Hyunjeong Kim nyerte a VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat a tetőtéri ablak árnyékolók innovatív koncepciójával.

2014. május 22-én két nyertest és öt kiemelést mutattak be a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj ceremónián, a hollandiai Eindhoveni Design Akadémián. Hyunjeong Kim a németországi Berlini Képzőművészeti Egyetemről nyerte az első díjat 'Ferro Fluid Scales' projektjével. A második díjat Iris van der Brink és Anneloes de Koff nyerte a hollandiai Delfi Technológiai Egyetemről a 'The Swipe' című projektjükkel.

Az első, 6 000 euróval dotált díjat a zsűri Hyunjeong Kimnek ítélte a "teljes körű és innovatív megoldás tetőtéri ablakokhoz" című munkájáért, hozzátéve, hogy a Ferro Fluid Scales projekt nagyfokú innovativitásról és úttörő gondolkodásról tesz bizonyságot. Műszaki tartalmában egy okos és kifinomult megoldás, mely teljesen új módon gondolja végig az tetőtéri ablakok árnyékolóit."

Mágneses vonzás

Az első díjat Hyunjeong Kim nyerte a Berlini Képzőművészeti Egyetemről a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj keretében, Ferro Fluid Scales címet viselő, találékony árnyékoló dizájnjáért.

"Nagyon izgatott és boldog vagyok, hogy elnyertem a VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat," mondja Hyunjeong Kim - "a VELUX díjak nagyon ismert és fontos kitüntetések. Nagyon büszke vagyok rá, hogy elnyertem, és bízom benne, hogy fontos lökést ad majd a karrieremnek."

A Ferro Fluid Scales ötletét a Ferrofluid folyadék adta, amely természetes állapotában fekete vízre hasonlít, azonban mágneses terekben besűrűsödik. A Ferro Fluid Scales projekt ötvözi a tudományt az eredeti dizájnnal, mivel minden átlátszó üveglapba egy átlátszatlan folyadék és az átlátszó szuszpenzió kerül, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó a mágneses tér szabályozásával egyszerűen szabályozza az árnyékolón keresztül jutó fény mennyiségét.

Kim így írja le a fejlesztés folyamatát: "Miután számos anyagot megvizsgáltam az ötletem megvalósításához, végül felfedeztem a Ferrofluidot. A Ferro Fluid Scales dizájn legfontosabb vonatkozása az, hogy az árnyékoló működése nem fizikai mozgás által következik be, hanem a Ferrofluid szerves változásaival az üvegtáblában, vagy a mérlegben. Hozzátettem egy elektromágneses egységet, amivel könnyebben szabályozható az áramellátás, így pedig több vagy kevesebb napfény engedhető be."

Hét számottevő projekt

A második, 2 500 euróval dotált díjat Iris van der Brink és Anneloes de Koff nyerte a hollandiai Delfi Technológiai Egyetemről. Fokozatos árnyékolási projektjüket, a The Swipe-ot Iris van der Brink és Anneloes de Koff így magyarázza: "Amellett, hogy szép, esztétikus hatást érünk el, a dizájn éppen az egyszerűsége miatt vonzó. A The Swipe különböző részei standardizált elemek, így a gyártási költségek alacsonyak. Úgy gondoljuk ez nagyon jól illeszkedik a VELUX víziójához, mely szerint mindenki számára hozzáférhetővé kívánja tenni a nagyszerű dizájnt."

A zsűri úgy találta, hogy "ez egy egyszerű, de markáns és innovatív megoldás," és hozzátette, hogy "a belső/külső megoldás érdekes módja a fény befolyásolásának."

Öt csapat projektje külön kiemelésre került. A díjátadó ceremónia után a hét döntős – akik német, holland, spanyol, lengyel és magyar dizájniskolákból érkeztek – bemutatta prototípusait.

Peter Zec zsűritag, a nagypresztízsű red dot design award alapítója elmondta: "Az öt külön kiemelt projekt között nagyon érdekes megoldásokat találunk. Izgalmas és új technológiák használatát láthattuk – például az éjszakai világítást a nappali természetes fény, valamint a természet által inspirált, fenntartható műszaki megoldások biztosítják.

A győztes kiválasztása

A német Peter Zecből, a dán-olasz GamFratesi dizájn duóból és Petra Blaisse holland dizájnerből és építészből álló zsűri számára nem volt egyszerű a kedvenc kiválasztása. Ilyen sok tehetséges csapat és kivételes projekt közül a zsűritagoknak nehezére esik kiválasztani a győztest.

Petra Blaisse zsűritag közismert arról, hogy dizájnjaival megkérdőjelezi a státusz quot, és minden döntőbe jutott versenyzőt győztesnek nevez, mivel az árnyékoló dizájn új területét tárták fel – így a kiválasztási folyamat nagy kihívás volt a zsűri számára.

"A győztes projekt nagyszerűen kombinálta a technológiai intelligenciát, a feltaláló szellemet és a hatékonyságot. Hatékonyság a funkcionalitás terén – a megoldás nem erőltet semmilyen dekoratív dizájnt a felhasználóra," mondja Petra Blaisse a nyertes megoldás bemutatása során.

Egy új dizájn díj mozdítja előre az innovációt

A VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat azért alapították, hogy feltörekvő európai dizájn hallgatóknak lehetőséget biztosítsanak arra, hogy kitolják a lehetsőségek határait, és kiemelkedő eredményeket érjenek el a dizájn és a technológia kereszteződésénél, a tetőtéri ablakokhoz készült árnyékolók területén. A VELUX hallgatókat kért fel, hogy küldjék be ötleteiket a tetőtéri ablakokhoz készülő árnyékolók jövőjével és összetételével kapcsolatosan, és így elnyerjék a VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat. Több, mint 20 európai országból érkeztek pályamunkák, melyeket a következő szempontok szerint értékeltek: 'innováció', 'továbbfejlesztett életszínvonal', 'fenntarthatóság' és 'piaci potenciál'.

Kent Holmot, a VELUX Csoport Globális Dekorációs és Árnyékolási Termékek Igazgatóját lenyűgözte a résztvevő csapatok által beküldött nagyszámú, innovatív projekt – különösen a ceremónián kiemelt projektek esetében.

"Amikor életre hívtuk ezt a versenyt, elképzelésünk sem volt arról, hogy ilyen nagy számú és izgalmas projektet kapunk majd", mondta Holm a ceremónián. "Lenyűgöző, hogy a dizájncsapatok milyen rendkívül komplex megoldásokat választottak, és milyen szintű elkötelezettséggel és szakértelemmel dolgoztak a verseny során."

Holm abban bízik, hogy a folyamat a hallgatók előnyére is vált – az inspirációtól a koncepcióalkotásig és a dizájntól a prototípusig. "A nappali fény, a friss levegő és a vonzó kilátás forrásaként a tetőtéri ablakok fényben gazdagabbá teszik az életünket, és jobb lakókörnyezetet biztosítanak az élethez, a munkához és a játékhoz. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevők értékes ismereteket szereztek a tetőtéri ablakokról, és inspirációt nyertek a kreatív koncepciókból és megoldásokból, melyeket a hallgatók bemutattak."