{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Építészet: Dietrich | Untertrifaller Architekten

2001-ben a Dietrich l Untertrifaller Architekten megnyerte az ausztriai Vorarlbergben található Klaus település iskolaépületére kiírt önkormányzati pályázatot. Egy modern, ökológiai épületet tantermekkel egy könyvtári szárnyon keresztül egy régi sportcsarnokkal kötöttek össze. A szárnyak északi oldalán napos, enyhén lejtős zöld iskolaudvar található, kilátással az Alpokra. A konzolos könyvtári traktus alatti sétány összeköti az iskola bejáratát a sportcsarnokkal, és lehetővé teszi a szabadtéri tevékenységeket esős napokon is. A projekt második szakaszában, tizenkét évvel később, az irodát bízták meg a sportlétesítmények felújításával. Egy rövid elemzés kimutatta, hogy a régi, uszodával felszerelt sportcsarnoknak nemcsak a szerkezete, hanem a funkciói is elavultak, és a legjobb, ha egy új épületre cserélik őket.

Jelenleg a komplexumban egy nagy játéktér található tribünökkel és egy külön táncteremmel, valamint egy többfunkciós helyiség, ahol az iskolások délben történő ellátása, különféle találkozók és akár tanórák is helyet kaphatnak.

Az építészek elhatározták, hogy a bővítést az első projektfázisban sikeresnek bizonyuló dizájnelvek szerint tervezik meg. A faszerkezettel és -burkolatokkal ellátott egyszerű terek a tetőkön keresztül kapják a napfényt.

A téglalap alakú építmény két szintről közelíthető meg, a terepviszonyokat követve: a könyvtári szárny alatti bejárat egy nyitott földszintre vezet, míg egy másik, a szemközti oldalon lévő bejárat közvetlenül a nyitott terű felső szintre vezet, ahol különböző asztalok invitálják a különböző felhasználói csoportokat.

Többcélú csarnok Klausban, VELUX ablakokkal Építészet: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotók: Patricia Weisskirchner

Peter Nussbaumer

a Dietrich | Untertrifaller Architekten építészete

Kedvenc helyem az épületben a többfunkciós terület, közvetlenül a bejáratnál. Délben a gyerekek egy nagy felülvilágító alatt játszanak, jobb oldalon a játszótér felé nyílik a tér, amelynek padlóját egy sor napsütötte folt díszíti.

Építészet: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotó: Adam Mørk

Mindkét épület, az iskola és a sportcsarnok is azt bizonyítja, hogy a magas színvonalú építészet erőforrás-barát és gazdaságos is lehet. A költségek és az anyagfelhasználás minimalizálása érdekében számos elem előre gyártható volt.

Az első pillantásra játékos és szabálytalan sportcsarnok mennyezete előregyártott elemekből: „piramisokból" áll, amelyek tetején kupolával fedett, lapos tetejű VELUX ablak van. Négy különböző dőlésszögű típust gyártottak: az elemek gondos elhelyezése és forgatása játékosan szabálytalan mennyezet hatását eredményezte.

Grafika

Építészet: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotó: Adam Mørk

A fényaknák előregyártása kulcsfontosságú elem volt a pontos részletek biztosításában, mind a belső térben, mind a tetőfelületen. Miután a fa tokokat a helyszínre vitték és felszerelték, a VELUX felülvilágítók behelyezése és a hőszigetelő rétegek hozzáadása csak néhány napot vett igénybe.

Az 56 fénycsatorna mindegyike belül zajvédő panelekkel van burkolva. Ezek a mennyezet geometriájának pozitív hatásán túlmenően még tovább javítják a helyiség akusztikáját. Az elemek közé szerelt mesterséges fény hangsúlyozza a szerkezet merev geometriáját. A felülvilágító ablakok esőérzékelőkkel és napsugárzás elleni védelemmel vannak felszerelve.

Ennél az esetnél használt VELUX termékek
VELUX CVP/CSP felülvilágító ablak
Termékadatok

A projekt részletei

Projekt: Többcélú csarnok
Elhelyezkedés: Klaus, Ausztria 
Építész: Dietrich | Untertrifaller Architekten  
Év: 2014
Fotók: Adam Mork / Patricia Weisskirchner