Városi foghíjbeépítés

Berlinben szinte lehetetlen olyan társasházi lakást vagy új építési beruházást találni, amelynél az egyéni igényeknek megfelelően alakítható ki az alaprajz. A Schneider család ezért arra gondolt, miért ne vehetne meg egy kihasználatlan tetőteret, hogy kibővítse azt. Mindössze nyolc hónap alatt valóra váltották a saját lakás tervezéséhez fűződő álmukat. Ehhez a család egy egyre népszerűbbé váló módszert választott: a városi foghíjbeépítést.

11

VELUX TERMÉK

8 hónap

FELÚJÍTÁSI IDŐ

Átalakítás stílusosan

Az utcafrontra néző tetőfelületet nem lehetett jelentősen átalakítani, ezért a két lakás teraszát és manzárdját az épület északi, udvarra néző oldalán kellett kialakítani. Schneiderék azonban erényt kovácsoltak a szükségből, és inkább úgy döntöttek, hogy több VELUX tetőtéri ablakot kombinálnak a déli fekvésű szobáknál. Ennek során nemcsak az összes előírásnak tettek eleget, de az ablakok egyúttal a Schneiderék által a vonzó többszintes lakásukhoz kidolgozott energetikai koncepció alapját is képezik.

A VELUX tetőtéri ablakok beépítésének fő előnyei

  1. Kevesebb fűtés: "Ősszel többnyire fűtenünk sem kell, miközben ismerőseink már hetekkel korábban bekapcsolják a fűtést” – mondja Marko Schneider a napenergia hatékony felhasználásáról 

  2. Egyszerű szellőztetés: Mindemellett könnyebbé vált a lakás szellőztetése is. A VELUX tetőtéri ablakokkal akár zárt állapotban is szellőztethetünk, illetve a több ablakkal pedig sokkal hamarabb felfrissül a lakás – mutat rá a lakás tulajdonosa.

  3.  Több természetes fény: Sherina és Marko gyermekei imádják, hogy szobájuknak hatalmas ablakai vannak. „Kisebb gyermekünk gyakran fekszik az ablak alatti szőnyegre játszani vagy az égboltot nézni, hogy az aktuális kedvenc állatait formázó felhőket fedezzen fel” – meséli édesanyjuk.

Tervezés: MISSONI építésziroda / Fényképek: Patricia Weisskirchner 

"Ősszel többnyire fűtenünk sem kell, miközben ismerőseink már hetekkel korábban bekapcsolják a fűtést."
- Marko Schneider, tulajdonos

Alaprajz

Családi élet a tető alatt

„Nagyon otthonosan érezzük magunkat itt: a lakásunkban és ebben a negyedben egyaránt” – mondja Sherina Schneider. A természetes fényben úszó nappali a családtagok kedvenc helyévé vált, ahol szívesen gyűlnek össze. „Nyaranta késő estig fel sem kell kapcsolnunk a világítást, mert a tetőtéri ablakokon keresztül rengeteg természetes fény tölti be a szobát.”

Fedezze fel a különbséget!