Vásároljon napelemes lámpát, és vigyen természetes fényt Afrikába!

– A fény mindenkié!

A VKR Vállalatcsoport alapításának 75. évfordulója alkalmából a Little Sun Sun társadalmi vállalkozás és a VELUX Cégcsoport útjára indította a Natural Light projektet. A kezdeményezés célja, hogy az egyedi tervezésű Natural Light napelemes lámpa segítségével természetes fényt vigyen Afrika azon régióiba, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram. A Natural Light projektnek köszönhetően már több ezer gyermek számára lehetővé vált, hogy a sötétben is el tudja készíteni a házi feladatát, hiszen a VELUX Cégcsoportnak eddig 14 500 Natural Light napelemes lámpát sikerült kiosztania – azaz éppen annyit, amennyien a Cégcsoportnál és testvérvállalatainál dolgoznak. A VELUX Cégcsoport most szeretné Önnek is megadni a lehetőséget, hogy segítsen még több természetes fényt vinni Afrikába. Ezért úgy döntöttünk, hogy minden egyes Natural Light napelemes lámpa megvásárlása. után eljuttatunk egy hasonló lámpát Afrika áram nélkül élő közösségeibe. Így tehát ha napelemes lámpát vesz, automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy még több fény legyen Afrikában. Ezzel nemcsak a helyi gyermekeknek segíthet a leckeírásban, vagy a gazdáknak abban, hogy a sötétben is meg tudják etetni jószágaikat, hanem olyan fiatal, feltörekvő vállalkozóknak is, akik saját vállalkozásuk fejlesztésén dolgoznak.

A Natural Light vállalkozók
A Natural Light projekt egyik partnere ugyanis a Plan International nevű nonprofit szervezet, amely amellett, hogy segíti a Natural Light napelemes lámpák szétosztását, a lámpát értékesítő fiatal afrikai vállalkozók képzésében is oroszlánrészt vállal. Ily módon a Natural Light projekt Afrika áram nélkül maradt régióiban munkahelyeket teremt, összekovácsolja a helyi közösségeket és hozzájárul az életszínvonal javulásához. Ráadásul a vállalkozói elosztási modellt követve a Natural Light napelemes lámpát kizárólag fiatal vállalkozók forgalmazzák majd a helyiek számára is megfizethető áron.

Nemzetközi formatervezési pályázat
A VELUX Cégcsoport azt vallja, hogy nem ülhetünk karba tett kézzel, tudva azt, hogy Afrikában több ezren áram nélkül élnek. Ezért hirdette meg nemzetközi formatervezési pályázatát, amelynek célja egy új napelemes lámpa megalkotása volt. A világ minden tájáról beérkező, összesen 172 pályaműből az argentin tervezőpáros, Mariana Arando és Luca Fondello lámpája nyerte el az első díjat az egyedi és rugalmas formatervezés miatt. „A Natural Light napelemes lámpa többről szól, mint hogy fényt viszünk az áram nélküli afrikai területekre: lehetőséget ad arra, hogy az ott élők saját kezükbe vegyék életük irányítását. Ezzel a fenntartható, megbízható és megfizethető fényforrással nagyobb függetlenséget biztosítunk a helyiek számára, hiszen most már a sötétben is tudnak dolgozni, tanulni és balesetmentesen főzni” – mondja Olafur Eliasson, a Little Sun vállalkozást alapító képzőművész.

Bővebb információért vagy a Natural Light projektről szóló kisfilmért kattintson ide