{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Tervezés: Baukooperative GmbH / Fotók: Patricia Weisskirchner
Egyszerűen nincs elég hely

Az élet mindig tartogat meglepetéseket, amelyek rövid időre okozhatnak némi zűrzavart, de végül pontosan oda jutunk, ahol lenni szerettünk volna. A Kram család épp befejezte otthonuk felújítását, és már készen álltak volna egy kis pihenésre, amikor egy teljesen új, sokkal nagyobb átalakításba kellett belevágniuk – de minderre a legnagyobb áldás miatt volt szükség.
„A több generáció számára tervezett házunk még a hatvanas években épült. A fűtést 2008-ban újítottuk fel. Később, amikor megkaptuk az örömhírt, hogy bővül a családunk, gyorsan világossá vált, hogy a rendelkezésre álló hely nem lesz elég mindannyiunknak” – mondja Bernhard Kram, a ház tulajdonosa. A leendő apa ekkor fogott hozzá a bővítés megtervezéséhez. A közel kéthónapos tervezési fázist követően 60 m2-rel bővítették a házat, a három hónapos építkezés után így kapott plusz hely pedig mára a család életének központjává vált.

A felülvilágító ablakok optimális elhelyezése

A Baukooperative építészei számára a fény a kezdetektől fogva része volt a tervezési folyamatnak. Az elképzelés az volt, hogy a természetes fény kiemelje a nappaliban álló fát, hogy az meleg és hívogató érzést keltsen az emberekben. A természetes fény mindenki számára fontos, de a kisgyermekes családok életében különleges szerepe van. A nappali fény segít a gyerekeknek, hogy aktívak maradjanak, ezenfelül pedig a koncentrálásban és a tanulásban is hasznos, akár a szüleikkel egy zugban üldögélve olvasgatnak, akár művészeti alkotásokat készítenek, akár a nappaliban bújócskáznak. „A VELUX Daylight Visualizer használatával terveztük meg az egészet. A VELUX-vizualizációk segítségével a tervezési folyamat során azonosítani tudtuk a természetes fényforrások elhelyezésében rejlő eltéréseket, ezzel biztosítva, hogy minden tökéletesen legyen elhelyezve.”

A család végül úgy döntött, hogy a hozzáépített terület egy eldugott sarkában, valamint a konyha részen fogja elhelyezni a felülvilágítókat. Az ívelt üvegből készült felülvilágító napfénnyel tölti meg az otthont: az egyedülállóan ívelt formájú, üveg felső rész lehetővé teszi, hogy az esővíz könnyen lefolyjon a felületről – még 0°-os dőlésszögű tető esetén is. Az egyedi kialakítás, a karcsú keret és a láthatatlan ablakszárny maximális napfény bejutását teszi lehetővé, még felszerelt árnyékoló mellett is. Az ívelt üveges felülvilágító 2 vagy 3 rétegű üveggel kapható, amely a kiváló hőszigetelés mellett csökkenti az eső, jégeső vagy forgalom zaját. Így mindenféle zavaró tényező nélkül élvezheti a szabadból beáramló fényt, amely nagyon értékes egy kisgyermekes család számára.

A VELUX tetőtéri ablakok legfőbb előnyei

Mióta beköltöztek, a tetőtéri ablak már számos előnyét bizonyította a család számára. „A nagy ablakok és a gondosan elhelyezett felülvilágító ablakok lehetővé tették számunkra, hogy természetes fénnyel töltsük meg a szobát egészen a legtávolabbi sarkokig. A lakás reggeltől estig világos, és nagyon kevés mesterséges fényre van szükségünk.” – mondta Mr. Kram. És mindezt úgy sikerült megvalósítaniuk, hogy közben mások sem látnak be a lakásba. „A felülvilágítók ötlete a tervezés során merült fel, mert hamar kiderült, hogy a hozzáépített rész privátabb, eldugott része túl sötét lenne.” Mr. Kram szerint: „A tér felülvilágítón keresztül történő megvilágítása volt a tökéletes megoldás.” Ezenfelül a tetőablakok segítik a természetes szellőzést, amellyel egészségesebbé teszik a családi ház levegőjét, továbbá megelőzik a penész kialakulásának kockázatát a nedvesebb területeken. A család úgy döntött, hogy a konyha fölé egy második felülvilágítót helyeznek el, amely a konyha szellőztetését is megkönnyíti a főzés során.

Az ívelt üvegből készült felülvilágító napfénnyel tölti meg az otthont: az egyedülállóan ívelt formájú, üveg felső rész lehetővé teszi, hogy az esővíz könnyen lefolyjon a felületről – még 0°-os dőlésszögű tető esetén is. Az egyedi kialakítás, a karcsú keret és a láthatatlan ablakszárny maximális napfény bejutását teszi lehetővé, még felszerelt árnyékoló mellett is. Az ívelt üveges felülvilágító 2 vagy 3 rétegű üveggel kapható, amely a kiváló hőszigetelés mellett csökkenti az eső, a jégeső vagy forgalom zaját. Így mindenféle zavaró tényező nélkül élvezheti a szabadból beáramló fényt, amely nagyon értékes egy kisgyermekes család számára.

Tervezés: Baukooperative GmbH / Fotók: Patricia Weisskirchner
Aranyló fényben fürödve

Bernhard Kram szinte ragyog, amikor a nyugaton lenyugvó nap felülvilágítón keresztül beáramló „aranyló fényéről” beszél, amely véleménye szerint meleg és lágy fényben fürdeti az egész szobát.

"Igazán különleges hangulatot kölcsönöz a térnek."
- Bernhard Kram, tulajdonos
Tervezés: Baukooperative GmbH / Fotók: Patricia Weisskirchner
Az életminőség új szintje

Néhány hónapos munkát követően a négytagú család végre kiélvezheti munkája gyümölcsét új otthonában, és a kicsikkel együtt gyűjtik az emlékeket. Az otthon pontosan olyan, amilyennek a tökéletes helyet elképzelték a gyermekeik felneveléséhez. És nem csak a természetes fényről van szó. Bernhard Kram nem tud betelni a kert látványával: „Az étkezőasztalnál ülve csodálhatjuk az öreg szilvafát, vagy figyelhetjük a madarakat és a mókusokat – ez az életminőség megfizethetetlen. Rendkívül meg vagyunk elégedve a bővítéssel, és tényleg otthon érezzük magunkat a házunkban."

Ajánlott VELUX termékek
VELUX íves üvegű felülvilágító
Termék megtekintése
Kupola üvegezéssel
Termék megtekintése
Fényzáró dupla pliszé (FMK)
Termék megtekintése