A VELUX közzéteszi új CR jelentését

2014. március 25.

A VELUX Csoport által közzétett Vállalati Felelősségvállalási jelentés bemutatja, hogy a cég élen jár a fenntarthatóság terén. A cég történetében legalacsonyabb munkahelyi balesetszám mellett a jelentésből kiderül az is, hogy a VELUX tetőtéri ablakok pozitív CO2 lábnyommal rendelkeznek.


A VELUX Csoport közzétette 2013-as Vállalati Felelősségvállalási Jelentését. A Modellvállalatot Építük címet viselő jelentés a Csoport azon célkitűzésén alapul, hogy olyan modellvállalatot szeretnénk létrehozni, amely a társadalom számára hasznos termékeket kínál, és ügyfeleivel, beszállítóival, munkavállalóival és részvényeseivel jobban bánik, mint más cégek.


Tetőtéri ablakok pozitív CO2 lábnyommal

A VELUX Csoport 2013-ban tette közzé fő termékeinek észak-európai Életciklus Felmérését. A felmérések elemzése megmutta, hogy a VELUX tetőtéri ablakok több CO2 -t takarítanak meg élettartamuk során, mint amennyi a gyártásuk során keletkezik; az ablakok által előállított, ingyenes napenergia csökkenti a téli hónapokban a fűtés szükségességét.

"Mindig az volt a célunk, hogy termékeinkkel pozitívan járuljunk hozzá a társadalom egészéhez. Az a tény, hogy a nyugati világban az épületek fogyasztják el az energia 40%-át, nagyon fontossá teszi számunkra azt, hogy termékeinkkel hozzájáruljunk az egészségesebb és fenntarthatóbb épülettervezéshez. Az LCA elemzés megmutatta, hogy tetőtéri ablakaink teljes élettartamuk során hozzájárulnak az össz-CO2 kibocsátás 4-500 kg-mal történő csökkentéséhez," mondja Jørgen Tang-Jensen, a VELUX Csoport vezérigazgatója.


Kevesebb és kevésbé súlyos baleset

Új jelentésünk egy nagyon biztató trendet mutat be, nem csak fenntarthatósági szempontból – a 2013-as év nagyon kedvezően alakult a VELUX Csoport számára a munkahelyi balesetek terén is. Csoportszinten 1 millió munkaóra során 2,4 baleset történt, ami 1000 munkaóránként 0,3 óra távolmaradást eredményezett a balesetek következményeként.

"Még soha nem történt ilyen kevés munkahelyi baleset, és a miattuk történő távolmaradás sem volt ilyen alacsony. A jelentés bemutatja, hogy nem csak kevesebb volt a baleset, hanem kevésbé súlyosak is voltak. Nagyon örülünk ennek az eredménynek, és nagyon büszkék vagyunk rá. Munkatársaink biztonsága nagyon fontos számunkra," mondja Jørgen Tang-Jensen.
"Bár ez cégünk történetének legalacsonyabb számú munkabalesete, de mégsem sikerült elérnünk a kitűzött értéket. A munka azonban folytatódik, naponta fókuszálunk a munkabiztonságra, főként a gyárainkban, hogy elérjük hosszú távú célkitűzésünket, mely definíció szerint nulla balesetet jelent."


19%-os CO2 kibocsátás csökkentés – de a célt még nem értük el

2013-ban a VELUX Csoport a CO2 kibocsátását 19%-kal csökkentette a 2007-es alapértékhez képest. Kissé lemaradásban vagyunk a célunkhoz képest, mely szerint 2020-ra 50%-os csökkenést szeretnénk elérni.

"Nem tartunk még ott, ahol mostanra szerettünk volna a CO2 kibocsátás terén – de kitartunk a 2020-as célunk mellett. A cél elérése érdekében javítani fogjuk energiahatékonyságunkat, főleg a gyárainkban," teszi hozzá Jørgen Tang-Jensen.


158 millió eurót juttattunk vissza a társadalomba

2013-ban A VELUX ALAPÍTVÁNYOK – a VILLUM FONDEN és a VELUX FONDEN – 158 millió eurót adományoztak természettudományi, környezetvédelmi, társadalmi és kulturális célokra, illetve európai társadalomtudományi, gerontológiai és oftalmológiai projektekre. A VELUX Csoport főrészvényese a VILLUM FONDEN.