VELUX termékek a fenntartható építészet szolgálatában

Felmelegedés ellen évi 1200, téli lehűlés ellen évi 800-1100 órányit védekezünk, a köztes 6500 óra alatt a napsugárzás által szállított energia hasznosítása a célunk. A hatékony energiafelhasználás elősegítésére a VELUX termékek kombinációi két szempontból is alkalmasak:
Jó hőszigetelő képességük révén, amely a hőátbocsátási tényezővel jellemezhető (U) az üvegezésen keresztül létrejövő passzív szoláris hőnyereség révén, amelyet az összenergia-átbocsátási tényező (g) mértéke befolyásol
A két szempontrendszer összessége alakítja ki az épület energiamérlegét. A szoláris nyereség optimalizálásához hőtároló tömegre és aktív árnyékolásra is szükség van. Az üvegfelületen keresztül beérkező napenergia mennyiségét a külső árnyékolókkal tudjuk szabályozni.
energiamérleg
energiamérleg
A tetőtéri ablak energiateljesítménye azon fűtési energiaigény és azon hűtési energiaigény különbözete, amelyet a helyiség egy adott hőmérsékleti szinten tartása érdekében felhasználnak.
Mértékegysége kWh/(m2év), minél alacsonyabb az érték, annál jobb a tetőtéri ablak energiateljesítménye.
Mivel az ablakok üvegezésük révén több hőenergiát engednek be, mint amekkora a hőenergiaveszteség rajtuk keresztül, az energiateljesítmény negatív értéket is mutathat.