Új építési projekt, amely bemutatja a VELUX tetőtéri ablakokat – könyvtár Gundelsheimben
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építészek: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotók: Stefan Meyer

Gundelsheim, a németországi Felső-Frankföldön található falu a régió számos más kis településének sorsában osztozik.

Az elmúlt évtizedekben a lakosság városokba történő bevándorlása, a kevés munkahely és a nagy bevásárlóközpontok jelenléte miatt lassú hanyatlásnak indult, ami a helyi gazdaság összeomlását okozta.

Csak az utóbbi években kezdte el a kormány pénzzel és politikával támogatni a falvak újjáélesztését –- ugyanakkor az emberek újra felfedezték a vidéki élet előnyeit.

A gundelsheimi új könyvtárat és kulturális központot ilyen támogatással alapították, amelyet egy helyi könyvtárakért felelős egyesület koordinált.

A projekt ötlete abban a pillanatban született meg, amikor a két építész meglátta a helyszínt és a házat –- szabadon álló, pajtájától és tehénistállójától megfosztott, a környékbeli tanyák tipológiájára jellemző házként.

Az épületegyüttes homlokzata felfedi belső szerkezetét: egy kis ház, amely a nagy építmény falához simul.

Egy meglévő, korábban szabadon álló parasztházat egy pajtával együtt gondosan felújítottak, és egy épületegyüttes részévé vált. Két részből álló faépítmény ad otthont az új közösségi könyvtárnak.

Új építési projekt, amely bemutatja a VELUX tetőtéri ablakokat – könyvtár Gundelsheimben
Építészek: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotók: Stefan Meyer

Stefan Schlicht és Christoph Lamprecht

a Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt építészei

Nem akartuk, hogy a tetőtér a könyvtár fölött lógó sötét tömegként jelenjen meg: nyílásokkal, közvetlenül a nyeregtetőnél nagyon diszkrét módon beengedtük a napfényt a helyiségekbe. Belép az ember és csodálkozik: honnan származik ez a szép fény?

Építészek: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotók: Stefan Meyer

A könyvtár nagyterme egy fényárban úszó terem, mindkét építmény alatt elhelyezett könyvespolcokkal.

A könyvespolcok rejtett kerekeken állnak, ami lehetővé teszi, hogy a raktárba rakják őket bárhol, amikor nagy szabad térre van szükség.

Az északi oldalon a fahomlokzat mögött kiterjedt üvegezés található, de a tér nappalifény-forrása a keleti oldalon, mindkét tető legfelső részén elhelyezkedő két sor tetőtéri ablak.

Grafika

Építészek: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotók: Stefan Meyer

„Gyakori, hogy egy pajtában egy kis fészer áll. Egy kis ház a nagy házban, tökéletes hely munkaeszközök tárolására – vagy, mint a projektünkben, kiszolgáló helyiségek és raktárak számára. Az ilyen beillesztett házakban lévő terek méretüknél fogva nagyon barátságosak és hangulatosak, és tökéletes olvasóhelyként szolgálnak a gyermekek számára" - magyarázza Stefan Schlicht és Christoph Lamprecht.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX INTEGRA® GGL tetőtéri ablak
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Közösségi könyvtár
Elhelyezkedés: Gundelsheim, Németország
Ügyfél: Gundelheim önkormányzata
Építész:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Év: Verseny 2016, építkezés 2018 - 2020
Terület: 320 nm
Fotók: Stefan Meyer