Tetőtéri ablak javítás és szervizelés - GYIK

azaz a gyakran ismételt kérdések 

Fizetési módok és feltételek

 • Hogyan történik a fizetés, ha az alkatrész megrendelésemet kiszállítással kérem?
  A fizetés történhet előre átutalással, online vásárlás esetén pedig online fizetéssel. De választható az is, hogy a kiszállításkor.
  A megrendelt alkatrészt a VELUX cég által megbízott futárszolgálat csomagküldeményként juttatja el Önnek. A csomag tartalmazza az alkatrész mellett, a szállítólevelet, és a számlát is. A futárnál készpénzben és bankkártyával is fizetni.
 • Hogyan történik a fizetés, ha az alkatrész megrendelésemet személyesen a VELUX Bemutatóterem és irodában venném át?
  A VELUX Bemutatóterem és irodában lehetősége van készpénzes és bankkártyás fizetésre is.
 • A szerviz szolgáltatások megrendelés esetén hogyan történik a fizetés?
  Technikus munkatársaink nem kezelnek pénzt, ezért a helyszíni kiszállás alkalmával nem tud fizetni.
  Értékhatártól függően a szolgáltatások megrendelése történhet előre fizetéssel és a teljesítést követően kiállított számla alapján 15 napos fizetési határidővel.
  Az előre fizetés lehetséges formái: átutalással, személyes megrendelés esetén készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel. Előre fizetés esetén a teljes összeget kérjük átutalni.
  A teljesítét követő fizetés lehetséges formái: a számlához mellékelt postai csekken történő befizetéssel, vagy átutalással is a számlán szereplő bankszámlaszámra. A befizetés azonosításához a közlemény rovatokban / hivatkozás mezőben a kapott számla sorozatszámát szükséges feltűntetni. 

Tetőtéri ablakok üvegcseréje

 • Melyik típusú tetőtéri ablakhoz lehet háromrétegű üvegezést kérni?
  A 2014.04-től gyártott és forgalmazott tetőtéri ablakokhoz lehet háromrétegű üvegezést kérni. A Standard GZL, GLU és a Standard Plus GLL, GLU típusú, valamint a Prémium GGL, GGU, GPL, GPU és kétrétegű üveggel gyártott ablakokban az üvegek cseréje háromrétegű üvegre kivitelezhető. Az árakról az aktuális árlista alapján a Vevőszolgálat tud tájékoztatást adni.
 • Mi történik az üvegcserekor kiszerelt üveggel?
  Az üvegcsere során kiszerelt üvegeket szervizszolgálatunk díjmentesen elszállítja. A használt üvegek szelektív gyűjtés keretben újrahasznosításra kerülnek.

Tetőtéri ablakok működtetése

 • Lehet utólag motorizálni a  tetőtéri ablakokat?
  A 2014.04.01-től gyártott Új generációs, felső kilincses tetőtéri ablakaink már a Standard kategóriától utólagosan motorizálhatók
   - KSX 100K EUA napelemes motor megvásárlásával
   - KUX 110 EUA egyfunkciós vezérlő és a KMG 100K WWA elektromos szellőző motor megvásárlásával
  A 1992-2014 között gyártott felső kilincses billenő tetőtéri ablakok közül csak a GGL és GGU típusok motorizálhatók
   - KSX 100 EUA napelemes motor megvásárlásával  - KUX 110 EUA egyfunkciós vezérlő és a KMG 100 WWA elektromos szellőző motor megvásárlásával
   
  A 100 és a 100K jelű motorok formai kialakítása eltér az egyes generációk esetében, ezért megrendelés előtt mindenképpen egyeztessen Vevőszolgálatunkkal az ablak adattáblája alapján.

  Nem motorizálhatók a 2014.04.01-től gyártott alsó kilincses billenő GZL B, GLU B, GLL B ablakok, és a felnyíló-billenő GPL, GPU, GTL, GTU ablakok, sem a tetőkijáratok, tetőerkélyek, teraszkijáratok.
  1992-2014 között gyártott GZL felső kilincses billenő, alsó kilincses billenő GZL B ablakok, és a felnyíló-billenő GPL, GPU, GTL, GTU ablakok, sem a tetőkijáratok, tetőerkélyek, teraszkijáratok.
 • Lehet-e a tetőtéri ablakot alsó kilincses működtetésűre átalakítani?
  A gyárilag felsőkilincses és középső tengelyen billenő VELUX tetőtéri ablakok utólagosan átalakíthatók alsó kilincses működtetésűre. 
  2003-2014 között gyártott GZL/GGL/GGU típusokhoz rendelhető a ZZZ 181 alsókilincs.

  2014.04-től gyártott középső tengelyen billenő GZL, GLL, GLU, GGL, GGU típusokhoz rendelhető a ZZZ 181K alsókilincs. Az átalakítást követően az ablakok felső kilincse csak a zárt állapotú szellőzőként funkcionál. 

Garancia és Jótállás

 • Minden esetben érvényesíthető a jótállás?
  A VELUX termékgarancia vagyis a Jótállás anyag-, szerkezeti-, gyártási hiba esetén érvényesíthető. Tehát olyan hibákra, amelyek már a vásárláskor is megtalálhatók voltak a termékben.
  Ugyanakkor pl. beépítési hiba vagy nem rendeltetésszerű használat esetén a VELUX termékgarancia nem érvényesíthető. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben a VELUX cég munkatársai tudják megállapítani a jótállás érvényesíthetőségét. Az érvényesíthetőség megállapításához munkatársunk átvizsgálja a terméket. A legtöbb esetben a termék önmagában nem használható, ilyenkor a beépítés helyszínén vizsgáljuk meg a terméket, a beépítést és a használati körülményt is.
 • Hogyan érvényesíthető a jótállás, ha nincs meg a számlám?
  A jótállás érvényesítését a VELUX cég nem köti sem számlához, sem jótállási jegy meglétéhez. Ilyen esetben a termékeken található adattáblákról állapítjuk meg a termékek pontos gyártási idejét, és ezt vesszük figyelembe a jótállás érvényesíthetőségének megállapítása során.

Javítás, karbantartás és csere

 • Cserélhető-e az ablakszárny?
  Egyes típusokhoz rendelhető komplett ablakszárny mint alkatrész. Minél régebbi egy ablak annál hosszabb gyártási ideje az szervizszárnynak és annál nagyobb az előállítási költsége is. Árajánlatkéréssel forduljon Vevőszolgálatunkhoz. A 1992-2003 között gyártott ablakok esetében mindenképpen mérlegelendő a komplett ablakcseréjének lehetősége.
 • Mit tanácsol a VELUX szervizszolgálata a tetőtéri ablak felületkezelésére?
  A fa felületét 2-4-6 évente érdemes kezelni, de ez attól függ, hogy mennyi napsugárzás és beltéri páraterhelés éri.

  Az ápolás a gyakoribb művelet: az ápolás feltölti a hajszálrepedéseket és vissza adja az UV álló képességet és a fényességet. Erre alkalmas a VELUX ZZZ 176 javítólakk készlet színtelen lakkozású ablakokhoz és a ZZZ 129 fehér festék fehérre festett ablakokhoz. Mindkettő kiszerelése 200 ml.

  Nagyobb kiszerelési mennyiség esetén javasoljuk, hogy keresse meg az AKZO NOBEL magyarországi képviseletét, akik a megfelelő megoldás megtalálásában tudnak Önnek segítséget nyújtani. Az AKZO NOBEL gyártja és forgalmazza a SUPRALUX, a SADOLIN, DULUX és Hammerite termékeket is.
  A tapasztalatok alapján a literes vagy ennek többszöröse az általános kiszerelés, kapható még 0,75 l ez ma talán a legkisebb kiszerelés, a korábbi 0,25 l szinte teljesen megszűnt/nem elérhető készleten.
  Ápoláshoz ajánlott típus: Akzo Nobel 401.09.1

  Sérült lakk javítása esetén amikor még a fa nem károsodott:
  1 . lépés : csiszolja le a lakkot ( a fát már ne , így az alapozó megmarad ) 300-500 szemcsenagyságú papírral
  2 . lépés : kenje át 2x vízbázisú színtelen selyemfényű akril lakkal
      az ajánlott típusok:
  Akzo Nobel 201.07.0    
  Sadolin
  Supralux

  Abban az esetben, ha a lakk levált és a fa is elkezdett penészedni: 
  1. lépés : csiszolja alaposan át szálirányban 200-300 szemcsenagyságú papírral
  2. lépés : kenje át 1 x vízbázisú Akzo Nobel , Sadolin vagy Supralux impregnáló alapozóval
  3. lépés : kenje át 2 x vízbázisú színtelen selyemfényű akril lakkal
  ehhez az ajánlott típusok:
  Akzo Nobel 201.07.0
  Sadolin
  Supralux
  2 x kenésre ablakonként 2-3 dl elég

Elektromos kérdések

 • Mit tegyünk, ha úgy tűnik elromlott az elektromos vagy napelemes működtetésű terméket a távirányítója? 
  Próbáljon meg a KLI kapcsolóban vagy a KLR távirányítóban elemet cserélni.
  - Elektromos termékek eseténben ellenőrizze a hálózati körön a relék bekapcsolt állapotát. Ha ezzel sem történik változás, akkor próbálja meg újra felhangolni a terméket a távirányítóra.
  - Napelemes termékek esetében ellenőrizze az akkumulátor megfelelő töltöttségét. Vegye figyelembe, hogy az akkumulátorok élettartama általában maximum 6-10 év. Lehetséges, hogy az akkumulátort cserélni szükséges. 
 • Lehet egy távirányítóval irányítani a 4 távirányítós 4 darab árnyékolót?
  Egy egyfunkciós távirányítóra is ráhangolható a 4db árnyékoló.
  Ha minden árnyékolónak külön vezérlése van akkor a termékek teljesen egyszerre fogak működni. Abban az esetben ha csaupán egy vezérlőre vannak rákötve, az árnyékolókat nem tudja egyesével mozgatni. A felhasználói élmény szempontjából ez az irányítási lehetőség nem az optimális megoldást nyújtja Önnek (a termékek egymás után működnek, nem egyszerre, csak végállásig üzemeltethetők így az árnyékolók), azonban műszakilag helytálló.
  Több termék működtetéséhez a KLR 200 érintőképernyős vezérlő megvásárlását javasoljuk. A KLR 200 távirányító opcionálisan választható, a felhasználói élmény és használhatóság szempontjából hasznos eszköz. A KLR 200 távirányító segítségével egyenként és csoportonként is lehetséges programozni, időzíteni működtetést.

  Itt választ kaphat a csoportos bevezérlés beállításával kapcsolatban.
 • Mit tegyen, ha szellőzőmotorral felszerelt tetőtéri ablakát nem tudja a távirányítóval becsukni?
  Ellenőrizze a motor áramellátását!

  Próbáljon meg a távirányítóban elemet cserélni, ha ezzel sem történik változás, akkor próbálja meg újra felhangolni a terméket a távirányítóra. (KUX és KLR esetében is)
  Ha a tetőtéri ablak elérhető magasságban van, vagy könnyen hozzáférhető, akkor a láncot akassza ki és be tudja hajtani. Ezt követően kézzel betudja zárni, amíg szervizszolgálatunk a helyszínre érkezik a javítás/csere elvégzéséhez.

 • Régóta VELUX típusú tetőtéri ablakom van, ezt szeretném motorizálni, lehetséges?

  A 2014.04.01-től gyártott felső kilincses billenő tetőtéri ablakaink már a Standard kategóriától utólagosan motorizálhatók  - KSX 100K EUA napelemes motor megvásárlásával  - KUX 110 EUA egyfunkciós vezérlő és a KMG 100K WWA elektromos szellőző motor megvásárlásával
  A 1992-2014 között gyártott felső kilincses billenő tetőtéri ablakok közül csak a GGL és GGU típusok motorizálhatók
   - KSX 100 EUA napelemes motor megvásárlásával  - KUX 110 EUA egyfunkciós vezérlő és a KMG 100 WWA elektromos szellőző motor megvásárlásával

  A 100 és a 100K jelű motorok formai kialakítása eltér az egyes generációk esetében, ezért megrendelés előtt mindenképpen egyeztessen Vevőszolgálatunkkal az ablak adattáblája alapján.

  Nem motorizálhatók a 2014.04.01-től gyártott alsó kilincses billenő GZL B, GLU B, GLL B ablakok, és a felnyíló-billenő GPL, GPU, GTL, GTU ablakok, sem a tetőkijáratok, tetőerkélyek, teraszkijáratok.
  1992-2014 között gyártott GZL felső kilincses billenő, alsó kilincses billenő GZL B ablakok, és a felnyíló-billenő GPL, GPU, GTL, GTU ablakok, sem a tetőkijáratok, tetőerkélyek, teraszkijáratok.

 • Négy tetőtéri ablakra szeretnék motoros redőnyt vásárolni. Elegendő egy KUX 110 EU egyfunkciós vezérlő és távirányító hozzá?
  Négy darab azonos típusú termék működtetéséhez elegendő lehet az egy KUX 110 irányítási rendszer. Viszont arra fejlesztettük ki, hogy egy tetőtéri ablakon több terméket működtessen. Ön több egyforma terméket kíván működtetni. A felhasználói élmény szempontjából az irányítási termék nem az optimális megoldást nyújtja Önnek (a termékek egymás után működnek, és nem egyszerre), azonban műszakilag megvalósítható. 
  Több termék működtetéséhez a KLR 200 érintőképernyős vezérlő megvásárlását is javasoljuk.
 • Ha az elektromos redőny le van engedve, ki tudom nyitni az ablakot?
  Szellőztetni tud lehúzott redőny mellett, bizonyos mértékig ki tudja nyitni az ablakot.
 • Ha az ablak nyitva le tudom e engedni az elektromos vagy napelemes redőnyt?
  Teljesen nyitott ablak esetében nem. A redőnylábak nem, vagy csak nehezen tudnak ebben az esetben kiemelkedni és emiatt a redőnymotorban egy ellenállás érzékelő bekapcsol, és leállítja a redőnyt. Ezért érdemes inkább fordítva elvégezni a műveletet. Előbb be kell csukni az ablakot, lehúzni a redőnyt, majd utána kinyitni az ablakot.
 • Ha elektromos árnyékolót szeretnék utólag felszerelni, milyen bontási munkálatokkal jár?
  A KUX 110 EU vezérlő rendszer egységét kell felszerelni a helyiségben ahová az árnyékoló kerül vagy a padlásra. A vezérlőt össze kell kötni az árnyékolóval. A kábelezést ki kell építeni.
  Ehhez szükség van belső gipszkarton vagy lambéria megbontására. Esetlegesen a kábelek a fedés alatt is elvezethetők. Ezen felül a kézi működtetésű ablakok esetében a nyílószárnyakon nincs meg a kábel kiépítés, amit a termék felszerelése előtt el kell végezni.
  Ha a kábelek utólagos kiépítésen nem megoldható, akkor javasoljuk, hogy válasszon inkább a napelemes működtetésű termékeink közül.

Árnyékolók

 • Belső fényzáró vagy sínes rolettájának zsinórzata elszakadt, kibolyhosodott? Kijött a vezetősínből a zsinór, az árnyékoló nehezen, vagy egyáltalán nem mozgatható?
   Egyes árnyékolók zsinórzata nem javítható és nem is cserélhető, ezért az árnyékolót kell kompletten cserélni. Ennek oka lehet a zsinórmechanizmus komplexitása, és az is, hogy olyan szériába tartozik az árnyékoló, amelyhez már nem gyártunk alkatrészeket.
  Az Vevőszolgálat tud Önnek segíteni a javíthatóság megállapításában, javíthatóság esetén pedig a megfelelő alkatrész, vagy javítókészlet beazonosításában. Az ehhez szükséges információk a következők:
  - a tetőtéri ablak adattáblájáról a típus, méret, variáns és gyártási kód
  - és az árnyékolón található adattábláról az árnyékoló típus és gyártási kódja.

  Alkatrész árakért keresse fel webáruházunkat, vagy kattintson a szerviz oldalára, ahol a fenti adatok segítségével tudja ellenőrizni, hogy az árnyékolóhoz kapható e alkatrész, ugyanitt rendelését is letudja adni.
 • Mit csináljak, ha az árnyékolót nem lehet felhúzni, mert az anyagot nem csévéli fel a roló.
  Valószínűleg az anyag visszacsévélését segítő rugó a hőtágulás hatására kiakadt vagy megsérült. Az árnyékoló le és szétszerelését követően, a rugót újra lehet aktiválni, amennyiben nem tört el.
  Javítási útmutatóért, szervizszolgáltatás megrendeléséért kérjük forduljon a Vevőszolgálathoz. Az alkatrész törés esetén új rugó szükséges, amelyet ugyan itt tud megrendelni.
 • Szúnyogháló hálója kiszakadt, mit lehet vele kezdeni?
  A szúnyogháló felső eleme tartalmazza a hálót és a felcsévélést segítő mechanizmust. A háló szakadása esetén ezt az elemet alkatrészként biztosítani a cseréhez.  
  Felhívjuk a figyelmet, hogy ez az alkatrész csak a 2003-tól gyártott szúnyoghálókhoz kapható, a korábbi szériában gyártott típus már nem lehet javítani.