A tetőtéri ablakok mérete

Tetőtéri ablakaink mérete alatt a tokkülméret értendő. Ez lényegében az ablaktok külső kerülete. Az ábrán piros színnel jelöltük.
Fontos tudni, hogy a tok egy része beépítés után nem látható. Az ablaktoknak be kell illeszkednie a tetőszerkezetbe, ráadásul azt is meg kell oldani, hogy belülről a tetőtérben alkalmazott burkolat (pl. gipszkarton vagy lambéria) a megfelelő helyen csatlakozzon az ablakhoz. Ezek a belső burkolati elemek az ablak nútjába illeszthetők be és így meghatározzák az ablakból a beépítés befejezése után takarás nélkül maradó, Ön számára látható felületet.

A tetőtéri ablakok beépítéséhez a tokkülméret a legfontosabb méret, minden szakembernek (építész, építőanyag-forgalmazó, kivitelező, ablakbeépítő) erre az adatra van szüksége.

Az Ön figyelmébe az üvegfelület méretét ajánljuk, ennek helyes megválasztásával tud arról gondoskodni, hogy elegendő természetes fényt engedjen be az adott helyiségbe (az összes üvegfelület akkor elegendő, ha a helyiség alapterületének min. 10%-át teszi ki).

tetőablak méret
tokkülméret