A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) tüntették ki Lars E. Kann-Rasmussent, a VELUX Alapítványok igazgatótanácsának korábbi elnökét

kitüntetés

Áder János a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) tüntette ki Lars E. Kann-Rasmussent, a VELUX Alapítványok igazgatótanácsának korábbi elnökét. A legmagasabb fokozatú állami kitüntetést a VELUX Cégcsoport hazánk iránti több évtizedes elkötelezettségének és a VELUX Alapítványok magyarországi tevékenységének elismeréseként adta át október 29-én Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Gazdaságdiplomáciáért Felelős Államtitkára a dániai magyar nagyköveti rezidencián. Mint az egyik legnagyobb civil adományozó, a VELUX Alapítványok eddig 154 703 292 dán koronával 26 magyarországi nonprofit szervezet programját támogatták.

A VELUX Cégcsoport célja, hogy termékeivel jobb életminőséget biztosítson az otthonokban. A tetőtéri ablakokon beérkező természetes fényen és friss levegőn kívül sok ezer ember életét teszik jobbá azáltal is, hogy a cégcsoport az árbevétel jelentős hányadát a VELUX Alapítványokon keresztül visszajuttatja a társadalomba. Lars E. Kann-Rasmussen az igazgatótanács elnökeként 2005 és 2014 között irányította az alapítványok munkáját.

A VELUX Alapítványok hazánkban a legnagyobb civil adományozók között szerepelnek. Nemzetközi szociális programjának fő célcsoportját a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok képezik hazánkban is. Hangsúlyozottan nagyszabású, több éven átívelő, a szociális hátrányból kivezető utat mutató programokat karolnak fel, akár társfinanszírozás nélkül is, ezért a támogatási összegek igen jelentősek egy-egy program esetében. Magyarország az egyik fókuszterület az alapítványok számára, eddig 26 magyarországi nonprofit szervezet programját támogatták, összesen 154 703 292 dán koronával.

A legmagasabb fokozatú állami kitüntetést a VELUX Alapítványok magyarországi tevékenységének elismeréseként, valamint a VELUX Cégcsoport Magyarország iránti hosszú távú elkötelezettségéért kapta Lars E. Kann-Rasmussen.

Lars E. Kann-Rasmussen-ről

Lars E. Kann-Rasmussen 1939-ben született, édesapja Villum Kann Rasmussen, a VELUX tetőtéri ablakok megalkotója. A VELUX Cégcsoportnál az 1960-as évek óta egyre aktívabb szerepet töltött be, és közreműködött a vállalat fejlesztésében, amelynek eredményeképpen a dán exportcégből öt kontinensen működő, jelentős gyártó- és marketing tevékenységet folytató, nemzetközi cégcsoport lett. 1976 és 1992 között a VELUX Cégcsoportot is tömörítő VKR Holding elnökeként, 1992-től 2010-ig a VKR Holding és a VELUX A/S igazgatótanácsainak elnökeként vett részt a cégcsoport irányításában, majd 2005 és 2014 között a VELUX Alapítványok VILLUM Alapítványának igazgatója volt.