A régi tetőtéri ablak újra cserélése nem csak az ablak kicserélésével jár, hanem az ablak környezetében és az ablakon található egyéb termékekre és anyagokra is hatással van. 

Összegyűjtöttük, hogy különböző esetekben mivel számolhat, hogy mit kell és mit nem kell kicserélnie a tetőtéri ablak cseréje kapcsán.

Ha HUNG-VELUX vagy régi VELUX tetőtéri ablak cseréje történik azonos méretű új VELUX tetőtéri ablakra

A burkolókeret a tetőtéri ablak és a tetőszerkezet közötti kapcsolatot biztosítja, a tökéletes vízzárás a feladata, az esővizet biztonságosan és hatékonyan elvezeti az ablak környezetéből.
Felhívjuk figyelmét, hogy ebben az esetben speciális burkolókeretre van szükség az új ablak beépítéséhez (EW jelű ha profilos, EL jelű ha sík tetőfedő anyag van a tetőn) és fontos tudni, hogy ez kb. 18%-kal drágább burkolókeret típus, mint a lentebb írt, általunk javasolt komplett csere esetén alkalmazott burkolókeret. 
Az ablak körüli belső burkolat érintetlen maradhat. Ez általában jól hangzik, de mérlegelni kell, hogy az ablak körüli hőszigetelés, vízzárás és párazárás is érintetlen marad.
Megéri-e, hogy egy kiváló, modern ablak környezete elavult, hőhidas maradjon és a cserép alá kerülő nedvesség bejutását a tetőtérbe vagy a beltérben keletkező pára tetőszerkezetben történő lecsapódását és a víz visszafolyását a szobába elképzelhető, hogy semmi sem akadályozza meg? 

Ha régi, nem VELUX tetőablakot cserél új VELUX tetőtéri ablakra

Ezekben a szituációkban a régi tetőablak cseréje akkor optimális, ha a belső burkolatot is megbontják és újraépítik. 

A burkolókeret az ablak méretére készül, és a tökéletes vízzárásért felel az ablaktok és a tetőszerkezet között. A szükséges burkolókeret típusát a tetőn alkalmazott tetőfedő anyag ismeretében kell kiválasztani a standard burkolókeretek közül.
A belső burkolat kivitelezésekor arra kell ügyelni, hogy az az ablak alatt függőleges, az ablak felett vízszintes legyen. Az így kialakított belső burkolat miatt több fény jut a tetőtérbe és könnyebb az ablakot kezelni, ráadásul a felszálló meleg levegő végigfut az üveg teljes felületén és megakadályozza a páralecsapódást. Kattintson IDE a javasolt kialakítás csomóponti rajzáért.
A belső burkolat (kávabélés) lebontása után a szakember hozzáfér a tetőablak körüli tetőszerkezethez és el tudja végezni azokat a munkálatokat, amelyek hosszú távon aranyat érnek. 
Szigetelőanyagot tud elhelyezni az ablak körül és be tudja építeni azt a BDX hőszigetelő keretet, amely az ablak és a szarufa közötti kritikus pár centis rést tölti ki. Megszűnik a hőhíd, a lakótérben a hőérzet kedvezőbb, a hőveszteség kisebb lesz, energia takarítható meg.
Ha a tetőben van párafékező fólia (ma már nincs tető e nélkül, a régi kivitelezésű házaknál azonban ez gyakran hiányzik), akkor a belső falsík felé eső oldalon a helyére lehet rögzíteni a párafékező fóliát. 

Az ablak környezetében a tetőszerkezet vastagságához képest elvékonyodó szigetelésben akkor is javasolt a párafékező fóliát elhelyezni, ha egyébként a tetőszerkezet többi részében nincs ilyen réteg. Javasolt a tető többi részének is ezirányú megújítása.

Több évtizede beépített tetőablakoknál sajnos gyakori jelenség, hogy vízfoltokat vagy penészfoltokat látunk a belső burkolaton. Ez egyértelműen hibaforrásra utal, a hőszigetelés és/vagy a párafékezés hiányára. A párafékező fólián nem érdemes spórolni. Megakadályozza, hogy a fizika törvényei alapján télen belülről kifelé induló meleg levegő ne tudjon a tetőszerkezetbe eljutni és ott a kinti hideg levegővel való találkozást követően vízként kicsapódni.

Mi minden esetben az ablakcsere kivitelezésének ezt a módját javasoljuk.
A komplett csere azt az előnyt biztosítja, hogy a tetőtéri ablak, a szigetelés, az ablak körüli szerkezet a legújabb műszaki színvonalnak fog megfelelni.
Ez a munkafázis azonban lehetőséget ad arra is, hogy – a tetőszerkezet adottságainak figyelembevételével – a réginél nagyobb méretű ablakot válasszon.

Mi a helyzet a régi tetőtéri árnyékolóval?

Régi ablakon található árnyékolót le kell cserélni! A régi ablakra vásárolt és azon használt árnyékolót nem tudja az új ablakra átszereltetni. Az egyes ablakgenerációk azonos tokkülméret esetén is eltérő üvegfelülettel rendelkeznek, más konstrukcióval készülnek. 

TIPP:

A felújítási munkák tervezésekor érdemes átgondolni, hogy az egyes munkaműveletek sorrendjét és költséghatékony megvalósítását hogyan tervezzük.
Ha a helyiségben falfelújításra és festésre is szükség van, azt a tetőablak kicserélése után időzítsük. Így a festési költségeket csak egyszer kell kifizetnünk.
Ha a teljes tetőt lecseréljük, az új tetőbe ne a régi tetőablakokat építtessük vissza, hanem az újakat rakassuk be. A szakemberek munkáját ebben az esetben csak egyszer kell kifizetnünk.

 

Ha még nem sikerült régi tetőablakát beazonosítania, kattintson IDE!