VELUX alapítványok

Programok a régió hátrányos helyzetű gyermekeiért

otthon egy életre

Fenntartható épületek mai technológiával


21 aktívház 12 országban

mintavállalat

Felelős mintavállalatot építünk 1965 óta

VELUX mintavállalat

Felelősek vagyunk a társadalomért, az emberekért, a környezetünkért és a jövőnkért

Mindenben, amit teszünk, kiválóságra törekszünk. Nemcsak a termékek minőségében, hanem üzleti magatartásunkban is. Anyavállalatunk, a VELUX Cégcsoport Vállalati Felelősségvállalása négy pillérre épül: 


Hosszú távú célunk, hogy értéket teremtsünk a társadalom és profitot a saját üzletünk számára. Nyereségünket arra használjuk, hogy elősegítsük a fejlődést, és magasabbra tegyük a mércét a lakókörülmények javítása, egészségesebbé és kényelmesebbé tétele érdekében. Tudjuk, hogy a célunk ambiciózus, de hiszünk abban, hogy vállalatunk alapítójának még mindig érvényes jövőképe és vállalati értékeink  segítenek abban, hogy elérjük és megvalósítsuk mindazt, amit eltökéltünk.

Fenntartható termékek

Fenntartható termékek és szolgáltatások

A vállalat a termékeivel is tesz az egészségesebb, fenntarthatóbb épületekért. 

A VELUX Cégcsoport célja, hogy friss levegőben és napfényben gazdagabb épületeket teremtsen termékeivel. A vállalat az elmúlt években, 12 országban 21 mintaépület megépítéséhez járult hozzá, melyek az építészeti megoldások hatását kutatták energetikai, ventilációs és szociológiai szempontból, illetve a fényre és a beltéri klímára gyakorolt hatásuk szerint. A tapasztalat azt mutatja, hogy lehetséges alacsony energia-felhasználású és egészséges beltéri klímájú épületeket létrehozni a ma rendelkezésünkre álló termékekkel és technológiákkal. 

Társadalmi hozzájárulás

155 millió euró adomány társadalmi programokra

Az alapítványi és családi tulajdon részeként működő VELUX Cégcsoport nyereségének nagy részét visszaforgatja a társadalomba a VELUX Alapítványokon keresztül. Ezek a szervezetek 2016-ban összesen 155 millió eurót adományoztak társadalmi és tudományos célú kezdeményezések támogatására.

A cél innovatív, újszerű elgondolásokat is tartalmazó fejlesztési projektek támogatása, amelyek elősegítik:

  • A rossz szociális helyzetű gyermekek és fiatalok körülményeinek javítását és jövőbeni boldogulásukat biztosító képességek és készségek fejlesztését.
  • Az oktatás és képzés javítását, valamint a fiatalok integrálását a munkaerőpiachoz.
  • E célból megfelelő „híd” kiépítését az iskolák és vállalkozások között, átképzéseket , helyi technikai és mezőgazdasági fejlesztő centrumok létrehozását, stb. 
  • A szociális és jóléti rendszer fejlesztését, oktatási módszerek javítását, pedagógusok és szociális munkások továbbképzését.
  • Olyan intézetek támogatását és fejlesztését, amelyek árva vagy fogyatékkal élő gyermekek számára biztosítanak lehetőségeket.

A VELUX Alapítványok támogatását pályázati úton lehet elnyerni. 

Az alapítványok nyitottak, bármely civil szervezet számára adott a pályázat lehetősége, amennyiben a fent leírt céljainkkal összhangban van a pályázat tartalmául szolgáló fejlesztési projekt. A pályázatot minden esetben angol nyelven kell elkészíteni pontosan meghatározott tartalmi követelmények szerint. Részletek az Alapítványok weboldalán, angol nyelven:  www.veluxfoundations.dk

Magyarország 2007 óta folyamatosan célországa a VELUX Alapítványok tevékenységének: az eddig pályázati úton nyújtott támogatások összege 8,334 milliárd forint.  A alapítványi kuratórium különböző szervezeteknek ítélt oda támogatást, például 10,7 millió dán koronát az SOS Gyermekfalvaknak, 7,6 millió dán koronát a Van Helyed a Közös Jövőnkért Alapítványnak, 7 millió dán koronát az Ökumenikus Segélyszervezetnek és 2,6 millió dán koronát a Bátor Tábor Alapítványnak. 

Van helyed Alapítvány (2014-2019) 7,19 millió DKK
Segítség a tehetséges roma gyermekeknek. Támogatást kapott egy hatéves projekt, amely az iskola elvégzésében segíti a tehetséges roma gyermekeket.

Ökumenikus Segélyszervezet (2013-2016) 6,79 millió DKK
Gazdálkodási tanfolyam magyar hajléktalanoknak, hogy a menedékhelyeken élő hajléktalan családoknak esélyt adjanak arra, hogy újból a saját lábukra álljanak.

Kastélydombói Szociális és Fejlesztő Központ (2016-) 16,32 millió DKK
A kastélydombói szociális és fejlesztő központ és családi átmeneti Otthon bántalmazott családok, fiatalok számára nyújt segítséget az ökumenikus Segélyszervezet támogatásával.

Egyenlő Esélyek Alapítvány (2016-) 10,16 millió DKK 

Az alapítvány egy utógondozó és képző központ létrehozásához (ACTC) kapott támogatást. Céljuk, hogy mentálisan beteg fiatalok képzését segítsék, hogy az árvaházakból önálló gazdálkodókká váljanak.

Jobb lehetőségek a veszélyeztetett gyermekeknek Békés megyében (2014-2017) 10,7 millió DKK
A program a battonyai SOS gyerekfalu elköltözését támogatja Orosházára, ahol jobbak a szociális feltételek a működéshez. A támogatás célja, hogy a veszélyeztetett gyerekek a családjukban maradhassanak, illetve a gyerekfaluban felnőtt, 18. életévüket betöltött gyerekek félig független otthonokban élhessenek tovább.

Szociális farm létrehozása Dél-Magyarországon (2013-2016) 7 millió DKK

Az Ökumenikus Segélyszervezet mintaprojektje a farm, ahol szociális otthonokban élő családokat tanítanak meg gazdálkodni, hogy függetlenedhessenek az állami segélyektől. A cél a családok visszaintegrálása a társadalomba. A program eredményeit nemzeti szinten fogják vizsgálni.

A Bátor Tábor bővítése (2013-2016) 2,65 millió DKK
A 2001 óta működő Bátor Tábor már kapott adományt 3 szálláshely épület felépítésére az önkéntesek számára. Ezzel az adománnyal további bővítés válik lehetővé az évi 3500 beteg gyermek fogadására.

Tehetséges roma gyerekek képzése Hétesen (2013-2019) 7,6 millió DKK
Az adomány egy része a posta épületének felújítását célozza, másik része a programokat: workshopok, tanári segítségnyújtás a diákoknak. A cél, hogy a település 105 iskolás gyereke közül 35 középiskolába juthasson.

FECSKE program tartósan beteg gyerekeket nevelő családoknak (2014-2016) 4 millió DKK
Ha fogyatékos gyermeket vagy felnőttet gondozó családban ügyintézés, bevásárlás vagy más teendő miatt nem tudják kire bízni a gondozott családtagot, akkor a Fecske Szolgálat néhány órára otthoni felügyeletet biztosít. Korábban már kapott támogatást a szolgálat, akkor három régióra sikerült kiterjeszteni a segítségnyújtást. A jelenlegi támogatással még két régióban megvalósulhat a program, több mint 1000 család bevonásával.