Az ablaküveg tisztítása

VELUX tetőtéri ablakok üvegfelületét a szokásos tisztítószerekkel takaríthatja.
Külső üvegfelület tisztítása 
Fordítsa át teljesen az ablakszárnyat, és rögzítse tisztítóállásban a reteszekkel. Így mindkét kezét használhatja a takarításhoz, és akár létráról is biztonságosan dolgozhat.
Belső üvegfelület tisztítása
Az ablak zárt állapotában tisztítsa. 

Figyelmeztetés
  • Ne használjon szilikontartartalmú tisztítószereket!
  • Semmilyen szemcsés tisztitószert ne alkalmazzon!
  • Kémiai vegyületeket ne használjon az üveg tisztítására!
  • Kerülje ékszer viselését ablaktisztítás során, mert karcolhatják az üveget!
  • Az ablakfelület mindig legyen vizes a szennyeződések eltávolítása előtt!

A tetőtéri ablak fafelületének karbantartása

karbantartás

A VELUX tetőtéri ablakok fafelületének folyamatos karbantartása azért szükséges, hogy biztosítsa a hosszú élettartamot. Az ablakokat tökéletesen impregnálják és felületkezelik a gyártás során, ezért szappanos vízzel bátran tisztíthatja a felületeket. Lakkozás kb. négyévente szükséges vagy a körülményektől függően. Ha a tetőablakok erős fűtésnek, napfénynek és esetleg magas páratartalomnak vannak kitéve (pl. konyha, fürdőszoba), a fafelületet kétévente kezelni kell.

Kezelés: A felületkezelést (lakkot vagy festéket) el kell távolítani, majd a megcsiszolt, megtisztított és megszáradt felületet vizesbázisú akril lakkal vagy festékkel lehet átkenni. Ha a lakkozás vagy festés megsérül, a fenti lépéseket kövesse! A VELUX javítókészletet is kínál, melyben eredeti lakk vagy festék található.

A VELUX használati és kezelési útmutatókat itt találja. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a VELUX vállalat által ajánlott 10 év garancia abban az esetben él, ha a karbantartás a fentieknek megfelelő időközönként és módon történik. Ha az Ön tetőtéri ablakának gyártási éve 1992 előtti, kérjük, vegye figyelembe, hogy az ablak a gyártás során csak alapimpregnálást kapott. A végleges felületkezelés a vásárló feladata volt.

Műanyag felület karbantartása

A VELUX műanyag bevonatú ablakai préselt lemezből készült fa maggal rendelkeznek, melyet fehérre festett poliuretán bevonat fed. Ez az anyag nem igényel karbantartást, egyszerű háztartási tisztítószerekkel letörölhetők a szennyeződések.

Páralecsapódás

pára ecsapódás

A páralecsapódás jelensége akkor jön létre, amikor a levegő már nem tud több nedvességet megkötni, így az a leghidegebb felületen kicsapódik. A jelenséget szinte lehetetlen elkerülni, de törekedni kell rá, hogy minél kevesebb pára csapódjon le a tetőtérben. Javasoljuk, hogy gyakran, rövid ideig szellőztessen, így a levegő cserélődik, a tetőtéri szoba mégsem hűl ki. Valamint fontos, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő (se hideg, se túl meleg) legyen. A jó hőszigetelő tulajdonságú tetőtéri ablaküvegek is segíthetnek, mert a belső felületük nem hűl le annyira, mint egy síküveg esetében.

Szűrőfilter tisztítása, cseréje

légszűrő

A tetőablak szárnyba épített szellőzőnyílásban lévő pollenszűrő filter kivehető, és bármilyen szokásos mosószerrel kimosható. Az ablakszárnyat fordítsa át, majd rögzítse tisztítóállásban a reteszekkel. Ezután húzza ki a szűrőfiltert a tok felső részéből. Ha a filtert porózusnak látja, ideje kicserélni. Új filtert a VELUX vevőszolgálatán rendelhet (minimális mennyiség 1 méter).

Hó és jég a tetőablakok körül

hó és jég

Elhúzódó hideg, erősen havazó időszakban a tetőn és az ablakokon jelentős mennyiségű hó gyűlhet fel. Amikor a hőmérséklet emelkedik, az ablaküveg lesz az első felület, amelyen a hó elkezd olvadni, mivel valamennyi hő távozik a szobából. A hólé lefolyik az üvegről, és újra megfagy, amint elér egy jobb hőszigetelő képességű felülethez. Ebben az esetben jégdarabok keletkeznek az ablak aljánál, majd fokozatosan körülötte is, ahogy újabb víz érkezik az ablaküvegről. Sem a tetőtéri ablakot, sem a tetőszerkezetet nem arra tervezték, hogy ennek ellenálljon. Azért, hogy elkerülje a jég feltorlódását, ügyeljen rá, hogy a víz szabadon el tudjon folyni a tetőablak környezetéből! További óvintézkedésként fűtőkábelek vezethetők az ablak köré annak érdekében, hogy az olvadt víz szabadon lefolyhasson. A kábeleket a fagyhatáron kell vezetni a felszínivíz-elvezetőkben, az esőcsatornákon és a tetőlefolyókon át.

Töltse le és olvassa el a hó és jég elleni védekezésről szóló használati és kezelési útmutatónkat.

VELUX tetőablak vasalatok karbantartása

szerviz és karbantartás
A forgópántot és a külső csavarokat érdemes évente egyszer a kereskedelmi forgalomban kapható vagy VELUX kenőzsírral kezelni.

A burkolókeret tisztítása

Évente legalább egyszer célszerű eltávolítani a leveleket és egyéb törmelékeket a burkolókeretről, hogy az esővíz szabadon le tudjon folyni.

Gumitömítés kezelése, cseréje

szerviz és karbantartás

A tok és a szárny közötti gumitömítés az ablakok még jobb légzárását szolgálja. A gumitömítések élettartama átlagosan 10-11 év. Ennyi idő után előfordulhat, hogy a gumitömítés elveszíti rugalmasságát és nem tölti be szerepét. A gumitömítések élettartama jelentősen meghosszabbítható, ha egyszer egy évben szilikonnal áttörlik. Fontos, hogy a szilikon a fa alkatrészekre ne kerüljön rá, mivel ebben az esetben a fafelület későbbi festése, lakkozása nem biztos, hogy sikerül, ezért fontos, hogy a szilikont ne spray formában használja!

A fafelületek festésekor, lakkozásakor viszont a gumitömítés védelme fontos; a festék vagy lakk hatására a gumitömítés veszít rugalmasságából. 

A gumitömítések cseréje
Ha ablakai már elmúltak 10 évesek, érdemes a gumitömítések cseréjén gondolkodni. A száraz, eldeformálódott tömítések már gyakran nem biztosítanak tökéletes légzárást és a különbség akár a fűtésszámlán is megjelenhet.

Elektromos tetőtéri ablakok

Az elektromos működtetésű felnyíló tetőtéri ablakok esetén javasoljuk, hogy a gázrugókat a tetőablak beszerelését követő 10 éven belül cseréljék ki, mivel teljesítményük valószínűleg kissé romolhat az évek során. Emellett a zavartalan működés érdekében a motorok kicserélését is javasoljuk a tetőtéri ablak beszerelésétől számított 10 éven belül.
energiarolo

Tetőtéri árnyékolók tisztítása, karbantartása

Az árnyékolók rendeltetésszerű használat során nem károsodhatnak, az idő múlásával azonban porosak lehetnek, esetleg rovarok, bogarak maradványai kerülhetnek az árnyékoló elemei közé. 
Tisztításuk, ápolásuk egyszerű. Olvassa el!

Töltse le a tetőablakok használatára és karbantartására vonatkozó utasításokat

Töltse le itt PDF formátumban a tetőablak karbantartási és kezelési útmutatóját. A megfelelő dokumentum kiválasztásához szüksége lesz néhány információra, amelyet a VELUX tetőablakának típustábláján talál meg.
Tetőablakok - készre lakkozott fa (GGL/GPL/GHL/GZL/GXL)
Tetőablakok - műanyag bevonatú fa (GGU/GPU/GLU/GXU)
Speciális funkció (GDL)
Beépítetlen padlásterekhez (GVT)

Hogyan lehet azonosítani a VELUX tetőtéri ablakot:

Minden 1968 után gyártott VELUX tetőtéri ablakon található egy típustábla a felső ablakszárnyon a szellőzőnyílás mögött, mely pontosan megjelöli az ablakkal kapcsolatos információkat. Az ablakszárny kinyitását követően a lenyíló szárny felső élén taláható az adattábla. 1992-2014 között gyártott ablakok esetén a jobb, 2014-től a bal oldalon.

Az alábbiakban a 2003 után gyártott  VELUX tetőtéri ablakokhoz tudja letölteni a használati útmutatókat.

tetoablak