Környezetvédelem és energiafelhasználás

A 2007-es szinthez képest, 2018-ban a VELUX Cégcsoportban 43%-kal csökkentettük a CO2-kibocsátásunkat. Egy átlagos európai háztartáshoz viszonyítva a 26%-os csökkentés annyit jelent, mint a vízmelegítésre, elektromos eszközök működtetésére és világításra használt energiamennyiség együttesen. Célunk, hogy elérjük az 50%-os csökkentést 2020-ra. Magyarországi tevékenységünk során 33%-os csökkentést valósítottunk meg.

Irányelvek és célok 

A VELUX Cégcsoport környezetvédelmi stratégiájának célja, hogy 2020-ra 50%-kal csökkentse a CO2-kibocsátást a 2007-es kiindulási értékhez képest. A cél elérése érdekében az ISO 50001 (energiagazdálkodási irányítási rendszer) szabványt alkalmazzuk.

Tevékenységeink

Az összes európai VELUX gyártó- és raktárüzemben, továbbá a Hørsholm-i központban bevezettük az ISO 50001 szabványt. 

Szisztematikusan törekszünk a környezetvédelmi céljaink elérésére:

  • Energiagazdálkodás megvalósításával
  • Energiahatékonysági projektekbe való beruházással
  • Megújuló energia használatával (például napelemekkel, hulladékfa tüzelésű fűtéssel) 

Teljesítmény

CO2 -csökkentés

Közvetlen kibocsátás (olaj, földgáz)
Közvetett kibocsátás (villamosenergia)

Egyéb közvetett kibocsátás (autó, repülő üzemanyag)

A 2016-18-ban végrehajtott energiamenedzsment és energiahatékonysági projektnek köszönhetően a VELUX gyártó- és raktáregységek CO2-kibocsátását kb. 11,000 tonnával csökkentettük.

2018-ban a VELUX gyártóegységek által felhasznált energia megújulóenergiaforrások ból származik. (pl. bio-massza).

A VELUX Magyarország Kft. 2018-ban elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat. A díjjal a fertődi egységében 2017-ben elindított fejlesztések eredményeit ismerték el, ugyanis az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása

Következő lépések
Folytatjuk az energiamegtakarítást az összes gyártó- és raktáregységben. A megújuló energia termelését is növeljük egyre több hulladékfa felhasználásával a fűtésben. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint az energiaoptimalizálással és új energiahatékony berendezések telepítésével. A kezdeményezések teljes hatása akkor lesz először adatokkal alátámasztható, ha az optimalizált felhasználás egy teljes naptári évig fut.

Kapcsolódó tartalom: