakítás, tökéletesen illeszkedik a tetőtéri ablakra
  • Alumínium fényvisszaverő réteg a külső felületen
  • Az egyedülálló Pick&Click® rendszernek köszönhetően percek alatt felszerelhető
  • 24 különböző szín és minta