természetes tetőtéri megvilágítás
Minden tetőtéri helyiségbe

1. Tetőtéri ablak alapanyaga

Készre lakkozott fa

A fa természetes melegséget sugároz, otthonosságot teremt, tökéletesen illeszkedik minden belső térbe.

A VELUX tetőtéri ablakok esetén a válogatott, nagy tömörségű, kiváló minőségű első osztályú fenyő faanyag, és a speciális rétegragasztási eljárás garantálja a nagyfokú szilárdságot, a tartósságot és a vetemedéssel szembeni ellenálló képességet – hosszú éveken át. A fafelület a gomba- és rovarölőszeres kezelést követően több réteg lakkbevonatot kap, ettől lesz időtálló, kellemes tapintású és egyben esztétikus.

A tetőtéri ablak nem csak küllemében képviseli a természetességet, a gyártás során felhasznált faanyagok 99%-a tanúsítottan fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

Ehhez színtelen, vízbázisú, oldószermentes akril lakkot használunk, mely óvja a fát a a szennyeződésektől, nedvességtől. A fa felületét kb. 4 évente javasolt karbantartani.

tetoablak_3retegu_uvegezes

Műanyag bevonatú fa

A műanyag bevonatú VELUX tetőtéri ablak hőkezelt fa magja biztosítja a kiváló hőszigetelő képességet, az egyenletes, öntéssel felvitt poliuretán bevonat pedig rendkívül tartós, 100%-ban karbantartásmentes felületet eredményez. A fedőrétegként felhordott fehér lakk esztétikus megjelenést biztosít, az ablak tökéletesen megállja helyét a modern otthonok bármely helyiségében. Illesztésmentes kialakításának köszönhetően különösen könnyedén tisztítható és évek múltán sem igényel kezelést.
A műanyag bevonatú ablak faelemeit először összeillesztjük és ezután vonjuk be a poliuretánnal. Így nincsenek látható illesztések, hegesztővarratok. A lekerekített sarkokban a por és a szennyeződés nem tapad meg.

Nedvességgel szembeni kiemelkedő ellenállása miatt kitűnő választás magas páraterhelésű helyiségekbe, mint a konyha és a fürdőszoba.

Mindenkinek ajánljuk, aki a tiszta, fehér színt kedveli otthonában, mely az idő múlásával sem sárgul meg.

3-retegu

2. Tetőtéri ablakok nyitásmódja

Felső kilinccsel – billenő

Ha a tetőtéri ablak alja a padlótól mérve 80-130 cm közé esik, felső kilincses ablakot válasszon. Mivel a kilincs felül található, bútorokat is helyezhet az ablak alá. A homlokzati ablakokhoz hasonlóan a 80-100 cm-es beépítési magasságnál ülve is kiláthat a tetőtéri ablakon, kevésbé lesz bezártság érzete.

Tetőtéri ablakához választott belső árnyékolókat kézzel is könnyen tudja mozgatni. A VELUX külső hővédő rolót ki tudja akasztani, a manuális (átforduló) redőnyt tudja használni. 

Fontos, hogy a felső kilincset álló helyzetben elérjük, ezért a családtagok magasságától függően kell a kilincsmagasságot megválasztani 185-220 cm között.

Ha a kilincset kézzel nem éri el, akkor vásároljon ablakmozgató motort is a könnyű napi használathoz. Csak egy gombnyomás a falikapcsolón és az ablak kinyílik.

Alsó kilinccsel – billenő

Ha az ablak alja a padlótól mérve 130-150 cm közé esik, alsó kilincses ablakot válasszon. Bútorokat ez esetben nem javaslunk az ablak alá helyezni. Mivel ilyenkor az ablak teteje legtöbbször kézzel már nem elérhető, az üvegen kívül elhelyezkedő hővédő eszközöket (redőny vagy külső hővédő roló) csak elektromos vagy napelemes távvezérléssel tudja kényelmesen használni. A belső árnyékolók le- vagy felhúzásához pedig távnyitórúdra lehet szüksége.

A felső kilincses tetőtéri ablakokra utólag alsó kilincs is szerelhető (ilyenkor a felső kilincses nyitás lehetősége megszűnik), az alsó kilincses tetőtéri ablakokat viszont nem lehet átalakítani.

Az alsó kilincses tetőtéri ablakok távvezérlése (távnyitórúddal történő használata vagy motor utólagos felszerelése) nem lehetséges.

Alsó kilinccsel – felnyíló-billenő

Ha az ablak alja a padlótól mérve 110-120 cm közé esik, alsó kilincses felnyíló tetőtéri ablakot is választhat. Nyitáskor az ablakszárny teljesen kilendül a tetősíkból, ezért fontos, hogy a záráshoz a kilincset kézzel könnyen elérje.

A felnyíló tetőtéri ablakok működtetése távnyitórúddal nem lehetséges, és utólag ablakmozgató motor sem szerelhető fel rájuk, de ugyanúgy körbeforgatható 180 fokban billenő állásban és az árnyékolókat is könnyen tudja mozgatni. 

3. Távműködtetés

Napenergiával

A tetőtéri ablakokat napelem-cellával felszerelve a mozgató motor energiaellátását az ingyen és korlátlanul rendelkezésre álló napenergia segítségével oldjuk meg.
Nemcsak környezetbarát megoldás, de mentesíti Önt a távvezérléshez egyébként szükséges kábelek elvezetésétől és áramforrás biztosításától is.
Ha napelemes tetőtéri ablakot szeretne, kérje árajánlatunkat.
Ha kézzel nyitható felső kilincses ablakot vásárolt, utólag felszerelheti KSX motorral.

Elektromos árammal

A tetőtéri ablakok távvezérlése egyszerű, kényelmes és a hétköznapokban nagyon hasznos. Csak egy gombnyomás és az ablak kinyílik vagy bezárul.
Ráadásul a kiegészítőként kapható árnyékolók és redőnyök is elérhetők távvezérlésű változatban.
Ha elektromos tetőtéri ablakot szeretne, keresse a VELUX távműködhető elektromos ablakokat.
Ha kézzel nyitható felső kilincses ablakot vásárolt, utólag felszerelheti KMG motorral.

Távnyitórúddal

Ha a vásárolt tetőtéri ablak felső kilincse olyan magasra kerül, hogy kézzel nem éri el, legolcsóbb megoldásként távnyitórudat választhat. Adapterekre lesz szüksége a tetőtéri ablakok és a rájuk szerelt árnyékolók mozgatásához.
Ha a kilincs 3 m-nél nagyobb magasságba kerül, a tetőtéri ablak és a rászerelt árnyékolók napi szintű mozgatására az elektromos vagy napelemes megoldásokat javasoljuk.

4. Tetőtéri ablakok üvegezése

2-rétegű hőszigetelő üveg: 51

Két 4 mm vastag üvegtábla között Argon gáz töltés gondoskodik arról, hogy a fűtési szezonban a meleget bent tartsa.
Az üveg Ug-értéke 1,0, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,3 W/m²K.
Ideális ablakcsere esetén, ha a teljes tetőszerkezetet nem szigetelik újra. Ha például 20 éves tetőtéri ablakokat cserél, a hőveszteség több mint a felére csökken. 

 • Energiamegtakarítás alapfokon 
 • Hasznos, a helyiséget melegítő napenergia a fűtési időszakban
 • Edzett üveg az időjárási kihívások – jégeső, hóteher ellen

2-rétegű hőszigetelő üveg: 70

Kívül 4 mm edzett üveg, belül 2×3 mm ragasztott biztonsági üveg, Argon gáz töltés. A jó hőszigetelés és a fokozott biztonság záloga. Az üveg Ug-értéke 1,0, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,3 W/m²K.

 • Energiamegtakarítás alapfokon
 • Hasznos, a helyiséget melegítő napenergia a fűtési időszakban
 • Edzett üveg az időjárási kihívások – jégeső, hóteher ellen
 • Személyi biztonság üvegtörés esetén
 • Kiváló hangszigetelés

3-rétegű hőszigetelő üveg: 61

A Standard Plus ablakok nagyszerűsége a 3-rétegű üvegezésben és a kiváló hőátbocsátási tényezőben rejlik. Az üveg Ug-értéke 0,6, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,1 W/m²K. Az ablakokon keresztül kevesebb hőenergia vész el, így jelentős fűtési költséget tud otthonában megtakarítani.
Minden új házba és minden felújított tetőbe ajánljuk.
Ablakcsere esetén is kiváló választás.

 • Energiamegtakarítás felsőfokon
 • Kiemelkedő hőszigetelő képesség a hideg ellen
 • Hasznos, a helyiséget melegítő napenergia a fűtési időszakban
 • Edzett üveg az időjárási kihívások – jégeső, hóteher ellen

 

3-rétegű hőszigetelő üveg: 66

Energiatudatosan kivitelezett tetőterekbe a 3-rétegű üvegezésű tetőtéri ablakunkat ajánljuk. Az ablak extra hőszigetelő képességgel rendelkezik, az alacsony energiájú üvegezés rendkívül alacsony hőveszteséget és magas szintű beltéri komfortot biztosít. Ráadásul az üvegen keresztül beérkező napenergia aktívan hasznosul, így fűtési energia takarítható meg télen, illetve a lakás az átmeneti hónapokban is kellemes hőmérsékletű lesz.
Az üveg Ug-értéke 0,5, a teljes ablakszerkezet Uw-értéke pedig 1,0 W/m²K.

 • Energiamegtakarítás felsőfokon
 • Esőzajcsökkentés
 • Ritkább üvegtisztítás
 • Tökéletes kilátás, a harmat nem csapódik le
 • Edzett üveg az időjárási kihívások – jégeső, hóteher ellen
 • Személyi biztonság üvegtörés esetén
   üveg:51   üveg:70
 üveg:61
 üveg:66

hőnyereség  Szoláris hőnyereség (g-érték)

Az üvegen beérkező napenergia aktívan hasznosul a fűtési időszakban

**

46%

**

46%

***

55%

***

52%

hideg  Hőszigetelés (Ug-érték)
Az üvegen át távozó hőveszteség (minél kisebb az érték, annál jobb)

**

1,0 W/m2K

**

1,0 W/m2K

**

0,6 W/m2K

**

0,5 W/m2K

zajvédelem Hangszigetelés
A környezetből érkező zajok (utca, forgalom) csökkentése 
Az ablakkeret, a szárny és a tömítés egyaránt fontosak

*

31dB

***

35dB

**

32dB

****

37dB

  

Hőszigetelés (Ug-érték)
Az üvegen át távozó hőveszteség (minél kisebb az érték, annál jobb)

Hőszigetelés (Ug-érték)
Az üvegen át távozó hőveszteség (minél kisebb az érték, annál jobb)

Hőszigetelés (Ug-érték)
Az üvegen át távozó hőveszteség (minél kisebb az érték, annál jobb)

Hőszigetelés (Ug-érték)
Az üvegen át távozó hőveszteség (minél kisebb az érték, annál jobb)

5. Tetőtéri ablakok méretének meghatározása

Új tetőtéri ablak beépítése

Elegendő fény
Az új ablakok üvegfelülete a helyiség alapterületének minimum a tizede legyen. Ezt egy vagy több ablak együttesen biztosíthatja Önnek.
Segítségként tanulmányozza táblázatunkat. Tetőtéri ablakaink üvegfelületének méretét az ártáblázatokban találja.

Tetőtéri ablak szélessége
A legegyszerűbb a tetőtéri ablak szélességét a szarufák közötti meglévő távolság alapján kiválasztani. A nyílás szélessége = az ablak szélessége + 4-6 cm
Jó tudni! A tető megnyitása ácsmunkával minden esetben a kívánt tetőtéri ablak szélességhez igazítható. Ez többlet munkát és többlet költséget jelent.
Tetőtéri ablak hosszúsága
Általában az ablak hossza a tető hajlásszögétől függ, lásd ábránkat. Meredek tetőkbe rövidebb, laposabb tetőkbe hosszabb tetőtéri ablakra van szükség.
 Méretkód
Üvegfelület
(m2)
Mekkora
alapterületre elég
(m2)
 CK02
 0,22
 2
 CK04
 0,29
 2
 FK04
 0,38
 3
 FK06
 0,47
 4
 FK08
 0,58
 5
 MK04
 0,47
 4
 MK06
 0,59
 5
 MK08
 0,72
 7
 MK10
 0,85
 8
 PK06
 0,75
 7
 PK08
 0,92
 9
 PK10
 1,07
 10
 SK06
 0,95
 9
 SK08
 1,16
 11
 SK10
 1,35
 13
 UK08
 1,40
 14
 UK10
 1,63
 16

Régi tetőablak cseréje

Ha régi HUNG-VELUX vagy VELUX tetőtéri ablakot cseréljük újra, a méretazonos új ablak kiválasztásához használja táblázatunkat.

Tokkülméret, cm 

Régi méretkód

 Új méretkód
 

1992-ig gyártott  HUNG-VELUX

2003-ig gyártott  2014-ig gyártott  Jelenleg kapható 
 55 x 78    102 C02  CK02 
 55 x 98 FVI 6   C04  CK04
 66 x 98     F04 FK04 
 66 x 118     F06  FK06 
 66 x 140     F08  FK08 
 70 x 118 FVI 5      FK06 
 78 x 98 FVI 1  304 M04  MK04 
 78 x 118 FVI 14  306 M06  MK06 
 78 x 140 FVI 2  308 M08  MK08 
 78 x 160 FVI 13  310 M10  MK10 
 94 x 118     P06 

PK06

 94 x 140     P08  PK08 
 94 x 160 FVI 3    P10  PK10 

 114 x 118

FVI 4  606  S06  SK06 
 114 x 140 FVI 10  608 S08  SK08 
 114 x 160     S10  SK10 
 134 x 140 FVI 8    U08  UK08 
 134 x 160     U10  UK10 
A tokkülméret alatt a teljes ablakszerkezet szélességét és magasságát értjük a beépített állapotban nem látható részekkel együtt
Amennyiben az Ön tetőterében más márkájú tetőtéri ablak található, mérje le az ablak tokjának belméretét az ábrán jelzett módon és adjon hozzá mind a szélességhez, mind a magassághoz kb. 4-4 cm-t. Keressen ár- és mérettáblázatainkban az így kapott mérethez leginkább közelálló méretű ablakot.

6. Ablakkombinációk

VELUX Kombi Megoldások

Több fény.
Saját módra.

A VELUX Kombi Megoldások lehetővé teszik, hogy Ön könnyen kombinálhasson több tetőtéri ablakot és így olyan egyedi megoldásokat hozhasson létre, amelyek több természetes fényt visznek otthonába és családja életminőségét javítják.
Találja meg azt a tetőtéri ablakot, amely megfelel az Ön igényeinek, és válasszon mellé még egyet vagy akár többet is a még több fényért, a friss levegőért vagy épp a lélegzetelállító kilátásért.
Kiegészítő ablakelemekkel a padlótól a mennyezetig érő üvegfelületet hozhat létre páratlan kilátással a külvilágra.
Válasszon ajánlott megoldásaink közül, vagy alkossa meg sajátját a VELUX tetőtéri ablakok tetszőleges csoportosításával.

Ne feledje! A helyiség megvilágítása akkor optimális, ha az ablakok számát, méretét, elhelyezkedését is megtervezi.
Csak ily módon biztosíthat kiegyenlített fényviszonyokat a tér minden pontján. A különböző magasságban elhelyezett ablakok nemcsak több napfényt engednek be a tetőtérbe, de még a legtávolabbi sarkokba is eljuttatják azt.

Képgaléria

Lépjen tovább! 

Ha megtalálta az Ön tetőtéri ablakát vagy ha még kérdése van, keressen meg minket, ajánlott beépítő vagy kereskedő partnereinket következő lépésként.