A gateway (átjáró) hozzáadása az Apple Home alkalmazáshoz

Ha a VELUX gateway-t a HomeKittel használja, akkor a VELUX termékek (az Apple Home alkalmazásban) koppintással, a Sirihez (az Apple hangvezérelt asszisztenséhez) intézett kéréssel vagy automatikusan is vezérelhetők. Az alábbi útmutató a gateway Apple Home (nem pedig a VELUX ACTIVE) alkalmazás használatával történő telepítését ismerteti.

A gateway (átjáró) általános telepítési folyamata három lépésből áll:

Előbb adja hozzá a gateway-t a Home alkalmazáshoz, majd csatlakozzon a Wi-Fi-hálózathoz. Ezután párosítsa a VELUX termékeket a gateway-hez. Végül párosítsa az összes beltéri klíma érzékelőt és központi zárat a gateway-hez.

1: A HomeKit beállítása

A gateway (átjáró) Home alkalmazáshoz való hozzáadásához az alábbiakat kell tennie:  

 1. Csatlakoztassa áramforráshoz a gateway-t a mellékelt tápkábellel.
  (a hátul lévő LED-jelzőfény zölden világít, amíg a gateway elindul)

 2. Várjon, amíg a LED-jelzőfény fehéren nem kezd világítani. A gateway ekkor hozzáadható a Home alkalmazáshoz.  
  Ha nem lát fehér fényt, nyomja addig az átjáró középső, „Beállítások” ikont ábrázoló gombját, amíg a LED-jelzőfény fehéren nem kezd világítani. 

 3. A gateway hozzáadása a Home alkalmazáshoz: Nyissa meg a Home alkalmazást: Nyissa meg az Apple Home alkalmazást > válassza a Kiegészítő hozzáadása lehetőséget > olvassa be az átjáró hátulján található, nyolc számjegyű HomeKit-kódot. A gateway-nek automatikusan meg kell jelennie a Home alkalmazásban.

 4. Csatlakoztassa a gateway-t ugyanahhoz a Wi-Fi-hálózathoz, amelyet a mobileszköz is használ.

Megjegyzés: ha a gateway szoftvere nem naprakész, akkor a Wi-Fi-kapcsolat létrejötte után automatikusan frissülni fog. A LED-jelzőfény zölden világít, amíg a frissítés zajlik.

Várja meg, amíg a LED-jelzőfény fehéren nem kezd világítani, és csak azután lépjen tovább.
 

2. A tetőtéri ablakok, redőnyök és árnyékolók párosítása

A tetőtéri ablakok, a redőnyök és az árnyékolók gateway-hez való párosítását a termékek vezérlésére szolgáló, meglévő VELUX távirányítókkal is elvégezheti.

Ha az összes (vagy néhány) terméket kétirányú (visszajelzést adó) vezérlővel vezérli, akkor a 2a pontban leírt folyamatot kell követnie. 

Ha a termékeket csak egyirányú vezérlőkkel vezérli, akkor a 2b pontban leírt folyamatot kell követnie.

 

2a: Párosítás kétirányú távirányítóval


(KLR 200 modell esetében)
 
 1. Készítse elő a kétirányú távirányítót (KLR 200), hogy elküldhesse a termékek adatainak másolatát a gateway-nek:
  Kapcsolja be a távirányítót (ház ikon a jobb alsó sarokban) > válassza a Bővebben lehetőséget > válassza az Új termék lehetőséget > válassza az Érintőképernyős vezérlő másolása lehetőséget > válassza a Következő lehetőséget.
  Ezután folytassa a gateway eszközzel.
(1) Bővebben
(2) Új termék
(3) Érintőképernyős vezérlő másolása
(4) Következő
(a gateway-en/átjárón)

2. A gateway beállítása termékfogadás módban: 
Nyomja meg röviden (legfeljebb 2 másodpercre) a gateway bal oldali, „Kulcs” ikont ábrázoló gombját. A megfelelő LED-jelzőfény többször is felvillan zöld színnel, jelezve, hogy a termékek másolása folyamatban van.

3. Várjon, amíg a LED-jelzőfény befejezi a villogást; ez jelzi, hogy az új termékek másolása befejeződött. A sikeres másolást a távirányító is jelzi.
 
A termékeknek ezután nem sokkal automatikusan meg kell jelenniük a Home alkalmazásban.

 

2b: Párosítás egyirányú távirányítóval

(KLI 3xx/KLI 110/KUR)

 1. Használja a távirányítót (KLI 3xx/KLI 110/KUR), hogy előkészítse a termékeket a gateway-ben történő regisztráláshoz:
  Nyomja meg és tartsa legalább 10 másodpercig lenyomva az oldalgombot/a Reset gombot a távirányító hátulján, amíg az ablakok, a redőnyök és az árnyékolók nem kezdenek előre-hátra mozogni. Ezután folytassa a gateway eszközzel.

(A gateway-en/átjárón)

2. A gateway beállítása termékregisztrálási módban:
Tartsa hosszan (körülbelül 10 másodpercig) lenyomva a gateway középső, „Beállítások” ikont ábrázoló gombját, amíg a megfelelő LED-jelzőfény nem kezd kéken villogni.
 
3. Várjon, amíg a LED-jelzőfény befejezi a villogást; ez jelzi, hogy az új termékek másolása befejeződött. Ezután nem sokkal automatikusan meg kell jelennie a termékeknek az Apple Home alkalmazásban.

3: A beltéri klíma érzékelők és központi zárak párosítása


Az érzékelő(k) és zárak gateway-hez való párosításának előkészítéséhez az alábbiakat kell tennie:

 1. Gyűjtse össze az összes beltéri érzékelőt és központi zárat, amelyet a gateway-hez akar párosítani, és vigye őket a gateway közelébe (tőle legfeljebb 1 méterre).

 2. Nyissa ki az érzékelőket és a zárakat egy kisméretű, lapos fejű csavarhúzóval. Helyezze be a csavarhúzót a termék két oldalán található nyílásba. A termék kinyitásához óvatosan emelje felfelé (előre) a csavarhúzót. Ezután folytassa a gateway eszközzel.
Megjegyzés: Ha az elemek már bent vannak, akkor vegye ki őket minden érzékelőből és zárból, és várjon 30 másodpercet a folytatáshoz.
(a gateway-en/ átjárón)

Az érzékelők és zárak gateway-hez való párosításához az alábbiakat kell tennie: 

3. Állítsa a gateway-t érzékelő/zár regisztrálási módba:
Tartsa hosszan (körülbelül 10 másodpercig) lenyomva a gateway középső, „Beállítások” ikont ábrázoló gombját, amíg a megfelelő LED-jelzőfény nem kezd kéken villogni.
Ezután folytassa az érzékelőkkel és a zárakkal.

4. Az elemeket egyszerre helyezze be az összes érzékelőbe és zárba. A LED-jelzőfény a párosítás végéig minden terméken zölden villog.

5. Várjon, amíg a gateway (átjáró) hátulján lévő LED-jelzőfény villogása megszűnik; ez jelzi, hogy a termékek regisztrálása befejeződött. A termékeknek ezután nem sokkal automatikusan meg kell jelenniük a Home alkalmazásban. Ha nem jelenik meg minden érzékelő és zár a Home alkalmazásban, vegye ki az elemeket a nem észlelt termékekből, és ismét hajtsa végre a 3–5. lépést.

6. Szerelje össze az összes érzékelőt és zárat: ehhez pattintsa össze az elülső és a hátsó részeket.
Tipp: Ha a termékeket csavar rögzíti a falra, a termék összeszerelése előtt előbb rögzítse a hátlapot a falra.

Innentől személyre szabhatja a VELUX termékek, érzékelők és a gateway nevét, illetve hozzáadhatja őket a szobákhoz, zónákhoz, beállításokhoz és automatikus funkciókhoz.

VELUX termékeit mostantól az Apple Home használatával vagy a Siri segítségével is vezérelheti.