{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
helyszínrajz
Építész: j + e architectes

Egy baráti társaság, akik korábban együtt tanultak építészetet Bretagne-ban, elhatározta, hogy közösen építenek egy házat: három család, köztük Benjamin Jardel és Nicolas Epaillard, akiknek irodája, a j+e architectes tervezte az épületet. A kollektíva Erdeven kisváros külterületén három szomszédos telket talált és vásárolt meg, amelyeket három családi háznak szántak, és egy új lakástípust találtak ki.

A négy egységet, amelyekben három lakás, közös helyiség és egy irodahelyiség található, napfényes üvegházak választják el egymástól. Minden növényzet, a veteményeskert kivételével közös helyen van. Minden házhoz saját kert tartozik, egyedi tervezésű terasszal.

A projektet az első vázlatoktól kezdve minden szempontból innovatívnak szánták. Környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátással, kizárólag helyi anyagokból építették, a leendő lakók segítségével. A „Les Pieds Vertes" a számtalan új építésű családi ház és a hagyományos esztétika reakció ismétlése ellen szóló állásfoglalás.

Egy ilyen ház megépítése a tervezési szakaszban sok erőfeszítést igényelt, mivel a tájvédelmi körzetek szabályozása – Erdeven ezek egyikében fekszik – szigorú szabályokat ír elő az új építésű házak méreteire és anyagára. Szerencsére az i+e architectes meg tudták győzni a hatóságokat arról, hogy a fa zsindely és a zöld tető illeszkedik a tájhoz, ahogy a régióra jellemző fehér falak és kerámia tetőpala is. A térfogat korlátozott magassága és a kötelező 45 fokos tetőhajlásszög miatt a kétszintes ház megépítése csak tetőtéri ablakokkal volt lehetséges.

Szövetkezeti ház Erdevenben, VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: j+e architectes; Fotó: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

építész és a ház társtulajdonosa

A tervezési folyamat során tudatosan ügyeltünk arra, hogy minden helyiségben megfelelő intenzitású legyen a nappali fény. A nap elárasztja a nappali szobákat, a VELUX tetőtéri ablakok pedig megfelelő mennyiségű nappali fényt biztosítanak a hálószobákban. A nappali fény állandó kapcsolatban tart minket a környezetünkkel, és a napfény életre hívja az építészetünket.

Építész: j+e architectes; Fotó: Fanch Galivel

Az apartmanok ötvözik a hagyomány és az innováció előnyeit, mindegyikük más-más térélményt kínál. A sima gipszkarton falak és a természetes padlóburkolatok - fa vagy linóleum - teret engednek a lakóknak, hogy kifejezzék személyiségüket.

Mind a négy egység - három lakás és az irodahelyiség - két szinten helyezkedik el, a felső szint kizárólag VELUX tetőtéri ablakokra épül. A kerületi építész, aki jóváhagyta a projektet, ezt a megoldást látta az egyetlen olyan megoldásnak, amely lehetővé teszi a hosszú, egyenes, hagyományos tetőformát.

Grafika

Építész: j+e architectes; Fotó: Fanch Galivel

A házat három üvegház tagolja, amelyek a napsugárzásból származó hőt tárolják, hogy aztán éjszaka visszaadják. A hővisszanyeréses kettős szellőztető rendszer, valamint vastag hőszigetelő réteg biztosítja az optimális beltéri klímát.

Az újrahasznosítás vagy a biológiailag lebomló erőforrások használata az egész házban szabály: szalmát és kendert használtak szigetelésre, az összegyűjtött esővízzel öntözik az üvegházakat, a homlokzat fából készült zsindelyeit kezeletlenül hagyták.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX INTEGRA® GGL tetőtéri ablak
Termékadatok
VELUX tetőtéri ablakok
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Szövetkezeti ház
Elhelyezkedés: Erdeven, Franciaország 
Építész: Benjamin Jardel és Nicolas Epaillard / J+e architectes
Év: 2018
Fotók: Antoine Mercusot / Franch Galivel