Amennyiben HUNG-VELUX vagy régi VELUX ablaka van, a beazonosításhoz az ablak megnyitása után az ablakszárny felső élén található adattábláról leolvasható a típus- és méretkód.
Más márkájú tetőablakoknál is gyakran találhat olyan adattáblát a szárnyra vagy a tokra rögzítve, melyről az ablak pontos gyártmánya és/vagy típusa meghatározható.

Igen, ebben az esetben is van lehetőség a cserére. Le kell mérni az ablak tokjának belméretét és 4-4 cm-et hozzáadni. Ezt a méretet adja meg a Költségkalkulátor használata során.

Igen. A magyar piacon kapható régi tetőablakok mérete és tokszerkezete néhány centiméterrel eltér a VELUX tetőtéri ablakok jelenlegi méretválasztékától, így a régi belső burkolat változtatás nélkül nem csatlakoztató az új VELUX tetőtéri ablakokhoz.

Tetőtéri ablakaink mérete alatt a tokkülméret értendő. Ez lényegében az ablaktok külső kerülete. Az ábrán piros színnel jelöltük.

Fontos tudni, hogy a tok egy része beépítés után nem látható. Az ablaktoknak be kell illeszkednie a tetőszerkezetbe, ráadásul azt is meg kell oldani, hogy belülről a tetőtérben alkalmazott burkolat (pl. gipszkarton vagy lambéria) a megfelelő helyen csatlakozzon az ablakhoz. Ezek a belső burkolati elemek az ablak nútjába illeszthetők be és így meghatározzák az ablakból a beépítés befejezése után takarás nélkül maradó, Ön számára látható felületet.

A tetőtéri ablakok beépítéséhez a tokkülméret a legfontosabb méret, minden szakembernek (építész, építőanyag-forgalmazó, kivitelező, ablakbeépítő) erre az adatra van szüksége.

Az Ön figyelmébe az üvegfelület méretét ajánljuk, ennek helyes megválasztásával tud arról gondoskodni, hogy elegendő természetes fényt engedjen be az adott helyiségbe (az összes üvegfelület akkor elegendő, ha a helyiség alapterületének min. 10%-át teszi ki).

tetőablak mérettokkülméret

Ha az Ön tetőtéri ablaka nem VELUX márkájú, az ablak tokjának belméretét mérje le vízszintesen és hosszanti irányban is. Ezután adjon hozzá mind a szélességhez, mind a magassághoz 4-4 cm-t és ezt a méretet adja meg a Költségkalkulátorhasználata során.

Az ablakon található külső roló nem minden esetben szerelhető át. A régi és az új ablak kódszáma ismeretében forduljon vevőszolgálatunkhoz, ahol kollégáink segítenek a beazonosításban. A régi ablak bádog borítása, azaz a burkolókeret nem alkalmazható az új ablakok esetén, mivel a VELUX termékválaszték az évek során megújult, ezért az illesztések nem egyeznek meg, így a tökéletes vízzárás a régi burkolókerettel nem biztosítható.

Amennyiben a régi HUNG-VELUX vagy VELUX ablakkal teljesen azonos méretű az új VELUX tetőtéri ablak, a VELUX Ajánlott Beépítők a régi ablakot a burkolat bontása nélkül tudják kiemelni és az új ablakot beépíteni.
Az ablakcsere minimális rendetlenséggel jár. Az ablak körüli felületek közül a belső burkolat cseréjével kell számolni. A fa lambéria, ill. gipszkarton fal megbontására akkor kerül sor, ha az ablak kiszellőzése nem megoldott és ezt az ablak cseréjével együtt kell kialakítani. (Felső vízszintes és alsó függőleges felület.)
Ha az ablak körüli belső burkolat javításra vagy cserére szorul, mindenképpen szükséges utólag festési munka végzése.
A régi ablak és a burkolókeret eltávolítása után a tetőfedő anyagokat kell visszabontani az ablak körül, de a szarufát és a lécezést nem kell változtatni. Amennyiben az ablak körüli szigetelés megfelelő, ahhoz sem kell hozzányúlni, viszont ha sérült vagy hiányos, azt mindképpen pótolni kell.
Amennyiben a belső burkolat nem kerül megbontásra vagy cserére, az ablakcsere akár 1-2 óra alatt is elvégezhető. Ha a belső burkolat cserére szorul, az ablak kb. 4 óra alatt cserélhető ki a belső burkolat javításával együtt – azaz a csere mindenképpen elvégezhető 1 munkanapon belül.
Ha a BDX doboza - ami tartalmazza a hőszigetelő keretet, alátétfóliát és vízelvezető csatornát – felbontásra került, sajnos sem a kereskedő, sem a kereskedőtől a VELUX Magyarország Kft. nem tudja visszavásárolni a terméket. Érdemes a termék kibontása előtt megbizonyosodni a szarufák megfelelő távolságáról.
A VELUX cég saját szerviztechnikusai kifejezetten garanciális vagy azon túli szervizelési munkát végeznek. A piaci igények kiszolgálása és a szakmai színvonal biztosítása érdekében a VELUX cég folyamatosan képez olyan ács-tetőfedő szakembereket, akik VELUX Ajánlott Beépítőként kiváló minőségű munkát végeznek a VELUX termékek beépítése során és a legtöbb esetben teljes szolgáltatást (termékek beszerzése, ablak körüli belső burkolás elkészítése vagy újjáépítése, stb.) nyújtanak. Munkájukat folyamatosan ellenőrizzük és továbbképzésükről gondoskodunk.
Árajánlatot helyszíni felmérés alapján a VELUX Ajánlott Beépítőktől kérhet. A szükséges termékek költségének megbecsléséhez segítséget nyújt Költségkalkulátorunk.
A VELUX termékeket, építőanyag-forgalmazóknál lehet megvásárolni, megrendelni. Keresse meg az Önhöz legközelebb lévő partnerünket!
A VELUX Ajánlott Beépítők közül többen is teljes körű szolgáltatást nyújtanak, melybe a VELUX termékek beszerzése is beletartozik.