Szinte mindannyian értékeljük a természetet. Tisztában vagyunk vele, hogy a közelsége lehetővé teszi a pihenést és az egészség megőrzését. Ugyanakkor naponta több órán keresztül lehajtott fejjel bámuljuk a képernyőt, és elveszítjük kapcsolatunkat a természettel. Még az olyan apróságok is, mint az égre nézés, segíthetnek közelebb érezni magunkat a természethez. Fel a fejjel, változtass a nézőpontodon!

HEAD DOWNERS JELENTÉS 2021

A VELUX HEAD DOWNERS 2021 jelentés rávilágít arra az ellentmondásra, ahogyan a természettel való érintkezés fontosságát és saját szokásainkat érzékeljük, amelyek gyakran elveszik azt az időt, amelyet a szabadban is tölthetnénk. Szeretnénk, hogy a kimutatás következtetései befolyásolják a napi döntéseket; szeretnénk bemutatni, hogy ezek a döntések hatással vannak jövőbeli egészségünkre és jólétünkre. A legfiatalabb generációknál is fel kell hívni a figyelmet a természeti világ kulcsfontosságú szerepére – ez garantálja, hogy az élet előrehaladtával képesek legyenek az erőforrásaikat a maguk javára fordítani, és egyre jobban kezelhessék a stresszt és az információs túlterheltséget.

Jobb egészségi állapot

A szabadban töltött idő csökkentheti a krónikus stresszel járó betegségek kockázatát, és pozitív hatással van a közérzetre. A nappali fény javítja kognitív képességeinket és szabályozza cirkadián ritmusunkat, ami segíthet a jobb alvásban, míg az, hogy nézzük az élő zöldet, eget vagy a felhőket, csökkenti a fáradtság érzését. Szokásos képernyőhasználatunk, a telefonok, számítógépek és televíziók mesterséges fénye, valamint a képernyők görgetése közben a fejünk állandó billentéséből adódó rossz testtartás is hatással van egészségünkre. Fontos, hogy csökkentsd a képernyő előtt eltöltött időt, akár munkába vagy iskolába menet is, hogy az égre, fákra és más emberekre nézz, hogy megváltoztasd a nézőpontodat és jobban érezd magad.

Szellemi jólét

Az állandó időhiány, az új technológiákkal való túlterheltség, a rossz napi szokások, a mindennapi problémák, valamint a túlzott információáramlás miatt nem látjuk a körülöttünk lévő világot. Felhagyunk az élet apró dolgaival, mint például a napi sétákkal, nem nézünk az égre és a fákra, sőt más emberekre se. Ha kihagyjuk a természetet, az emberekhez fűződő kapcsolatainkat is elveszítjük. Ha az algoritmusok és képernyők világában élünk, az nem jelenti azt, hogy lehajtott fejjel kell végigmennünk az életen.
Amikor felnézünk, eltávolodunk digitális világunktól, és kifelé nézünk a minket körülvevő világba, új dolgokat veszünk észre. Nyitottabbá válunk – nem csak a természetre, hanem más emberek felé is. Amikor kint vagyunk a szabadban, minden érzékszervünk aktiválódik.

Törődj a természettel

A napi döntéseinket befolyásolhatjuk, hogy mi és gyermekeink is megtapasztahassuk a természetet a maga teljességében, hiszen ez hatással van a jólétünkre, de arra is, hogyan fogunk gondoskodni a természetről a jövőben. A legfiatalabb generációknál is fel kell hívni a figyelmet a természeti világ kulcsfontosságú szerepére – ez garantálja, hogy az élet előrehaladtával képesek legyenek az erőforrásaikat a maguk javára fordítani, és egyre jobban kezelhessék a stresszt és az információs túlterheltséget, valamint a modern társadalom egyéb problémáit. A gyermekkori természeti tapasztalatok hatással vannak arra, hogyan fogunk bánni a természettel a jövőben. Közvetlen kapcsolatra van szükségünk vele, hogy gondoskodni tudjunk a természetről, amikor felnővünk.

Kapcsolódj a természethez, akár az othonodból is

Modern életmódunk azt jelenti, hogy többet tartózkodunk bent és télen még kevesebb órát töltünk kint. Pedig mindannyian újra kapcsolatba léphetünk a külvilággal a mindennapokban – csak egy kicsit be kell vinnünk az otthonunkba. A természetes fény növeli a hatékonyságot és szabályozza cirkadián ritmusunkat, ami segíthet a jobb alvásban és javítja hangulatunkat. A napfény tetőn keresztül történő beengedése rendkívül hatékony módja annak, hogy természetes fényviszonyokat érjen el otthonában. A természet részeseivé válhatunk vele, miközben a nappalt éjszakába öltve látjuk, és szemtanúi vagyunk az évszakok változásának. Még a városban is, ha csak egy pillanatra felnézünk az égre, jobban érezhetjük magunkat és kapcsolódhatunk a külvilághoz. A szellőztetés okozta természetes légáramlás nagyszerű módja az egészséges beltéri klíma megteremtésének.