Hogyan kell tisztítani és karbantartani az árnyékolókat?

Az árnyékolók rendeltetésszerű használat során nem károsodhatnak, az idő múlásával azonban porosak lehetnek, esetleg rovarok, bogarak maradványai kerülhetnek az árnyékoló elemei közé. Tisztításuk, ápolásuk egyszerű.  

A redőnyök tisztításához csak egy puha rongyra és langyos vízre van szükség. Fontos, hogy soha ne használjon oldószer-, vagy alkoholtartalmú tisztítószereket, illetve súrolószert se, mert koptathatja az alkotórészek felületeit, és ezáltal a szennyeződések jobban megmaradnak a felületeken. A redőnylábakat óvatosan porszívózza ki (kárpittisztító porszívó fejjel).belső árnyékolók és a szúnyogháló anyaga a szennyeződéseknek ellenálló, ezért alkalomszerű tisztításuk nedves törlőkendővel vagy szivaccsal történhet. Mivel a por könnyen megül bármilyen felületen, javasoljuk, hogy rendszeresen porolja le a belső rolókat. Ha a por már beivódott az anyagba, óvatosan porszívózza ki (kárpittisztító porszívó fejjel). Ha a rolók anyagán foltok keletkeztek, langyos vízzel megnedvesített puha ronggyal vagy szivaccsal tisztítsa ki. Óvatosan járjon el, nehogy az anyag meggyűrődjön vagy megsérüljön. 

Semmiképpen ne dörzsöljön, mert az károsítja az anyagot!

Előfordulhat, hogy az üveg felőli oldal megtisztítása, csak az árnyékoló egyes elemeinek (oldalsínek) leszerelésével lehetséges. Figyeljen arra, hogy szerelés közben betartsa az útmutatóban szereplő munkavédelmi és szerelési utasításokat. A beépítési tájékoztatót és/vagy kezelési és karbantartási útmutatót minden VELUX termék csomagolása tartalmazza. Ha a dokumentumot nem őrizte meg, keresse a www.velux.hu honlapon vagy kérje a VELUX ügyfélszolgálat segítségét a +36 1 436 0601-es telefonszámon. 

A külső hővédő rolót célszerű - a porosodás mértékétől függően – időnként kádban, folyóvízben leöblíteni. 
VELUX redony
energiarolo
szúnyogháló
Figyeljen arra, hogy a tetőtéri ablak tisztításakor a tisztítószert kendőre vigye fel és ne közvetlenül az ablakra fújja. Így elkerülheti, hogy a tisztító folyadék az anyagra kerüljön és az anyag károsodjon.

FONTOS! Az árnyékolók és redőnyök elemeit zsírozni vagy olajozni nem szabad. A szabad lefutást és felhúzást biztosító elmek időszakos ellenőrzését szemrevételezéssel javasoljuk ellenőrizni. A használatból és a természetes öregedésből fakadó kopások következtében egyes elemek, végső esetben a teljes árnyékoló cseréjére lehet szükség. A javításhoz és karbantartáshoz szükséges alkatrészekről a vevőszolgálatunk tud felvilágosítást nyújtani. A megfelelő tájékoztatás érdekében kérjük, hogy a kapcsolatfelvétel előtt olvassa le az árnyékoló hátoldalán található gyártási azonosítót és az ablakszárnyon található azonosító számot.

tetoablak