Hőszigetelt épületek (lakóépület, középület, iroda stb.) esetén a zárófödém és a tetőszerkezet kialakításától függ, hogy milyen módon kell gondoskodni a fénycsatorna beépítése során a megfelelő hőszigetelésről és párafékezésről.


A padlástérben vizsgálja (vagy beépítővel vizsgáltassa) meg, hogy a mennyezet felett hol és milyen szigetelőanyag és fóliarétegek találhatóak. Minél öregebb a ház, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a beépítéshez szükséges rétegrendek nincsenek kialakítva. Fiatalabb építésű házaknál azt érdemes tudni vagy kideríteni, hogy könnyűszerkezetes-e a kialakítás.

Bármilyen eredményt is hoz a vizsgálat, annak érdekében, hogy a fénycsatorna hatékonyan töltse be a szerepét és a fűtött beltér és a tetősík közötti csöves összeköttetéssel ne egy hőhidat hozzon létre a házban, az alábbi szabályok betartását javasoljuk:
  • Helyeztesse el a párafékező fóliát a hőszigetelő anyag alatt (lásd 1. és 2. ábra piros-fehér csíkozású vonal)
  • Ellenőrizze, hogy a párafékező fólia hézagmentesen végigfut a fűtött tér határvonalán, a hőszigetelő anyag alatt
  • Gondoskodjon arról, hogy hőszigetelő anyag kerüljön fektetve a födémre (lásd 1. és 2. ábra, sárga színnel jelölve), függesztett álmennyezet esetén a párafékező fólia és a cső közé (lásd 2. ábra, sárga színnel jelölve)

 Vasbetonfödém esetén a födém párafékező rétegnek is tekinthető, de ebben az esetben is a födémáttörésnél mennyezetbe épülő búrát párafékező fóliával a födémhez kell csatlakoztatni. Ugyanígy kell eljárni függesztett álmennyezet esetén is.
1. ábra
fénycsatorna szigetelés
2. ábra
fénycsatorna beépítése

Mindenképpen javasolt a fénycsatorna csöve köré szálas szigetelőanyagot helyezni függesztett álmennyezet esetén, vagy ha a tető vonalában szigetelt a padlástér, de a mennyezet egyébként szigeteletlen (lásd 3. ábra).

A fénycsatorna beépítését követően a rendszernek teljesen zártnak kell lennie. Ezért minden egyes csatlakozás pontot párafékező ragasztószalaggal le kell ragasztani, a kültéri egység és a cső csatlakozásától indulva, a hossztoldásokon át a mennyezetbe épülő fényszóró testhez történő csatlakozásig.

3. ábra
szakszerű szigetelés