A tetőtér megvilágítása a természetesség jegyében 

Úgy érzed, nem jut elég fény házadba (annak felső szintjére vagy a lakásodba)? Már a költözés óta így érzed, de új ablakokat beépíteni túl nagy munka lenne, így inkább letettél róla? Biztos, hogy minden lehetőséget számításba vettél? Például gondoltál már a tetőablakokra? Tetőablakokkal több természetes fényt engedhetsz lakóteredbe, de más előnyeik is vannak. Olvass tovább, és eláruljuk, mire is gondolunk. 

Több napfény otthonodban

Ha a fény hiánya miatt költöznél, ne siesd el a döntést! Ez ma már nem lehet probléma. Bár nincs mindenre gyógyírt jelentő univerzális megoldás, számtalan lehetőség van, amelyet érdemes fontolóra venni – és a költözés legtöbbször nem szerepel közöttük.  

Amikor otthonod természetes megvilágításáról van szó, nagyon fontos átgondolni, hol és hogyan érkezik be a napfény, és milyen okok miatt lehet belőle hiány. Nem meglepő módon a legtöbb esetben a természetes fény forrásai az ablakok, amelyek meghatározzák mozgásterét, a fényt visszaverő felületek pedig olyan eszközt jelentenek, amellyel ebből a legtöbbet hozhatja ki. 

A tetőtér megvilágítása mint dizájnelem

Bár a függönyök is jól használhatók dizájnelemként, ha egy csipetnyi eleganciát szeretnénk csempészni a helyiségbe, nélkülük több napfény jut be. És ha már itt tartunk: egy jobban megvilágított tér önmagában is izgalmasabbá teszi otthonod. A kérdés már csak az, hogyan tehetjük világosabbá a helyiséget? Az egyik megoldás a fényt jobban visszaverő világos színek használata, melyek közel állnak a fehérhez – jó példák erre a világos pasztellszínek. A tükrök is jól működhetnek, ha illenek a szobába. Bármelyik megoldást is választod, látni fogod, hogy a fény otthonod legtávolabbi pontját is eléri.  

Tetőablakok vagy felülvilágító ablakok beépítésével nemcsak lakótered világítását dobja fel, hanem más előnyökhöz is juthat. 

A természetes fény számtalan előnye 

A ránk vetülő napfény szívmelengető élmény akár a parkban ülünk egy padon, akár tetőterünk kényelmében ejtőzünk. A D-vitamin-szint növelése mellett a napfény a közérzetnek is jót tesz, ráadásul a helyiségek hangulatát is gyökeresen át tudja formálni. A természetes fény kiemeli az építészeti jellemzőket, és látványosabb megjelenést kölcsönöz a szobának. A fény és az árnyékok játéka olyan kontrasztot ad, amely életre kelti a berendezés legapróbb nüanszait is. Így ha beengeded a természetes fényt lakóteredbe, az nemcsak a kedvedre lesz pozitív hatással, hanem az egész ház vagy lakás hangulatát is feldobja.  

Mikor használjunk mesterséges világítást? 

Ez fontos és jó kérdés. A válaszunk röviden: ízlés dolga – bizonyos mértékben. Ha megnézed, mit tesz a természetes fény egy átlagos tetőtéri helyiséggel a mesterséges megvilágításhoz képest, magától értetődő lesz a döntés. Az esztétikai szempontok mellett a pénzügyi megfontolásokat is érdemes figyelembe venni. Amikor mesterséges megvilágítást választasz, úgy döntesz, hogy nem aknázod ki a természetes fény egészségügyi és pénzügyi előnyeit. Nyilvánvaló, hogy a mesterséges világítás életünk elkerülhetetlen része, és hajlamosak vagyunk természetesnek venni, pedig amikor csak lehet, érdemes kerülni a használatát. Ha teheted, válassz helyette természetes megvilágítást. 

A tetőtér megvilágítása mint befektetés 

Tetőablakok beépítésével az összes pozitív hatást élvezheted. Ráadásul a tetőtér természetes megvilágítása mellett jó befektetés is. A napfény előnyei mind hosszú távúak – ha pedig a későbbiekben el szeretnéd adni ingatlanod, láthatod, hogy a piac is értékeli a befektetést.  

Profi ihletforrások 

Ha tetőablakok beépítése mellett döntöttél, és bele szeretnél vágni a projektbe, a VELUX cég a megfelelő partner. Több mint 80 éve viszünk napfényt és friss levegőt az emberek otthonába. A VELUX termékek és kiegészítők széles választékának köszönhetően minden személyes igényt ki tudunk elégíteni, és minden megoldásunk személyre szabott. Sok fény, egészség és energiatakarékosság – így jellemezhető a VELUX vállalat megközelítése, mely valószínűleg a te értékeiddel is egybecseng. Ha készen állsz az átalakításra, de jól jönne még néhány ötlet és tanács, a VELUX megoldások minden teret ragyogó napfénnyel töltenek meg, így nagyszerű inspirációforrások lehetnek. 

Olvasd el további cikkeinket

A VELUX tetőablak-megoldások extra előnyökkel járnak

Nézd meg ez mit is jelent!

Miért VELUX?

Átformáljuk a teret

Napfényes megoldásaink segítenek abban, hogy extra életteret tudhass magadénak a tető alatt, és páratlan értéket hozzon otthonodba, jólétedbe és a tér élményébe.

Az ingatlan értéke növekedik

Biztos lehetsz benne, hogy a VELUX termékmegoldásokba való befektetésed növeli ingatlanod értékét, és hamar megtérül.

Nyugalom az otthonodban

Rolóink és redőnyeink, pótalkatrészeink és szervizünk szerteágazó lehetőségeivel biztosítjuk, hogy a lehető legjobb élményben legyen részed.

Azért vagyunk, hogy segítsünk

Csapatunk arra törekszik, hogy teljes megelégedettségedet biztosítsa a kapcsolatfelvétel pillanatától a tanácsadáson át a felszerelésig.

Minőség, kompromisszumok nélkül

Az igényeid a mi iránytűnk. 1941 óta folyamatosan fejlesztjük, tökéletesítjük termékeinket és lehető legtartósabbra építjük őket.

Ésszerű választás

Fenntartható megoldásokkal javíthatod életed minőségét, amely jó neked és a Bolygónak.