Ideje lecserélni a tetőablakot. Vagy mégsem? 

Tetőablakod kezd elöregedni, és a cseréjén gondolkodsz? De mégis mennyi egy tetőablak átlagos élettartama? Van egyáltalán ilyen időkorlát? Honnan állapíthatod meg, hogy az ablakod már túl régi? Mi számít egyáltalán túl réginek? Ebben a cikkben elmondjuk, mire érdemes figyelni a döntés előtt, és mire számíthatsz a csere után. Más szóval: bemutatjuk a tetőablakcsere időszerűségének leggyakoribb jeleit.  

A legfontosabb jelek 

A régi tetőablak beépítésének ideje nem a legfontosabb tényező a csere szempontjából, van azonban néhány olyan jel, amelyekkel biztosra mehetsz. Ez még akkor is így van, ha annak idején az elérhető legjobb tetőablakot választottad – egyszerűen azért, mert a korabeli technológia és beépítési módszerek még nem voltak azon a szinten mint manapság. De mik is az említett árulkodó tünetek? Ha például az üveg rendszeresen bepárásodik, az már önmagában fontos intő jel. A kirepedezett fafelület még inkább az, ráadásul szembetűnőbb is. A penész megtelepedése is fontos figyelmeztetés: ha az ablak vagy környezete penészes – és nincs más probléma a tetővel –, valószínűleg az ablak nem funkcionál már úgy, mint újkorában: ebben az esetben meg is állhat az ablakcsere előnyeinek és hátrányainak keresésével – mivel nincsenek hátrányai. Vágjon bele bátran! 

Néhány további jól látható jel. . .  

A régi tetőablakon olyan sérülések is lehetnek, amelyek még az előzőknél is nyilvánvalóbbá teszik, hogy cserére van szükség. Ilyen például, ha a fa vetemedése miatt már nem lehet megfelelően becsukni az ablakot. Ha ezt tapasztalod teljesen biztos lehetsz benne, hogy elérkezett a csere ideje! Akkor is elkezdheted tervezni a cserét, ha problémák voltak a tetőszerkezettel. Az is gyakran előfordul, hogy az évtizedek alatt a lecsapódó pára károsította a tetőablakot – ez klasszikus (és könnyen észrevehető) jele annak, hogy az ablakot cserélni kell.  

Egy egyszerű teszt és egy közkeletű tévhit 

Tartsd a tenyeredet a tetőablakhoz. Érzed, hogy hideg a levegő? Nagyon hideg az ablak belső felülete? (Megjegyzés: az üveg mindenképp a tető leghidegebb eleme, amely mindig hidegebb a falaknál.) Az üveg közelében érezhető hideg levegő és/vagy a különösen hideg üveg annak a(z egyik) gyakori jele, hogy a tetőablakot ideje kicseréltetni. 

Nyaranta kibírhatatlanul meleg van a tetőtérben? Sokan ezt kész ténynek veszik, és úgy gondolják, hogy a tetőtérben nyáron mindenképp hőség uralkodik. Ez azonban teljes mértékben tévhit. A megfelelő tető- és falszigetelés, a tetőszerkezetbe épített speciális szellőztetési megoldások (például szellőzőcserepek) és persze a megfelelő tetőablak hatékonyan védik tetőtéri helyiségeit a túlmelegedéstől még a legperzselőbb kánikulában is. 

A tetőablak cseréje az energiatakarékosság jegyében 

Ha a tetőtere általános állapota már nem az igazi, és szeretnél vele kezdeni valamit, gondold újra, hogyan is közelíted meg a problémát. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit vársz a tetőteredtől? Kényelmet és világosságot? Általában ezek jutnak elsőként eszünkbe. Ám az energiahatékonyságról sem szabad megfeledkezned! Ha az energiatakarékosságot is beemeled a legfontosabb szempontok közé, abból nemcsak hosszú távon profitálhatsz, hanem az előrelátás szinte azonnal megtérül. 

Ne feledd: ha az energiatakarékosság jegyében végzel módosításokat, szélesebb perspektívában kell gondolkodnod! A jó tető- vagy födémszigetelés csak egy a tényezők közül – a régi tetőablakok cseréje ugyanannyit számíthat. Bizony, a tetőablakok kulcsfontosságú részei egy energiahatékony otthonnak, mivel az ablak nem csak az üvegből áll. Az új tetőablakokhoz olyan fontos beépítési termékek és kiegészítők tartoznak, melyek bár alig láthatók, mégis létfontosságúak otthonod energiatakarékossága szempontjából: jobb szigetelést biztosítanak, több energiát takarítanak meg, több napfényt engednek be, és bármilyen karbantartás nélkül teszik a dolgukat.  

Ablakszigetelési tesztek  

Rossz állapotban van régi tetőablakod szigetelése? Csak ismételni tudjuk magunkat: a megoldás a tetőablak cseréje. De hogyan érheted tetten az ablakszigetelési problémákat?  

Íme egy gyors teszt. 

Ha a téli hónapokban hideg van az ablak közelében, az azt jelenti, hogy a levegő be és ki tud áramlani, azaz az ablak huzatos.  

Ha az üveg homályos, az üvegtáblák közötti tömítés beázott, és a szigetelőképessége jelentősen csökkent. Egy új, háromrétegű üvegezéssel ellátott tetőablakkal javíthatod a szigetelést, és nem kell attól tartanod, hogy kiszökik az értékes meleg!  

Ne csak a hibákat javítgasd – teremtsd meg álmaid otthonát!

Ha problémákkal szembesülünk, általában megpróbáljuk megoldani őket. Ez csak természetes. Ami azonban minket illet, szeretnénk valami mást ajánlani: azt javasoljuk, hogy lépj túl az egyes problémák megoldásán. Gondolkozz szélesebb perspektívában. Tekints a jelenlegi problémákra lehetőségként. Lehetőségként arra, hogy valami jobbat teremts! A szigetelési problémák megkeresése nyomán végül álmaid otthona valósulhat meg – az egész azon múlik, hogy állsz hozzá. Az már csak hab a tortán, hogy a tetőablakok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időben. A kézi működtetésű ablakok helyett már elektromos és napelemes megoldások is beépíthetők.   

Ha javaslatunkat követve aktívan reagálsz az ablakcserére figyelmeztető jelekre, tetőtered világos és otthonos térré válhat, ahol maximális kényelem vár. Ehhez azonban szükséged lesz egy megbízható partnerre, amely végigkíséri az úton. 

Ha eljön a tetőablakcsere ideje, gondolj a VELUX termékekre!

Ha régi tetőablakodat a VELUX megoldásokra cseréled, és csak az ablakkal volt probléma, csökkenni fog az energiafogyasztása. Ezenfelül a helyiség télen 1–2 fokkal melegebb lesz, nyáron pedig a megfelelő kiegészítőkkel tetőtéri helyiséged 5–6 fokkal is hűvösebb lehet. Ezt a különbséget hozzák a VELUX termékek a számláidban és a beltéri hőmérsékletben. És persze még sok más előnyt is kínálnak!  

Olvasd el további cikkeinket

A VELUX tetőablak-megoldások extra előnyökkel járnak

Nézd meg ez mit is jelent!

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.