Fenntartható faanyag gazdálkodás

2018-ban a VELUX termékek gyártása során felhasznált faanyagok 99,5%-a tanúsítottan fenntartható erdőgazdálkodásokból származott. Ez a világátlag több mint háromszorosa. Ezzel az eredménnyel elértük és túl is haladtuk a 2020-as célunk, ahol a 99%-os arányt tűztük ki. 

Irányelvek és célok
Minden faanyag beszállítónk rendelkezik PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) és/vagy FSC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) tanúsítvánnyal. Trópusi keményfát egyáltalán nem használunk. A VELUX Cégcsoport irányelve, hogy működése teljes mértékben megfeleljen az EU erdészeti rendeleteinek.

Célkitűzésünk volt,  hogy 2020-ra az általunk felhasznált faanyagok 99%-ban fenntartható erdőgazdálkodásokból származzanak.

Tevékenységeink
2015-ben döntöttünk úgy, hogy a fenntartható forrásokból származó fa arányát a lehető legmagasabbra növeljük beszerzési láncunkban.

Vég nélküli erőfeszítéseinknek köszönhetően sikerült felülmúlni a várakozásokat és 2016-ra elértük a 98%-os arányt, 2018-ra pedig a 99,5%-ot. Az eredményt a teljesítmény nyomon követésével és a fő beszállítókkal folytatott folyamatos párbeszéd révén valósítottuk meg.

2016-ban a VELUX Cégcsoport az FSC Dánia és FSC International tagja lett.Teljesítmény
Már 2016-ban céljainkat felülmúlva elértük, hogy az általunk felhasznált faanyag 98%-a tanúsítottan fenntartható erdőkből származzon, ami a világátlag több mint háromszorosa. 2018-ra pedig a 99,5%-ot teljesítettük, a maradék 0,5% az FSC szerinti „ellenőrzött” kategóriába esik. 

Faanyagok beszerzési forrásai

A VELUX Cégcsoport nem vásárol fát előzetesen nem ellenőrzött forrásból.
Minősített forrásból származó fa százalékos aránya
Ellenőrzött forrásból származó fa százalékos aránya

Referenciaérték: Tanúsított forrásból származó hengeresfa globálisan (FAO)

Következő lépések 
2019-ben folytatjuk a beszállítókkal a szoros együttműködést, hogy fenntartsuk az elért eredményt és megvalósítsuk, hogy gyárainkban 99,5%-ban fenntartható forrásból származó fát használjunk. Az FSC és PEFC szervezetek tevékenységében továbbra is aktívan részt veszünk.

Kapcsolódó tartalom: