{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Mindennapos kapcsolat a természettel

Mindenki tágas és ragyogóan fényes terekről álmodik – a jó hír az, hogy gondos tervezéssel ez szinte bárhol megvalósítható. Szűk helyen szeretne minden szükséges lakrészt kialakítani, hagyományos alapokra tervez modern alaprajzot? Ez sem gond. Szlovákiában, Pozsony közelében új, izgalmasan modern otthonok nőttek ki a hagyományos külsejű házak közül. Ezeknek az egyszintes bungalóknak a legnagyobb előnye, hogy az összes szoba egy síkban helyezkedik el, így minden helyiség intenzív kapcsolatban van a környezetével, és a tulajdonosok közel érezhetik magukat a természethez, akkor is, ha kis alapterületből gazdálkodnak.

Intelligens ötletek kompromisszumok nélkül

Az építészek és a lakberendezők számos kihívással néztek szembe. Elsősorban az új épülettípus korlátozásait kellett leküzdeniük: a telek mérete, az épület elhelyezkedése és a természetes fény hiánya miatt nehéz volt a család elvárásainak megfelelő otthont kialakítani. Új ötletekre volt szükség, és el kellett kerülni a kompromisszumokat, nehogy olyan lakást kapjanak, amely nem felel meg a beköltöző családnak. Kiskapuk helyett egyedi megoldásokat kerestek, amelyekkel otthonos, napfényes és különleges hangulatú ház jöhet létre, ahol az ablakokon besütő természetes fény napokra feltölti energiával a lakókat. Az egymás közelében elhelyezett ablakok megfelelő kombinációjával a lakás minden pontjára ideális mennyiségű napfény jut, így a család főzés közben és a kanapén nyújtózva egyaránt sütkérezhet benne, a rolóknak és a hővédő megoldásoknak köszönhetően pedig meghatározhatja, hogy mennyi természetes fényt enged be.

Szokatlan megoldásokat kellett kiötölnünk, hogy fényes és levegős családi ház szülessen, amely belesimul a környezetébe, de modern elemeket is tartalmaz.

Jól megvilágított lakrészek

A bungaló kis méretű teleken áll, így kevés helyen érintkezik a tájjal, és nem kap elég napfényt. De némi kreativitással és az alaprajz intelligens kialakításával sikerült előnyt kovácsolni ezekből a korlátozásokból. A folyosó két részre osztja a házat, egy éjszakai és egy nappali félre. A lakás nagyobb részében három VELUX felülvilágító ablak gondoskodik a természetes fényről: itt található a nappali, a konyha és az étkező.

A napfény bevezetése a rejtett zugokba

De a fény természetesen a lakás többi részéből sem hiányozhat: a folyosóhoz és a bejárathoz elegáns fénycsatornák kerültek, amelyek a tető síkja felől a belső tér felé vezetik a természetes fényt. A VELUX fénycsatornáinak köszönhetően még a lakás legrejtettebb zugaiba, például a gardróbba is eljut a napfény. A tulajdonosok számára fontos volt a természettel és a külvilággal való kapcsolat: a fénycsatornák, amelyek belülről mennyezeti lámpának, kívülről a tetőszerkezetbe épített, kis méretű felülvilágítóknak néznek ki, erről is gondoskodnak, ráadásul a szellőzést is javítják, így a ház élhetőbbé és szerethetőbbé, egészségesebbé és hívogatóbbá válik. Az ilyen terekben a tetőablakok extra előnyt kínálnak: a függőleges ablakokból csak a szomszéd épületre vagy a kerítésre lehetne rálátni, a tetőn keresztül azonban a lakók gyönyörködhetnek az elvonuló felhőkben, így a zsúfolt város közepén is közelebb érezhetik magukat a természethez.

Ajánlott VELUX termékek
Elektromos tetőtéri ablak (GGL)
Termék megtekintése

Hővédő fényzáró roló (SSS)
Termék megtekintése
Merev csöves fénycsatorna (TWR)
Termék megtekintése