{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn.
Otthon kilátással

A Bécstől egy órányi autóútra fekvő Neulengbach egy kisváros, amelyet békés dombok és mezők vesznek körül. Az ezekre nyíló hatalmas kilátás kulcselem volt Franz Karner építész saját házának tervezésében. A lejtős telek határán álló, egyszerű építményt álmodtak meg, amelynek teraszablakain keresztül egy régi palotára nyílik kilátás, nyugaton pedig a láthatárig, 13 kilométerre is el lehet látni.

A szellős nappalit, hálószobát és fürdőszobát magába foglaló kis apartmanba egy külön bejárat vezet, amely egy hosszú műhely- és raktárépülethez csatlakozik. Mindhárom építmény faemelvényen áll, mintegy lebegve a rét felett.

A lehető legkisebb és annyira nagy, amennyire szükséges

Ott helyeztek el homlokzati ablakokat, ahonnan szép kilátás nyílik a tájra, néhány bal oldali fal pedig tárolási célokat szolgál. A tetőtéri ablakok beépítése tökéletes megoldást jelentett: nappali fényt juttatnak be a házba ott, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A belső tér zökkenőmentesen illeszkedik a teraszhoz, így a nyári hónapokban bővül a lakótér. Máskülönben a tökéletesen akadálymentesített otthon, ahogy a tervező mondja, „annyira kicsi, amennyire csak lehetséges, és annyira nagy, amennyire szükséges”. Franz Karner úgy írja le a házat, mint egy egyterű helyszínt, amely különböző, beépített bútorokkal felszerelt zónákból áll. Eredetileg asztalosnak tanult, a ház minden szegletét maga rajzolta meg.

Ház Neulengbachban VELUX tetőtéri ablakokkal Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn .; Fotók: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Építész

Arra ösztönözzük diákjainkat, hogy már a kezdetektől fogva gondolkodjanak a fenntarthatóságon. A tanfolyam során felfedezik, mennyire fontos a nappali fény a fenntartható tervezéshez, és megtanulják, hogyan mérjék meg a nappali fényt projektjeik során a Daylight Visualizer segítségével.

Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn .; Fotók: Patricia Weisskirchner

Alapos tervezés a nappali fény maximalizálása érdekében

A VELUX tetőtéri ablakok döntő szerepet játszanak ebben az életstílusban: beengedik a fényt, és egyben a gyors beltéri levegőcserét is lehetővé teszik. A tűzhely fölötti nagy tetőnyílásnak köszönhetően a konyha szabadtéri helyszínné válik, a forró levegő és az ételszag az ég felé száll. Ez a legnagyobb nyílás ráadásul hatékonyan lehűti házat a hosszú, forró nyári napokon.

Építész: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. techn .; Fotók: Patricia Weisskirchner

Saját igényeidre tervezve

Amikor saját házának megtervezésére került a sor, az építész diákjaihoz hasonlóan maga is nappalifény-szimulációt végzett. Tapasztalatainak köszönhetően – már hét éve dolgozik együtt a VELUX céggel – az épületben sikerült pontosan az elképzeléseinek megfelelően alakítani a nappali fényt, az épület belseje pedig pontosan úgy néz ki, ahogyan a Daylight Visualizer képei ígérték. A másfél éven át tartó gondos tervezésnek és a faszerkezetű építési módnak köszönhetően az építkezés mindössze öt hónapot vett igénybe. Az épület külső falait néhány nap alatt sikerült felhúzni. Franz Karner programja ebben a projektben nagyon különbözik sok építészétől: nem akart örök nyomot hagyni a tájon. Egy fényárban úszó, hangulatos lakóhelyre vágyott, amely minimális energiát fogyaszt, és pontosan addig tart, amíg két lakójának szüksége lesz rá.

Ajánlott VELUX termékek
VELUX íves üvegű felülvilágító
Termékek megtekintése
Hővédő roló lapostetős felülvilágítókhoz (MSG)
Termékek megtekintése
Merev csöves fénycsatorna (TCR)
Termékek megtekintése

A projekt részletei

Projekt: Családi ház
Elhelyezkedés: Neulengbach, Ausztria 
Építész: Franz Karner
Év: 2015
Fotók: Patrizia Weisskircher / Franz Karner