Új építési projekt, VELUX tetőtéri ablakok bemutatása – műemlék épület Essen közelében
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építész: Sigurd Larsen, Sigurd Larsen Design & Architecture, Berlin

A Dortmannhof egy kiemelkedő épület: a híres Zeche Zollverein területén található, amely kulturális szerepéről és kivételes modern építészetéről ismert, 1791-es építése óta azonban lakó- és mezőgazdasági célokra használt épület.

Eközben a kevés olyan típusú épületek egyike, amely egy tető alatt egyesíti a központi bejárattal összekötött lakásokat és az istállót.

Két zenész beleszeretett az épületbe, miközben lakóhelyet, zenélésre és vendégek fogadására alkalmas helyet kerestek, és úgy döntöttek, hogy itt valósítják meg házzal kapcsolatos álmaikat. A feladat nem volt egyszerű, mivel az egész építmény szigorú védelmi törvények alatt áll.

Az innovatív irodák keresése Sigurd Larsenhez vezette őket, akinek dán „Roofhouse" koncepciója – mindent a felülről érkező fényre összpontosítani – nemzetközi elismerést és díjat kapott.

A korlátozások sokkal nagyobb kihívást jelentettek, mint egy átlagos projektnél, mivel a méreteknek és a homlokzatoknak érintetlennek kellett maradniuk. Az engedélyezésekre vonatkozó korlátozások nagyon merevek voltak, a folyamat - sok hatóság bevonásával - több mint két évig tartott.

A helyi előírások csak két kis tetőtériablak beépítését engedélyezték, külső hőszigetelés és további nyílások nélkül.

A kihívás kivételes, innovatív megoldást eredményezett, mivel mind az építészek, mind az ügyfelek felismerték a történelmi épület szépségét.

Új építési projekt, VELUX tetőtéri ablakok bemutatása – műemlék épület Essen közelében
Építész: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotók: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

a Sigurd Larsen Design & Architecture, Berlin építésze

A műemlék épület számos bejáratból és belső kapcsolatból áll, amelyek lehetővé tették a különböző mezőgazdasági tevékenységek egyidejű végzését. Ezek a tulajdonságok megmaradtak, lehetővé téve a családi élet, a kreativitás és a munka hasonló szellemben való együttélését

Építész: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotók: Christian Flatscher

Az építészek nem szigetelték a teljes építményt, csak a lakhatásra szánt részeket. Ennek nem kizárólag gazdasági és ökológiai okai voltak: ez a megoldás azt is lehetővé tette, hogy a régi, gyönyörű szerkezetek láthatóak maradjanak. Mivel az eredeti, gyönyörű sötét kőpadló megmaradt, a házat néhány hagyományos fűtőberendezéssel fűtik.

A VELUX ablakok a térben magasan történő elhelyezése optimális szellőzést biztosít.

A tervezett terek tökéletes megoldásnak bizonyultak minden problémára: a zeneteremben nem volt szükség további akusztikai beavatkozásokra, mivel nincsenek párhuzamos falak.

A tűzszigetelés kérdését úgy oldották meg, hogy a faszerkezetet tűzálló Fermacellel burkolták.

Grafika

Építész: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotók: Christian Flatscher

A projektek egy miniatűr falura hasonlítanak a műemlék komplexumon belül: az építmények közötti udvarok és teraszok lehetővé teszik a terek közötti utak sokaságát, megnövelve a lakóterületet a melegebb hónapokban.

Az ügyfeleknek szükségük volt egy zeneszobára, ahol egy kis közönség, egy lakás és egy vendégek számára fenntartott különálló egység is helyet kapott.

A ház labirintusszerű felépítése, minden átjáróval együtt, megmaradt. A pajta és a szénakazal helyére feltűnő, új helyiségek kerültek, de sok régi elemet – még az etetővályúkat is – megtartottak és beépítettek a falakba.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX tetőtéri ablakok
Termékadatok

A projekt részletei

Év: Dortmannof 1791, a belső bővítés 2020-ban készült el
Elhelyezkedés: Essen, Németország
Építész: Sigurd Larsen Design & Architecture, Berlin
Terület: 350 nm
Fotók: Christian Flatscher