Ház Vénusz kertjénél, Ausztriában

Hogyan lehet új otthont építeni egy olyan telken, ahol hosszú idők óta egy ódon parasztház és egy gyümölcsöskert nyugszik? Vénusz kertjében a régi ház fölé egy újat építve egy kivételes aktív házat alkottak meg. 

A fenntarthatóság az újszerű megoldásokban rejlik, ugyanakkor kéz a kézben jár a régi dolgok megőrzésével. 2012-ben pontosan ez történt egy kis osztrák faluban, Willendorfban.

Egy fiatal őstermelő elhatározta, hogy édesanyja régi parasztházában egy tetőtéri lakást épít ki. Az engedély lehetővé tette, hogy a burjánzó gyümölcsös, Vénusz kertje mellett, a parasztházat aktív házzá alakítsa át.

Willendorf leginkább Vénuszáról híres, ami a legjelentősebb paleolitkori felfedezés Ausztriában. Azonban a helyi gyümölcstermelés is széles körben ismert, különösen a wachau-i sárgabarack.

A helyiek máig őrzik történelmi értékeiket és nagy becsben tartják a vidék természeti adottságait. Ez alól a fiatal gazda sem volt kivétel, aki meg akarta tartani édesanyja egykori házát és az építési telken található gyümölcsöst.

A tervező csapat egy nem mindennapi kihívással találta szemben magát: a régi parasztházat úgy kellett egy tágas, modern otthonná átalakítaniuk, hogy közben a gyümölcsös és a lenyűgöző kilátás ne sérüljön. Az új szerkezet célja így a széndioxid kibocsátás csökkentése volt és az, hogy példát statuáljon más vidéki települések számára, hogyan lehet a régi épületeket fenntartható módon újra felhasználni.

Volker Dienst, tervező és Christoph Feldbacher, építész megtalálták a tökéletes megoldást: a keskeny, ódon épület felső szintjét kiszélesítve egy házat hoztak létre a meglévő épületen. A tervezés folyamán fókuszban a természetes fény maximális kihasználása és a gyümölcsösre való kilátás megőrzése volt.

A sűrűn lakott szomszédság ellenére a Vénusz kertjében lévő ház bővelkedik a természetes fényben, magánszférában és szinte egybeolvad természeti környezetével. A keleti oldalon vízszintes szalagablakokon és a nyugati oldalon elhelyezkedő, stratégiailag elhelyezett tetőablakokon keresztül az épület minden zugába természetes fény áramlik.

A legfelső emelet minden része az északi oldal üvegfalán keresztül egyenletesen megvilágított egész évben, még a felhős napokon is, az északi oldal üvegfalán keresztül, amely a sárgabarackra és a Duna-völgyre nyújt zavartalan kilátást.


Az aktívház radar az épület teljesítményét mutatja meg becsült adatok alapján:

VELUX INTEGRA®  távvezérelt tetőtéri ablakok

  • Távirányítás kényelme érintőképernyős vezérlővel
  • Komfortprogramok a jó hő- és fényviszonyokért, a jó levegőért
  • Beépített esőérzékelő automatikusan zárja az ablakot
  • Többféle üvegtípus
  • Esőzajcsökkentés

Ha páratlan kényelemre vágyik, a távvezérlésű VELUX INTEGRA® tetőtéri ablak a megoldás.
A legújabb technológiájú érintőképernyős vezérlővel szállítjuk, mellyel az összes ablakot, külső és belső árnyékolót vagy redőnyt működtetheti a lakás bármely helyiségéből. A beépített esőérzékelő biztosítja Önt afelől, hogy az ablakok automatikusan bezáródnak, ha elered az eső.

VELUX INTEGRA®  termékcsalád


A VELUX INTEGRA® rendszer elektromos hálózatról illetve napenergiával működő tetőtéri ablakok, árnyékolók, redőnyök és tartozékok portfóliója, melyek egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a VELUX ablakokat.