{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotók: Vestal Living, s.r.o.
Jóval több, mint egy sablonház

A modellházakról a legtöbb embernek egy hevenyészett, unalmas és sablonos épület jut az eszébe. Yurij Čerňak és Miroslav Žilinský filozófiája azonban arra épül, hogy minden házat úgy terveznek meg, mintha a sajátjuk volna, és ezt Motiv nevű földszintes típusházuk is megerősíti: ebben a 114 m2-es, négy hálószobás, napfényes otthonban minden megtalálható, amire a modern családok vágynak, ráadásul egyedi jellemzőkkel is felvértezték, így intelligens, egészséges, és a lehető legkevésbé sem sablonos.

Fotók: Vestal Living, s.r.o.

Lenyűgöző első benyomás

A projekt Pozsony közelében, a Lastovičky nevű modern lakónegyed modellházaként született meg. A cél az volt, hogy bebizonyítsák, okos tervezési megoldásokkal és némi kreativitással egy szabványos épületből is izgalmas, bármilyen család számára alkalmas lakóház válhat. „Az átlátszó, felülvilágító ablakokkal teletűzdelt plafon egyből felkelti az ügyfelek figyelmét: erre a háztípusra máris komoly érdeklődés mutatkozik a környéken” – magyarázza Peter Gerek, a Vestal Living s.r.o. ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója. Sikerült bebizonyítani, hogy az építészeknek nem kell szigorúan ragaszkodniuk a sablonos (és sokszor unalmas) megoldásokhoz. Újszerű ötletekkel, amelyektől a ház egyedivé válik, ugyanúgy meg lehet nyerni a jövőbeni lakókat, különösen, ha több fényt és friss levegőt engednek be, és tágasabbá teszik a teret.

Čerňak

A fény volt számunkra a legfontosabb. Hiszünk benne, hogy ha elegendő fény jut a belső térbe, az még inkább kihangsúlyozza az ötletes építészeti megoldásokat, ráadásul kellemesebbé teszi a lakók életét.

Fotók: Vestal Living, s.r.o.
Esztétikus, mégis fenntartható otthon

Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a központi térben négy VELUX felülvilágítóval egészítették ki a homlokzati ablakokat, hiszen a tetőablakok kétszer annyi természetes fényt juttatnak a ház belsejébe, emellett hatékonyabban és gyorsabban kiszellőztetik a helyiséget. Az ehhez hasonló zöld megoldások kulcsszerepet játszanak majd a jövőbeni építési projektekben, hiszen egyre többen szeretnének fenntartható lakásban élni, amelynek kialakítása nem csupán esztétikai célokat szolgál, de energiatakarékosabbá és egészségesebbé is teszi az otthonukat. Ez a modellház is bizonyítja, hogy a környezetbarát megoldások és az izgalmas belső terek tökéletes harmóniában tudnak létezni.

Fotók: Vestal Living, s.r.o.
Kellemes és egészséges beltéri klíma

A hatást erősíti a nagy, 4,5 méteres belmagasság, aminek köszönhetően ez a jól megvilágított tér még nyíltabbnak és szellősebbnek érződik. A VELUX elektromosan működtethető tetőablakaival a tulajdonos még ilyen magas plafon esetén is egyszerűen szabályozhatja a levegőminőséget. Ez a megoldás különösen előnyös például a konyhában, ahol a természetes fény jól jön a főzés előkészületei, például a hámozás és a szeletelés során, a szellőztetésnek köszönhetően pedig utólag könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól, és a friss étel mellé friss levegővel várhatjuk a vendégeket. A tervezők számára különösen fontos volt a hatékony szellőzés, hiszen a beltéri klíma kiemelt szerepet játszik a lakók kényelmében és egészségében. „A Motiv modellház egyik sarokköve a VELUX ACTIVE rendszer, amelyet nemcsak ügyfeleink, hanem mi magunk is nagyra értékelünk. Sok időt töltünk itt, és az intelligens szellőztetési funkciónak köszönhetően folyamatosan friss levegőben, kényelmes klímában és egészséges környezetben dolgozhatunk” – magyarázza Peter Gerek. A napelemes redőnyök is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a ház egészséges és élhető legyen: szükség esetén szinte tökéletes sötétséget tudnak teremteni, nyáron pedig védenek a hőség ellen, hiszen akár 6 fokkal hűvösebbé teszik a szobát, így a légkondicionálót is kevesebbet kell működtetni. A redőnyök emellett tompítják az ablakot verdeső eső zaját, így a lakás az esős napokon is csendes marad.

Ajánlott VELUX termékek
Elektromos tetőtéri ablak (GGL)
Termék megtekintése
VELUX fényzáró roló (DKL)
Termék megtekintése

Redőny (SSL)
Termék megtekintése